Átszabott erkélykorlát

A régebben épült családi házak erkélyei általában fantáziátlanok, ráadásul a gondos karbantartás ellenére is megviseltnek látszanak. Cseréjük nem kevés pénzbe kerülne, ám némi ötletességgel és némi sajátmunkával ezt magunk is elvégezhetjük. Alapanyagként fenyődeszkát és léceket válasszunk, de az átalakításhoz még a régi korlát vázára is szükségünk lesz.

Első dolgunk megvizsgálni, hogy a régi korlátból mit tartsunk meg. A tartóoszlopokra, az ezeket összekötő könyöklővasra, és az alsó, vízszintes összekötő idomokra mindenképpen szükségünk lesz. Ezeken kívül minden egyéb szerkezeti résztől megszabadulhatunk, és a régi helyébe, pontosabban eléje alpesi jellegű erkélykorlátot készíthetünk. Tartóvázként a régi korlát "lecsupaszított" maradványát használjuk fel, ezért előbb ezt lássuk el tartós, korrózióálló bevonattal, pl. két rétegben felkent sötétbarna Hammerite festékkel.
A következő lépésben a sarokoszlopokra készítsünk él-lap kötésben összecsavarozott burkoló idomokat. A lécek szélessége azonos legyen az oszlopok méretével, és a takaróidomok a padlószintig érjenek. A közbenső tartóoszlopokat csak előröl kell léccel lefednünk. Ezután 20x70 mm-es lécekből szabjuk le a vízszintes hevedereket. Ha toldásra kényszerülünk, akkor ferde illesztéssel, ragasztva és facsavarozva hosszabbítsuk meg a tartóléceket. E lécek külső élét gyaluljuk kissé ferdére, majd az élt kerekítsük le. Következhet a korlátlécek leszabása. Az erkélykorlátok magassága általában 1 m körüli, és ha a rajzunkon megadott méreteket tartjuk, akkor a 20x60 mm-es korlátléceket kb. 500 mm hosszúságra kell levágnunk. Ezeket a teljes korlát hosszában egymástól azonos távolságra, és 45 fokban elfordított helyzetben csavarozzuk a két hossztartó heveder közé. A merőlegességüket pontosan állítsuk be, és amint elkészült a korlát, pontosan beállított magasságban szorítókkal fogassuk fel az oszloptakarókra.
A fa korlátot a takaróidomok felől behajtott csavarokkal, vízálló ragasztót használva ajánlatos egymáshoz erősítenünk. Ehhez a sarokoszlopokat takaró lécidomokat csavarozzuk le, és végezzük el a korlát felerősítését. Az oldalsó korlátrészeket is hasonló módon állítsuk össze, és a hossztartókat a sarkoknál galvánbevonatú vasalattal rögzítsük egymáshoz, a takaróidomokat pedig az acéloszlop átfúrása után csavarozzuk az oszlopokra. A kész korlátelemeket szereljük le, az oszloptakarókra csavarozzuk fel az alsó párkánytartó lécet is, majd védőrétegként vastaglazúrral többször kenjük be a felületüket, hogy kellően ellenálljanak az időjárási hatásoknak.
Amíg az új korlátelemek száradnak, készítsük elő az alsó párkányzatot a felszerelésre. A párkányzathoz legalább 50 mm-rel szélesebb deszkaanyagra van szükségünk, mint az erkély födémvastagsága. A deszkából szabjuk le a megfelelő hosszúságú darabokat, majd egyik szélére jelöljük fel a girlandhoz hasonló köríves díszítést. A sarkokra egy félkörív kerüljön, így folyamatosnak tűnik majd a párkány mintázata. A sarokillesztéseknél a rövidebb darab(ok) fogják közre a hosszabb párkányelemet, hogy majd könnyebb legyen az összecsavarozásuk. A felesleges anyagot lyukfűrésszel vágjuk le a deszka széléről, majd ezt használva sablonként a többi párkányelemre is jelöljük fel, és vágjuk ki az íveket.
Felül is van egy ugyanilyen párkány, amely az új korlát fölé erősített virágtartót szegélyezi kívülről, ezért célszerű ezeket a darabokat is most elkészíteni. Ezek azonban hosszabb darabokból állnak, mivel a korlát tetejére szerelendő cseréptartó lap túlnyúlik az alsó párkányon. Előbb tehát a hosszát számoljuk ki, majd e méret alapján határozzuk meg az elhelyezkedését. Az előrajzoláshoz már használhatjuk az alsó párkánydarabot, hogy gyorsabban haladjunk.
A nagyításhoz KLIKK ide!A virágtartó bakjait 3-5 darab, 40x40x250 mm-es stafliból szabjuk le. Olyan magasak legyenek, hogy bütüjük az eredeti korláttal szintbe legyen. A bütük merőlegesek legyenek az oldalakra, különben a támoszlopok ferdén fognak állni. A támoszlopokat alulról négy-négy facsavarral fogassuk fel a hossztartó felső oldalára. A cseréptartó lapok azonban ne csak ezekre, hanem az eredeti vaskorlátra is feküdjenek fel. A deszkák legalább 120 mm szélesek legyenek, hogy a nagyobb cserepek, illetve a műanyag virágládák is elférjenek rajta. A tartólap mintegy könyökölőként kövesse a korlátot. A párkány szegélydeszkáját a tartólap külső élére - lehetőleg 60-80 mm-re megemelve - ragasszuk és csavarozzuk a lap élére. A tartólap belső élére csak akkor erősítsünk fel 20x60-as peremlécet, ha a könyöklőre virágcserepeket szeretnénk helyezni. Az összeállított korlát koszorút még végleges felszerelése előtt többször kenjük be fakonzerválóval, illetve sötétbarna lazúrral.
Száradás után a virágtartó párkányt illesszük a helyére, majd a tartóbakokra két-két facsavarral, a fém korlátra pedig M4-es anyás csavarokkal fogassuk fel. A kötőelemek természetesen korrózióálló bevonatúak legyenek. Az új erkélykorlát ezzel készen is van, már csak a virágosládákat, cserepeket kell a helyükre állítani. Ha pedig az erkélyünk kis virágoskertjét szélesebb méretben szeretnénk kialakítani, akkor a párkányzatot szélesítő tartólécekre erősítsük fel, amelyeket a vaskorlátra és a könyöklődeszka aljára szereljünk fel.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: erkély, korlát

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényszobák

Szobanövényeknek, vagy növényekkel teli szoba embereknek? Mindegy is, a lényeg: egy kis nyugalom szigete bárhol kialakítható, akár egy toronyház erkélyén is.


Kovácsolt lépcsőkorlátok

Bár felfedezhetők közös vonások, mégis ahány ház, annyiféle megoldás jellemzi az épületekhez felvezető külső lépcsőket. Különbözőségüket még egyedibbé teszik a lépcsőkarokat oldalról szegélyező...