Kerti sütők

2A nyár szinte kényszeríti az embert arra, hogy az idejének nagy részét a természetben töltse. Természetesen ennünk is kell valamit, viszont kézenfekvő, hogy az ételt szabadtűzön készítsük el. Ennek első és legegyszerűbb módja, ha egy nyilvános kirándulóhely ideiglenes tűzrakó helyén a szabályoknak megfelelő tüzet rakunk. Miután parázsra égett a tűz hozzáfoghatunk az étel elkészítéséhez: nyárson szalonnát, húst, kolbászt süthetünk, a zsírját kenyérre csepegtethetjük. Ha van kéznél bogrács állvány és bogrács, akkor a folyamatosan karbantartott tűzön akár komolyabb ételt is főzhetünk a kiránduló társaságnak.

Ha lehetőségünk van arra, hogy a saját kertünkben alakítsunk ki állandó tűzrakó helyet, akkor már sokkal több megoldás jöhet szóba. A legegyszerűbb, ha a kereskedelemben kapható kész kerti sütőket használjuk. Ezek 3előnye, hogy általában könnyen össze- és szétszerelhetőek, ami lehetővé teszi azt, hogy az eredeti csomagolásukban gondosan eltárolhassuk őket. További előnyük még, hogy könnyen mozgathatók, tisztántarthatók és üzemeltetésük különösebb "szakértelmet" nem igényel. A hátrányuk is az egyszerűségükből fakad: pusztán csak a sütési funkcióra használhatóak, általában minimális állítási és szabályzási lehetőségekkel. Nem beszélve arról, hogy szép és esztétikus kertjeink állandóra telepített tagja nem válik belőlük.
Ha lehetőségünk engedi, kőből vagy téglából kör alakú tűzrakó helyet készíthetünk, melynek formája és mérete lehetővé teszi a megfelelő méretű tűz rakását. A tűz mérete azért fontos, hogy a nyársas sütés idejére meghívott vendégek minél nagyobb számban férjenek el a tűz körül, máskülönben a hosszúra nyúlt "kiszolgálás" ideje alatt többen éhen maradhatnak. Amennyiben bográcsban is szeretnénk főzni, úgy nagyon fontos a bográcsállvány eseti elhelyezésének lehetősége is. Általában ez valamilyen háromlábú állványt vagy a tűz fölé beforgatható karos tartót jelent. A bogrács tűztől való távolságát a tartóra akasztott lánc hosszúságával állíthatjuk. A bográcsos főzéshez folyamatos, közepes méretű tűzre van szükség, melyet száraz fával táplálunk.
4Grillezéshez szükségünk van egy forgatható rúdra is. Ez a rúd tartja a fűszerezett egész csirkét, amit így könnyen forgathatunk a parázs felett. A grillezéshez faszenet használjunk, melynek égése abban az esetben optimális, ha a tűztérben lévő szén teljes felületén izzik. A füstölgő és át nem izzott faszéntől a hús füstös, rossz ízű lehet.
A hússütés másik széles körben elterjedt megoldása a roston sütés. Ekkor egy fémrácsot helyezünk a tűz fölé, majd ezen a rácson sütjük meg - folyamatos forgatás mellett - az uzsonnára valót. A roston sült hús szárazra sül, mire teljesen elkészül. Ha nem kedveljük a teljesen szárazra sült húst, akkor válasszuk a flekken sütést. Ekkor olyan rácsot kell alkalmazni, amelyik felfogja a lecsöpögő zsírt. Így a hús a saját levében is párolódik, így puhábbra, szaftosabbra sül.
Látható, hogy az igényeknek és lehetőségeknek megfelelő kerti sütő berendezést igen nehéz készíteni, hiszen megannyi pótelemre és kiegészítőre van szükség, a készíteni kívánt ételtől függően. A másik nem elhanyagolható szempont az, hogy ma már a kerti sütő illetve kis nyári konyha a tervezett kert és környék szerves része. A kialakított terület hatékonyan segíti a sütés-főzést, mint munkát és egyben gyönyörködteti a szemet pihentetve a szellemet.

