Választás konténeres növényekből

1A konténeresként ismert növények választéka már meglehetősen gazdag. A konténeres növény kiültetésekor lényegesen nő az eredés biztonsága. Még a lombhullató növények is lombos vagy virágos állapotban, de akár terméssel berakottan is biztonsággal ültethetők. További előnyük, hogy így nagy valószínűséggel ténylegesen az kerül elültetésre, amit terveztünk. A következőkben ahhoz kívánunk segítséget nyújtani, hogy vásárláskor mely példányokra essen a választás.

A konténeres növény kiválasztása mindig körültekintően történjen. Annak eldöntésére, hogy a konténer mérete megfelelő-e, vegyük figyelembe, hogy a kis törpefenyők és cserjék esetében másfél-kétliteres űrtartalom az optimális. Ha ennél kisebb, nem férhet el benne annyi föld és benne gyökér, amennyi a további fejlődéshez elegendő. Ezen szempontok miatt mindig a föld feletti részek méretével is arányos konténerméret a kívánatos. Ha aránytalanul kis méretű a konténer, az annak a következménye is lehet, hogy túl sokáig nevelkedett benne a növény, miközben kiélt a földjéből minden tartalék tápanyagot és a gyökérzete is kinőtt belőle, beöregedett. Ezek a gyökérrészek előszeretettel kerülnek levágásra, félrevezetve így a gyanútlan vevőt. Akciók esetében sokszor éppen ilyenek szerepelnek a konténeres növénykínálatban. E példányok is megeredhetnek kiültetésük után, de fejlődésük 2üteme nagymértékben elmarad a nem beöregedett növényekétől. Az aránytalanul nagy méretű konténer is rossz, mert emiatt a benne lévő túl sok földet nem szőhették át annyira a gyökerek, hogy a konténer eltávolítása után szét ne omolna a nem eléggé gyökeres földlabda. Ezzel azt a nagy előnyüket veszítik el, hogy bármikor - fagyos időt kivéve - háborítatlanul kiültethetők.
A konténer állapotának szemrevételezése is fontos. A szétszakadt, összetört konténerben lévő növények megeredése már nem biztos, akkor sem, ha maguk a növények egészen jól néznek ki. A kifakult színű konténer a már túl sokáig konténerben tartás, beöregedés egyik nyilvánvaló jele lehet. A gyakori fehéres elszíneződés pedig az öntözésekhez használt víz vízkőkiválásának nyoma, mely a lágy öntözővizet kívánó növényeknél (rododendronok, azáleák, erikák, csarabok) számíthat hibának.
A föld feletti részek állapotának vizsgálata terjedjen ki minden növényrészre. Egyikükön sem lehetnek betegségtünetek, rovarkártevők vagy betegség miatti színelváltozások, de még számottevő külsérelmi nyomok sem. A szoliternek szánt példányoknál a féloldalasság szintén kizáró hiba lehet, de a kisebb-nagyobb csoportokba ültetendők esetében ettől el lehet tekinteni. A felületi zuzmó feltűnése szintén beöregedésre szokott utalni, ahogy a ceruzavastagságot meghaladó metszési nyomok is. Ez alól azok a növények a kivételek, amelyek föld feletti része egyébként is rendszeresen és tövig elpusztul. Ez a félcserjék 3esetében (bakkszakáll, ürömfélék) gyakori. Az is gyakran tapasztalható, hogy a növény egyes hajtásai már tetemesen túlnőtték a többit. Ha ez nem a fényhiány következménye, akkor az ültetésüket követő, amúgy is szükséges metszésük alkalmával ez korrigálható.
A gyökérzet állapotának vizsgálata legyen mindig a legtüzetesebb. Legfontosabb megnézni, hogy mennyire nőtt ki a konténerből. A szükséges mértékű begyökeresedés jele lehet, ha a konténer alján lévő, és a felesleges víz kivezetésére szolgáló nyíláson át a gyökerek is előbújnak. Ezek addig nem jelentenek hátrányt, míg fél centiméter vastagságúak és a kis arasznyi hosszúságot nem haladják túl. Nagyobb gyökérzet esetében fordulhat elő az, hogy a konténerben már csak az idősebb, kevésbé értékes gyökerek vannak, és rajta kívül a felszínen szétterülve vagy akár le is gyökeresedve a többi hajtás. Ez rejtve is maradhat, ha a növény forgalmazója ezt észreveszi, és úgy segít rajta, hogy a nagy arányban kinőtt gyökereket levagdossa. Ezt a növény egészen jól elviseli mindaddig, amíg kiültetésre nem kerül, mert ekkor egy ideig csak sínylődik, és az sem biztos, hogy megmarad.
