Választás konténeres növényekből

1A konténeresként ismert növények választéka már meglehetősen gazdag. A konténeres növény kiültetésekor lényegesen nő az eredés biztonsága. Még a lombhullató növények is lombos vagy virágos állapotban, de akár terméssel berakottan is biztonsággal ültethetők. További előnyük, hogy így nagy valószínűséggel ténylegesen az kerül elültetésre, amit terveztünk. A következőkben ahhoz kívánunk segítséget nyújtani, hogy vásárláskor mely példányokra essen a választás.

A konténeres növény kiválasztása mindig körültekintően történjen. Annak eldöntésére, hogy a konténer mérete megfelelő-e, vegyük figyelembe, hogy a kis törpefenyők és cserjék esetében másfél-kétliteres űrtartalom az optimális. Ha ennél kisebb, nem férhet el benne annyi föld és benne gyökér, amennyi a további fejlődéshez elegendő. Ezen szempontok miatt mindig a föld feletti részek méretével is arányos konténerméret a kívánatos. Ha aránytalanul kis méretű a konténer, az annak a következménye is lehet, hogy túl sokáig nevelkedett benne a növény, miközben kiélt a földjéből minden tartalék tápanyagot és a gyökérzete is kinőtt belőle, beöregedett. Ezek a gyökérrészek előszeretettel kerülnek levágásra, félrevezetve így a gyanútlan vevőt. Akciók esetében sokszor éppen ilyenek szerepelnek a konténeres növénykínálatban. E példányok is megeredhetnek kiültetésük után, de fejlődésük 2üteme nagymértékben elmarad a nem beöregedett növényekétől. Az aránytalanul nagy méretű konténer is rossz, mert emiatt a benne lévő túl sok földet nem szőhették át annyira a gyökerek, hogy a konténer eltávolítása után szét ne omolna a nem eléggé gyökeres földlabda. Ezzel azt a nagy előnyüket veszítik el, hogy bármikor - fagyos időt kivéve - háborítatlanul kiültethetők.
A konténer állapotának szemrevételezése is fontos. A szétszakadt, összetört konténerben lévő növények megeredése már nem biztos, akkor sem, ha maguk a növények egészen jól néznek ki. A kifakult színű konténer a már túl sokáig konténerben tartás, beöregedés egyik nyilvánvaló jele lehet. A gyakori fehéres elszíneződés pedig az öntözésekhez használt víz vízkőkiválásának nyoma, mely a lágy öntözővizet kívánó növényeknél (rododendronok, azáleák, erikák, csarabok) számíthat hibának.
A föld feletti részek állapotának vizsgálata terjedjen ki minden növényrészre. Egyikükön sem lehetnek betegségtünetek, rovarkártevők vagy betegség miatti színelváltozások, de még számottevő külsérelmi nyomok sem. A szoliternek szánt példányoknál a féloldalasság szintén kizáró hiba lehet, de a kisebb-nagyobb csoportokba ültetendők esetében ettől el lehet tekinteni. A felületi zuzmó feltűnése szintén beöregedésre szokott utalni, ahogy a ceruzavastagságot meghaladó metszési nyomok is. Ez alól azok a növények a kivételek, amelyek föld feletti része egyébként is rendszeresen és tövig elpusztul. Ez a félcserjék 3esetében (bakkszakáll, ürömfélék) gyakori. Az is gyakran tapasztalható, hogy a növény egyes hajtásai már tetemesen túlnőtték a többit. Ha ez nem a fényhiány következménye, akkor az ültetésüket követő, amúgy is szükséges metszésük alkalmával ez korrigálható.
A gyökérzet állapotának vizsgálata legyen mindig a legtüzetesebb. Legfontosabb megnézni, hogy mennyire nőtt ki a konténerből. A szükséges mértékű begyökeresedés jele lehet, ha a konténer alján lévő, és a felesleges víz kivezetésére szolgáló nyíláson át a gyökerek is előbújnak. Ezek addig nem jelentenek hátrányt, míg fél centiméter vastagságúak és a kis arasznyi hosszúságot nem haladják túl. Nagyobb gyökérzet esetében fordulhat elő az, hogy a konténerben már csak az idősebb, kevésbé értékes gyökerek vannak, és rajta kívül a felszínen szétterülve vagy akár le is gyökeresedve a többi hajtás. Ez rejtve is maradhat, ha a növény forgalmazója ezt észreveszi, és úgy segít rajta, hogy a nagy arányban kinőtt gyökereket levagdossa. Ezt a növény egészen jól elviseli mindaddig, amíg kiültetésre nem kerül, mert ekkor egy ideig csak sínylődik, és az sem biztos, hogy megmarad.