Kombinált kerti grill betonból

5Az 1. ábrán bemutatott kombinált kerti grill betonból készült. A tűztér része tűzálló betonból került kialakításra, hogy biztosan ellenálljon a tűz, illetve parázs hőjének. A középső hengeres rész üres, hogy a keletkezett hamu itt gyűljön össze. A hengeres rész palástján kis méretű fém ajtó a hamu eltávolítására szolgál. Az ajtón 8-10 db kb. 10 mm átmérőjű szellőzőlyuk található, mely alulról levegőhöz juttatja a tüzet. A tűz a felső lap közepén elhelyezett rostélyon ég, attól függően, hogy milyen jellegű ételt készítünk. A rostélyra kerülhet faszén vagy a bográcsban való főzéshez szükséges fatáplálású tűz. A kialakított lyukba egy előre elkészített tartó illeszthető, melyre a bogrács kerül fellógatásra egy lánc segítségével. A lánc az előbbiekben említett magasságállításra szolgál, mellyel a bográcsot érő hő mennyisége szabályozható.
Ha nyárson szeretnénk sütni valamit, akkor a kis középső tűz (parázs) kényelmesen körülülhető és kellemes beszélgetés közben pirosra süthetjük pecsenyénket. További kiegészítőként különböző rácsokat helyezhetünk a parázs fölé. Ezekkel az eszközökkel megvalósítható a roston- illetve a flekkensütés. A sütő 1,2 m átmérőjű felső lapja egyben asztalként is szolgál.
7A grillsütő nem látható alja egy betontömböt rejt, mely a földbe mélyesztve biztosítja az egész komplexum stabilitását. A teljes sütő időjárásálló kültéri homlokzati festékkel kezelt. Ennek a hátránya, hogy viszonylag sűrűn szükséges újrafesteni a tisztántartás és az esztétikus látvány megtartása érdekében. A felhasznált beton fagyálló adalékot is tartalmaz, de fóliával való letakarása szükséges a fagyáskárok elkerülése érdekében. Természetesen a kör alak helyett bármilyen saját elképzelésű formát is alkalmazhatunk, a fantázia teljes kibontakozásának csupán a zsaluzási lehetőségeink szabnak határt.
A bográcstartó és egyéb fém rácsok kis gyakorlattal könnyen elkészíthetők, tapasztalt barkácsolók a hamuzó ajtajának elkészítésével is megbirkóznak. Egyébként kandalló és kerti grill építésével foglalkozó szakcégeknél lehetőség van kész vagy méret után gyártott fém alkatrészek, tűztér ajtók vásárlására is.
A 2. ábrán látható ugyanennek a kerti grillnek a rézsüveges változata. Ehhez a változathoz a süveg tartólábait is el kell készíteni, így a bográcsot tartó kar célszerűen az egyik süveg tartóra kerül felszerelésre. Egyébként ezzel a sütővel is minden sütő-főző funkció megvalósítható. A rézsüveg nemcsak esztétikai szempontok miatt került felszerelésre, hanem a működéshez is egy kis segítséget nyújt: kis kéményként működik. A faszenes tüzelésnél nincs szükség kéményre, ha viszont valaki bográcsban főz, akkor jól jöhet a kémény hatása: a bogrács alján a füst szétvetődik, a rézsüveg által keltett kéményhatás viszont segít a füst gyors eltávolításában. A süveg felső átmérője kb. 20 cm. Vigyázni kell, mert ha a kezdeti tűz túl nagy méretűre sikerül, a felcsapó lángok megolvaszthatják a réz forraszanyagát, így a süveg alkotóelemeire eshet. A süveg alkotóelemei kisebb trapéz alakú rézlapok, melyből a süveg forrasztással került kialakításra.

