Erkély felújítása

4A lakótelepi erkélyek némelyeknél raktárként szolgálnak, mások pedig meglehetősen ésszerűtlen igénytelenséggel használják. Az egyébként is elég szűkös nyitott tereket ruhaszárító kötelekkel, helyigényes ülőalkalmatosságokkal teszik kényelmetlenül szűkké (1). Érthető hát, hogy a falról pergő festék, és a kis hely nemigen csábít senkit a kiülésre.

1 2 3

Pedig nem kell más csak egy tevékeny hétvége, némi anyagi ráfordítás, és máris kellemesebbé tehető az elhanyagolt erkély. A málló festéket vakarjuk le a falról, hengereljünk rá új, tartós bevonatot, és máris tovatűnik a tér lepusztult jellege. Az erkély fémkorlátját is érdemes lecsiszolni (2), majd átmázolni kültéri zománcfestékkel. A fehér Hammerite-ot, vagy a Dulux festéket szinte erre találták fel (3), két rétegben időtálló, esztétikus bevonatot képez. A nagyobb fém felületetekhez, pl. a lemezmellvéd burkolathoz célszerűbb sprayfestéket használni, így az ecset kezelésével sem kell kínlódni. Belülről bármilyen színűre mázolhatjuk az erkélymellvédet, kívülre azonban csak az eredetihez hasonló színű festéket használjunk.

5 6

A virágládákba ültetett növényekkel szebbé, derűsebbé tehetők az erkélyek. A helyüket a korlát adottságai alapján válasszuk meg. Idomvas korlát esetén készen vett, s pár perc alatt felcsavarozható ládatartó konzolok segítségével szerelhetjük fel a műanyag virágosládákat (4). A beton mellvédre azonban a szemnek tetszetősebb, ha a virágtartó edények alá deszkákból összeerősített fedőburkolatot készítünk. Az él-lap kötésben kialakított párkánytakarót feltétlenül többször víztaszító és UV-álló lakkal, esetleg lazúrral kenjük be (5), és csak ezt követően rakjuk helyükre a virágcserepeket, ládákat (6). Az erkélyek oldalfalára is tehetünk virágokat, de ha néhány 10x40-es lécből virágrácsot készítünk, és ezeket erősítjük az oldalfalra, a rácsokra futtatott örökzöldek jelentősen csökkentik a panelfal ridegségét. Az ilyen erkélyek szűk terét néhány összecsukható székkel, esetleg a korlátra akasztható polccal célszerű berendezni, így még az összecsukható ruhaszárítót is kirakhatjuk esetenként, mégse érezzük majd kényelmetlenül szűknek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: erkély

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télikertek

A korszerű télikertek az üvegezett növényházak mai reinkarnációi. Elsődleges céljuk már nem a növénytermesztés vagy a dísznövények termesztése, hanem olyan új lakótér létrehozása, amely az...


Hőhídmentes erkélyek

Hőhidak olyan helyen fordulnak elő egy épületen, ahol magasabb hővezető képességű anyagok szakítják át az egyébként alacsony hővezető képességű külső épületelemet. Nevezhetjük ezeket az anyag által...