Szobakomló

Eredete, formája

A szobakomló vagy sarkantyúbokrocska (Justicia brandegeana, régebben Beloperone guttata)) Mexikóból származik. Formája bokros, de öt év alatt kis koronás fácska is válhat belőle. Szélessége a 30 cm-t csak ritkán haladja meg, magassága a fél-egy métert is elérheti. Faformára alakításkor lehet nyúlánkabb. Hajtásai elágazódhatnak és felnyurgulhatnak. Lehajló végűek és szép virágzatban végződnek. Levelei pár cm-es levélnyelűek és keresztben átellenesen helyezkednek el. Kihegyesedő ovális alakúak és enyhén molyhosak.
Virágai - melyek apró, cső alakúak és sárgásfehér színűek - jelentéktelenek bár egész évben nyílhatnak. Őket tetőcserépszerűen borítják a sárgás, rozsdabarna és zöld vagy narancsszínű füzérvirágzatot alkotó fellevelek, melyek a növény tényleges díszítői. A sűrűn egymás mellett ülő, laza és kifejezetten csüngő kalászformát képező fellevélfüzérek alól sokszor még a lomblevelek is alig látszanak ki. A virágzás általában februártól novemberig tart, de színes fellevelek mindig vannak a növényen.

Elhelyezés, ápolás

Igényei a szokásos szobai körülmények között is kielégíthetőek. Világos helyet kíván, de bent jobb, ha nem éri közvetlen napfény. Nyáron viszont a szabadban, déli fekvésű napos, szélvédett helyen tartható, így a fellevelei még ragyogóbb színűek lesznek. Virágzásakor napközben és a nyári időszakban mindenképpen meleget, míg éjjel és a novemberi elvirágzása után hűvöset, 12-16 °C-os hőmérsékletet igényel, de még ekkor is elviseli a szokásos szobai hőmérsékletet.
Elhelyezésénél fontos a megfelelő fényellátottság. Tavasztól a déli fekvésű erkélyek, esetleg napos virágágyak díszévé is válhat, de az őszi fagyok előtt be kell hozni őket.
Ápolása igazodjon a téli pihenőidejéhez. Soha ne tegyük ilyenkor fűtőtest fölé, és ekkor szárazabban is kell tartani. Öntözése nyáron legyen bőséges, de augusztustól már kevésbé szabad öntözni. Tápanyagellátására márciustól augusztusig kéthetente, közepes töménységű virágtápsós oldatot használjunk. Átültetése tavasszal esedékes, melyhez középkötött föld, földkeverék, vagy Florasca B típusföld is megfelelő.
Metszését a tavaszi átültetés előtt már időszerű elvégezni a növény felének vagy akár kétharmad részének a levágásával, mely elősegíti a virágképző új hajtások kifejlődését és a tömött, bokorszerű forma kialakulását. A nyurgulás elkerülése érdekében nyáron célszerű még gyakran visszavágni.

Szaporítás

Szaporításuk a lemetszett hajtásaikból is vágható pár leveles és csúcsrészes növényrészek eldugványozásával a legegyszerűbb. Legjobb gyökeresedést a meleg, párás körülményeket biztosító fólia- vagy üvegborítás alatt, tavaszi és nyár eleji időszakban érhetünk el. Virágzatait annyira dúsan fejlesztheti, hogy a hajtások és a koronanevelés érdekében kezdetben a megjelenő bimbók egy részét célszerű kicsípni.

Károsítók

Károsítói ritkán a levéltetvek, melyek leginkább bent, a fűtési szezont követően lephetik el. A túl nyirkos és fényszegény körülmények közötti teleltetésük levélhullást idézhet elő.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szobakomló, komló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Farönkök, kövek, kavicsok a kertben

Kertünk kialakítása és csinosítása nem csak drága kertépítési munkákkal képzelhető el. Kreatív ötletekkel hasznosíthatjuk a farönköket, kavicsokat, köveket - sok mindent, amit a természetben...


Tárolás a rend lelke

Hogy otthonunk működőképes legyen, és átlátható rendet teremthessünk, minden helyiséghez és funkcióhoz meg kell találnunk az ideális, ízlésünknek és pénztárcánknak leginkább megfelelő tároló...