Vásárlás alkalmával a konténeren belüli gyökérzet állapotáról is meg kell győződni, hiszen csak a jól begyökeresedett példányok nyújthatják a konténeres növények előnyeit. Külön kérésre az eladó is meg tudja mutatni, hogy a gyökerek kellően átszőtték-e már a földlabdájukat. Ez akkor megfelelő, ha legalább kétharmad részben megtörtént. Ennél kevésbé begyökeresedett konténeres növény eredése kétségessé válhat, akárcsak a pusztulásnak indult gyökérzetű példányoké.
5Választás során a gyomosság mértékét is figyelembe kell venni. Néhány darab kis méretű gyom még nem szokott problémát okozni, sőt ez jelzője lehet annak, hogy a növény nem frissen, hanem már korábban konténerbe került, mely előfeltétele a kellő begyökeresedésnek. Egy-két egészen nagyra kifejlett gyomnövény se legyen a választáskor feltétlen kizáró ok akkor, ha ezek még tövestől és minél nagyobb gyökérzettel kihúzhatók a földlabda megbomlása nélkül. Az olyan konténeres növény választásától viszont már legjobb eltekinteni, amelynél valósággal a gyomok uralják a konténert. Akkor is, ha ezek föld feletti részei már levágásra kerültek. Az ilyen konténeres növény kiültetésekor a gyom további terjeszkedése sem zárható ki.
A konténeres oltvány növényeknél az alanyrész mentességéről is meg kell győződnünk, ami nem is mindig egyszerű. A szokásos szemzések és oltások az alany növényeknek gyakran a földfelszín közeli gyökérnyaki részében történnek, melyek földtakarásba is kerülhetnek. A kisebb-nagyobb számban még rendszerint kifejlődő vad részek eredési helyét a takaró földjük kibontásával fel kell tárni, és itt levágni, mert ha a földfelszínnél történik a visszavágásuk, akkor gyorsan és erősen újra előtörnek. A nemes és a vad, vagy alany részek megkülönböztetése nem mindig könnyű feladat. A szemzési, illetve oltási hely egyértelmű megmutatkozásakor 6lehet nyilvánvaló, hogy az ez alól kiinduló részek a növény még meglévő alanyi részei. Vásárláskor ez - akárcsak gyanú esetén is - kizáró ok.
Elszállítás előtt a konténeres növényeket célszerű becsomagolni, hogy megvédjük őket a sérülésektől, illetve hosszabb út esetén a kiszáradástól. Beöntözésüket követően a föld feletti részeket kössük össze és borítsuk be fóliával vagy helyezzük tasakba. Vigyázzunk arra, hogy a kötözőanyagok ne okozzanak kárt, ezért közvetlenül dróttal soha ne kössük össze a növényeket. Járműre rakáskor vigyázni kell a levelek, hajtások, rügyek és a már meglévő virágok vagy termések épségére.
A beszerzés helyének megválasztása is fontos. A faj-, illetve fajtaazonosság, az ártalmas mértékű kiszáradás, valamint a szemmel nem látható ártalmak mind olyan kérdések, melyek a már kipróbált vagy mások által ajánlott helyekről történő beszerzést indokolják.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: konténeres, konténer

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építési-bontási törmelékek kezelése

A sitt szállítás jól jövedelmező üzletág, kérdés, hogy az elszállított hulladék hol landol. Sok erdő szélét "ékesítik" oda nem illő törmelékek, pedig van legális és nem is túl drága módja a...


Konténermedence

Oliver Bishop-Young dizájner a tárgyak újrahasznosításának számos jó példájával ismertette meg az érdeklődőket eddigi munkássága során. Többek között a sitt szállító szemetes konténer is...