Vásárlás alkalmával a konténeren belüli gyökérzet állapotáról is meg kell győződni, hiszen csak a jól begyökeresedett példányok nyújthatják a konténeres növények előnyeit. Külön kérésre az eladó is meg tudja mutatni, hogy a gyökerek kellően átszőtték-e már a földlabdájukat. Ez akkor megfelelő, ha legalább kétharmad részben megtörtént. Ennél kevésbé begyökeresedett konténeres növény eredése kétségessé válhat, akárcsak a pusztulásnak indult gyökérzetű példányoké.
5Választás során a gyomosság mértékét is figyelembe kell venni. Néhány darab kis méretű gyom még nem szokott problémát okozni, sőt ez jelzője lehet annak, hogy a növény nem frissen, hanem már korábban konténerbe került, mely előfeltétele a kellő begyökeresedésnek. Egy-két egészen nagyra kifejlett gyomnövény se legyen a választáskor feltétlen kizáró ok akkor, ha ezek még tövestől és minél nagyobb gyökérzettel kihúzhatók a földlabda megbomlása nélkül. Az olyan konténeres növény választásától viszont már legjobb eltekinteni, amelynél valósággal a gyomok uralják a konténert. Akkor is, ha ezek föld feletti részei már levágásra kerültek. Az ilyen konténeres növény kiültetésekor a gyom további terjeszkedése sem zárható ki.
A konténeres oltvány növényeknél az alanyrész mentességéről is meg kell győződnünk, ami nem is mindig egyszerű. A szokásos szemzések és oltások az alany növényeknek gyakran a földfelszín közeli gyökérnyaki részében történnek, melyek földtakarásba is kerülhetnek. A kisebb-nagyobb számban még rendszerint kifejlődő vad részek eredési helyét a takaró földjük kibontásával fel kell tárni, és itt levágni, mert ha a földfelszínnél történik a visszavágásuk, akkor gyorsan és erősen újra előtörnek. A nemes és a vad, vagy alany részek megkülönböztetése nem mindig könnyű feladat. A szemzési, illetve oltási hely egyértelmű megmutatkozásakor 6lehet nyilvánvaló, hogy az ez alól kiinduló részek a növény még meglévő alanyi részei. Vásárláskor ez - akárcsak gyanú esetén is - kizáró ok.
Elszállítás előtt a konténeres növényeket célszerű becsomagolni, hogy megvédjük őket a sérülésektől, illetve hosszabb út esetén a kiszáradástól. Beöntözésüket követően a föld feletti részeket kössük össze és borítsuk be fóliával vagy helyezzük tasakba. Vigyázzunk arra, hogy a kötözőanyagok ne okozzanak kárt, ezért közvetlenül dróttal soha ne kössük össze a növényeket. Járműre rakáskor vigyázni kell a levelek, hajtások, rügyek és a már meglévő virágok vagy termések épségére.
A beszerzés helyének megválasztása is fontos. A faj-, illetve fajtaazonosság, az ártalmas mértékű kiszáradás, valamint a szemmel nem látható ártalmak mind olyan kérdések, melyek a már kipróbált vagy mások által ajánlott helyekről történő beszerzést indokolják.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: konténeres, konténer

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lapra szerelhető konténerek

Hazánkban a konténerek felhasználása mára már nem csak az ipari, építészeti szegmensre korlátozódik, hanem a magán emberek is sok felhasználási formáját fedezték fel. Erre kiváló példa a lapra...


Építési-bontási törmelékek kezelése

A sitt szállítás jól jövedelmező üzletág, kérdés, hogy az elszállított hulladék hol landol. Sok erdő szélét "ékesítik" oda nem illő törmelékek, pedig van legális és nem is túl drága módja a...