Energiatakarékos Fenstherm ablakok

Akár új épületnél, akár régi lakóházakban az energiatakarékosság egyre fontosabb szempont. A nyílászárókra, s ezek között különös tekintettel az ablakokra érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Új épületeknél természetesen a korszerű termékek kerülnek beépítésre, míg a régi épületeknél, pl. az ablakcsere csak a legvégső megoldásként jöhet szóba. Újabban a műanyag ablakok egyre kedveltebbek, ez nem is véletlen, előnyös tulajdonságaik ugyanis tagadhatatlanok. Számos ablakgyártó termékei közül választhatunk, ám döntő, hogy a legkedvezőbb ár mellett a termék adottságai is jók legyenek. Az egyik jelentős gyártó cég, a Fenstherm alapvető törekvése, hogy termékeit e kettős cél alapján fejlessze ki. Magas színvonalon gyártott műanyag nyílászáróik bármilyen környezetbe jól beilleszthetők, és a standard méretű ablakok akár azonnal beszerezhetők közel 200 kereskedőnél.

A Fenstherm ablakok egyik számottevő előnye, hogy bármilyen építési technológiához jól illeszthetők, felhasználásuk tekintetében a különféle építészeti stílusok sem jelentenek akadályt. Termékeik ugyanis univerzálisan beépíthetők bármilyen épületbe, így még a régi házakban esedékes ablakcseréknél is választhatunk Fenstherm ablakokat. A méretek, szokatlan és íves formák, vagy felületi osztások sem jelentenek akadályt.
A Fenstherm ablakok alapanyaga extrudált, kemény PVC idom, ezekből készülnek a különféle ablaktípusok, amelyeknek hőátbocsátási tényezője K=2,8 W/m2K. Ez az érték azonban az alkalmazott speciális, fokozott hőszigetelésű, energiatakarékos üvegezéssel 1,1 W/m2K értékre csökkenthető. Az alapüvegezés 2x4 mm-es torzításmentes üveg, 16 mm-es légréssel. A műanyag ablakok mindegyike időjárás-, ütés-, és vegyszerálló, s nehezen éghető. A keret- és tokszerkezetek szilárd alaktartóságát horganyzott acél és alumínium merevítő idomok biztosítják, s a Roto Cento 101 vasalatrendszer garantálja a szerkezetek korrekt működését.
A különféle ablakprofilokra egységesen jellemző a záróprofilon kialakított vízelvezető horony, a szárnyprofil kettős EPDM anyagú rugalmas gumitömítése, amely kiváló szél-, víz- és hangszigetelést biztosít valamennyi ablaktípusnak. Lehetőség van egy harmadik tömítőkör elhelyezésére is, amelynek beépítése azonban csak szélsőséges körülmények között ajánlott. Az ablakokat a fehér alapszínen kívül a Renolit színskála szerinti színekben is legyártathatjuk, így lehetőség van arra, hogy az új nyílászárókat igényesen nemcsak formailag hanem színüket illetően az épület színvilágába tudjuk illeszteni. Mivel a PVC ablakok hosszú élettartamúak, felületük a tisztításon túl semmiféle utókezelést nem igényel.
A Fenstherm ablakok kedvelt típusa a tetszetős megjelenésű, "soft-line" vonalvezetésű PA 2000 profilrendszerű termékcsalád. Magán a profilon mérve is kiváló hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, és a szárnyprofil külső oldali formája az esztétikus külső jegyeken túl az ideális csapadékvíz elterelést is biztosítja (1), a tisztítása is kényelmes. A karcsú, lekerekített üvegező léc fekete tömítése, továbbá a többi tömítőanyag igény esetén fehér, vagy szürke színűre cserélhető. A vízgátas tokprofil beépítési mélysége 58 mm, korrekten csatlakoztatható hozzá a külső párkány-, illetve a belső könyöklő elem is.
A magasabb igények kielégítésére fejlesztették ki a PA 3000 középtömítéses profilrendszerű ablakcsaládot (2). Ez a típus elegánsan lekerekített élű, ötkamrás idomokból készülő, nagy profilkeresztmetszetű "Elegant" ablakokat jelöl, amelyek tokjának beépítési mélysége 75 mm. A széles tokok, szárnyprofilok a hajlító, csavaró igénybevétellel szemben ellenállóbbak, a tokprofil középszigetelése pedig fokozott biztonságot nyújt beázás ellen. A lekerekített üvegezőlécen rejtetten elhelyezett gumitömítéssel megnőtt a bevilágítási felület, és elegánsabbá vált az egész ablak (3).
Egészen egyedi, lekerekített szárnyprofilt adó VEKA Softline idomok felhasználásával készül az AVANTGARDE ablakcsalád (4). A háromkamrás rendszerű ablak beépítési mélysége 58 mm. Kiváló a két tömítő kör hatékonysága, tökéletes víz-, hő- és hangszigetelést biztosít. A karcsúnak tűnő, ideálisan lekerekített profilforma az egyediséget kedvelők igényeit hivatott kielégíteni (5, 6).
A Fenstherm Kft. országszerte mintegy 250 helyen forgalmazza termékeit, amelyekre kivétel nélkül 7 év garanciát ad. Valamennyi termékcsaládjához belső könyöklőket és külső párkányokat, továbbá beépítési segédanyagokat is forgalmaz. A cég igény esetén méretfelmérést, ajánlatkészítést, szállítást és beépítést is vállal.

info@fenstherm.hu
www.fenstherm.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

KWL® központi szellőztető

Az otthonunk energiatakarékosságára tett lépések közül a legelső szinte mindig a határoló szerkezetek (falak, ajtók, ablakok) szigetelésével kapcsolatos – legyen, az új építés vagy felújítás. A...


Energiatakarékos szigeteléssel a penész ellen

Egy fontos tényt szögezzünk le, már az elején: akülönböző penészgátló szerek használata kizárólag felületi kezelést eredményez! Maga a penészesedés sajnos újra és újra meg fog jelenni a...