Átszabott erkélykorlát

A régebben épült családi házak erkélyei általában fantáziátlanok, ráadásul a gondos karbantartás ellenére is megviseltnek látszanak. Cseréjük nem kevés pénzbe kerülne, ám némi ötletességgel és némi sajátmunkával ezt magunk is elvégezhetjük. Alapanyagként fenyődeszkát és léceket válasszunk, de az átalakításhoz még a régi korlát vázára is szükségünk lesz.

Első dolgunk megvizsgálni, hogy a régi korlátból mit tartsunk meg. A tartóoszlopokra, az ezeket összekötő könyöklővasra, és az alsó, vízszintes összekötő idomokra mindenképpen szükségünk lesz. Ezeken kívül minden egyéb szerkezeti résztől megszabadulhatunk, és a régi helyébe, pontosabban eléje alpesi jellegű erkélykorlátot készíthetünk. Tartóvázként a régi korlát "lecsupaszított" maradványát használjuk fel, ezért előbb ezt lássuk el tartós, korrózióálló bevonattal, pl. két rétegben felkent sötétbarna Hammerite festékkel.
A következő lépésben a sarokoszlopokra készítsünk él-lap kötésben összecsavarozott burkoló idomokat. A lécek szélessége azonos legyen az oszlopok méretével, és a takaróidomok a padlószintig érjenek. A közbenső tartóoszlopokat csak előröl kell léccel lefednünk. Ezután 20x70 mm-es lécekből szabjuk le a vízszintes hevedereket. Ha toldásra kényszerülünk, akkor ferde illesztéssel, ragasztva és facsavarozva hosszabbítsuk meg a tartóléceket. E lécek külső élét gyaluljuk kissé ferdére, majd az élt kerekítsük le. Következhet a korlátlécek leszabása. Az erkélykorlátok magassága általában 1 m körüli, és ha a rajzunkon megadott méreteket tartjuk, akkor a 20x60 mm-es korlátléceket kb. 500 mm hosszúságra kell levágnunk. Ezeket a teljes korlát hosszában egymástól azonos távolságra, és 45 fokban elfordított helyzetben csavarozzuk a két hossztartó heveder közé. A merőlegességüket pontosan állítsuk be, és amint elkészült a korlát, pontosan beállított magasságban szorítókkal fogassuk fel az oszloptakarókra.
A fa korlátot a takaróidomok felől behajtott csavarokkal, vízálló ragasztót használva ajánlatos egymáshoz erősítenünk. Ehhez a sarokoszlopokat takaró lécidomokat csavarozzuk le, és végezzük el a korlát felerősítését. Az oldalsó korlátrészeket is hasonló módon állítsuk össze, és a hossztartókat a sarkoknál galvánbevonatú vasalattal rögzítsük egymáshoz, a takaróidomokat pedig az acéloszlop átfúrása után csavarozzuk az oszlopokra. A kész korlátelemeket szereljük le, az oszloptakarókra csavarozzuk fel az alsó párkánytartó lécet is, majd védőrétegként vastaglazúrral többször kenjük be a felületüket, hogy kellően ellenálljanak az időjárási hatásoknak.
Amíg az új korlátelemek száradnak, készítsük elő az alsó párkányzatot a felszerelésre. A párkányzathoz legalább 50 mm-rel szélesebb deszkaanyagra van szükségünk, mint az erkély födémvastagsága. A deszkából szabjuk le a megfelelő hosszúságú darabokat, majd egyik szélére jelöljük fel a girlandhoz hasonló köríves díszítést. A sarkokra egy félkörív kerüljön, így folyamatosnak tűnik majd a párkány mintázata. A sarokillesztéseknél a rövidebb darab(ok) fogják közre a hosszabb párkányelemet, hogy majd könnyebb legyen az összecsavarozásuk. A felesleges anyagot lyukfűrésszel vágjuk le a deszka széléről, majd ezt használva sablonként a többi párkányelemre is jelöljük fel, és vágjuk ki az íveket.
Felül is van egy ugyanilyen párkány, amely az új korlát fölé erősített virágtartót szegélyezi kívülről, ezért célszerű ezeket a darabokat is most elkészíteni. Ezek azonban hosszabb darabokból állnak, mivel a korlát tetejére szerelendő cseréptartó lap túlnyúlik az alsó párkányon. Előbb tehát a hosszát számoljuk ki, majd e méret alapján határozzuk meg az elhelyezkedését. Az előrajzoláshoz már használhatjuk az alsó párkánydarabot, hogy gyorsabban haladjunk.
A nagyításhoz KLIKK ide!A virágtartó bakjait 3-5 darab, 40x40x250 mm-es stafliból szabjuk le. Olyan magasak legyenek, hogy bütüjük az eredeti korláttal szintbe legyen. A bütük merőlegesek legyenek az oldalakra, különben a támoszlopok ferdén fognak állni. A támoszlopokat alulról négy-négy facsavarral fogassuk fel a hossztartó felső oldalára. A cseréptartó lapok azonban ne csak ezekre, hanem az eredeti vaskorlátra is feküdjenek fel. A deszkák legalább 120 mm szélesek legyenek, hogy a nagyobb cserepek, illetve a műanyag virágládák is elférjenek rajta. A tartólap mintegy könyökölőként kövesse a korlátot. A párkány szegélydeszkáját a tartólap külső élére - lehetőleg 60-80 mm-re megemelve - ragasszuk és csavarozzuk a lap élére. A tartólap belső élére csak akkor erősítsünk fel 20x60-as peremlécet, ha a könyöklőre virágcserepeket szeretnénk helyezni. Az összeállított korlát koszorút még végleges felszerelése előtt többször kenjük be fakonzerválóval, illetve sötétbarna lazúrral.
Száradás után a virágtartó párkányt illesszük a helyére, majd a tartóbakokra két-két facsavarral, a fém korlátra pedig M4-es anyás csavarokkal fogassuk fel. A kötőelemek természetesen korrózióálló bevonatúak legyenek. Az új erkélykorlát ezzel készen is van, már csak a virágosládákat, cserepeket kell a helyükre állítani. Ha pedig az erkélyünk kis virágoskertjét szélesebb méretben szeretnénk kialakítani, akkor a párkányzatot szélesítő tartólécekre erősítsük fel, amelyeket a vaskorlátra és a könyöklődeszka aljára szereljünk fel.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: erkély, korlát

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Terasz és kerti árnyékolók

Közhely már, hogy a terasz, és annak folytatásaként bármilyen kis kertrész, előkert a lakásunk kiterjesztése a szabadba. Ilyenkor nyáron különösen hasznos, akinek lehetősége van otthona...


Apró ötletek nehezen mozgóknak

Az életkor előre haladtával egyre több idős embernek kell a környezetét megváltozott testi adottságaihoz igazítania. Esetenként időlegesen, ám gyakorta véglegesnek tekinthetők a változtatások, és...