Kombinált kerti grill fémből

8A 3. ábrán egy fémből készült kombinált kerti grillsütőt látunk, éppen a grillező részfeladatra felkészítve. A külső keret egy házformájú fémszerkezetből áll. A csúcson elhelyezett forgatható rúdra láncok tekerednek, melyek így emelik a külső kereten belül mozgó belső keretet. A mozgatható keretre került felszerelésre a forgatható rúd tartója a forgató motorral (4). A rúdon lévő villák gondoskodnak a grillezendő hús (csirke) gondos rögzítéséről. Természetesen egy rúdra több csirke is felhúzható. A felső rúddal a belső keretet a parázstól mérve különböző magasságokban rögzíthetjük, így találva meg a sütéshez leginkább megfelelő helyzetet. A tűz illetve parázs, tehát a külső kereten belül a földön van.
Igény szerint ezt az egész keretet egy emelvényen is elhelyezhetjük, ahogy a 2. ábrán a háttérben látható. Az emelvényt gyakorlatilag bármilyen építőelemből elkészíthetjük, ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően. A gondosan megtervezett és felépített emelvény tűzterét samott téglával érdemes bélelni. A samott téglák felragasztásához a kereskedelemben kapható tűzálló ragasztó használatát javasoljuk. A képen jól látható, ahogy a samott téglák kiemelkednek a tűztér szélein. Természetesen nem maradhat el a hamuzó ajtó sem a 8-10 db lyukkal, melyek a tűz (parázs) levegőellátását javítják. Az emelvény felső része időjárás- és kopásálló kemény kőlappal borított, mely tartós és könnyen tisztítható. Ha nem kívánunk ilyen borítást, akkor a már említett kültéri homlokzat festékkel bevonható a felső lap.
Az 5. ábrán látható a fém keretes kerti grill flekken sütésre felkészített változata. Ekkor a mozgatható belső keretre egy sűrű, árkolt rács kerül. Az árkokat célszerűen élével a föld felé rögzített szögvasak adják. Ezekben az árkokban gyűlik össze a húsról lecsöpögő zsír, mely a rács végében lévő gyűjtőbe folyik. Ezzel a fűszeres zsírral a sülő hús folyamatosan öntözhető, így a hús nem sül teljesen szárazra. Természetesen a felső karos rúddal a keret és a tűz optimális távolsága beállítható.
9Ha roston szeretnénk húst sütni, akkor a 6. ábra szerinti összeállítást használva egy ritka osztású rács kerül a belső keretbe. A felső rúd állításával a láncok a megfelelő pozícióba állítják a belső keretet, így a rácsra helyezett húsok az optimális módon készülnek: nem sülnek hirtelen és nem száradnak ki teljesen.
A bográcsos főzés lehetősége ebben az esetben is adott. A felesleges alkatrészek eltávolítása után a bográcstartó felhelyezhető (7). Természetesen a bogrács magassága is állítható. Főzéshez érdemes a rozsdamentes acélból készült bográcsot használni. Ez a fajta bogrács könnyen tisztítható: a makacs szennyeződések egy kis homok és mosogatószeres víz keverékével könnyen eltávolíthatók, majd a tiszta bográcsot szalonnával átdörzsölve egyszerűen védhetjük tároláskor. A zománcos bogrács igen érzékeny az ütésekre, karcolásokra, melyek a zománc lepattanását okozhatják.
A kerti grillező hely kialakításánál vegyük figyelembe azt, hogy a tűz körül kényelmesen el kell férnie az asztaloknak, székeknek is. Természetes közelségben kell, hogy legyen a ház konyhája, hiszen gyakran előfordul, hogy az alapanyagokat ott készítjük el, illetve az eszközök is ott találhatók. A konyha és a grillező helye között könnyen járható, biztonságos útnak kell lennie, hiszen alkalomadtán éles eszközökkel és forró étellel is biztosan kell tudnunk közlekedni. Gondoskodnunk kell a könnyű és gyors vízelérési lehetőségről is, hiszen a tevékenységünkhöz tüzet gyújtunk, illetve a főzéshez és takarításhoz is vízre lesz szükségünk. Manapság a villamosáram elérése is fontos lehet, egyrészt a grillforgató motorhoz (ez működhet telepről is), másrészt a világításhoz és a konyhai eszközök használatához. A kerti grillező kialakítása és kivitelezésének minősége mindemellett esztétikai kérdés is.
A 8. ábrán látható kombinált grillező hely mindezen szempontoknak megfelel. Bár a kémény általában a grillezőkhöz nem szükséges, mégis nagy segítséget nyújthat a szomszédokkal való jó barátság megtartásához is. A 20 cm belső átmérőjű kémény segít a keletkező füst nagyobb magasságba juttatásában.
A kerti grillezéshez különféle eszközök állnak rendelkezésre. A 9. ábrán látható állványon találhatók pl. a nyársak. A nyársakat mindig fanyéllel kell ellátni, így könnyen kézben tarthatók, és a tűz hője nem éri kezünket. A nyársak fémből készülnek és kb. 80-90 cm hosszúak. A nagyon hosszú nyársak - bár távol tartanak a tűztől - egy idő után azonban Toldi Miklós féle erőkifejtésre kényszerítenének. A bemutatott kerti sütők mindegyikénél a tűztér körüli keret tartóként is szolgál, így könnyítve meg a nyársak parázs fölé tartását. Fontos, hogy a nyársak végén villa legyen, ez megakadályozza a sütendő alapanyagok elfordulását. A villa szárainak, pedig csavartnak kell lenni, hogy a feltűzött húsok és egyéb ételek lecsúszását megakadályozzák. Természetesen a grillrúdon lévő villák is állíthatók a csirkék méretétől és mennyiségétől függően.

Néhány tanács:

  • Ha először a faszenet helyezzük be a tűztérbe, majd a tetejére egy kisebb tüzet készítünk vékony keményfa gyújtósból, akkor a faszén könnyebben átizzik.
  • Csak teljes mértékben izzó szén felett süssünk, egyébként rossz íze lehet a húsnak
  • A tüzet sohasem szabad a grillsütőben vízzel leöntve oltani, mert tönkretehetjük a sütő tűzterét. Ha lehet, hagyni kell a parazsat kialudni, majd lapáttal fémvödörbe kell kiszedni a hamut és a maradékot.
  • Gyakorlatilag bármilyen építőanyagból készülhet a kerti tűzhely, de a tűzteret mindig tűzálló anyaggal kell készíteni (tűzálló beton, samott tégla).
  • Mindig ügyelni kell a tűzveszélyre!
  • Kényelmesebb, ha a kerti grillező fölé egyszerű tetőt is készítünk.

Uhrinyi Attila

A cikk készítéséhez a Hevesi Kandalló Bt. nyújtott segítséget. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: sütő, grill

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kenyérsütés régen és most

Sokunk emlékezetében él még az a kép, amikor nagymamáinkat láttuk kenyeret dagasztani egy óriási fateknőben, búzából, rozsból, őrölt lisztből, kovászból. Amíg kelt a tészta, nagyi begyújtotta a...


Rusztikus nyári-konyhák

A nyári délutánok és esték egyik legkellemesebb kikapcsolódása a kerti grillezés, sütögetés, ami nem csak hangulatos családi, baráti program lehet, hanem változatosság is a konyhai sütés-főzés...