Mire jó és nem jó a magasnyomású mosó

2023-10-07 08:36:22 | Módosítva: 2023-10-07 08:46:24

A szakkereskedésekben és hipermarketekben már néhány tízezer forintért lehet vásárolni magasnyomású mosót, és úgy tűnik, egy ilyen eszköz nem is nagyon hiányozhat már a kerttulajdonosok szerszámkészletéből. Az olcsóbb kategóriák persze nem profi gépek, de egy átlagos családi használatban nincs is többre szükség. Csak az a fontos, hogy ne legyünk úgy vele, mint a kalapácsos ember, aki attól kezdve mindent szegnek néz. A nagynyomású mosó sok mindenre használható, de van, amit kifejezetten óvni kell előle.


Szaladjunk végig a különböző felhasználási lehetőségeken, és nézzük át; mire jó, és mire nem. Autómosásához kifejezetten alkalmas eszköz a mosó. A felverődött sarat, a port minden különösebb fakszni nélkül eltávolítja. Akinek van alkalma rendszeresen így lemosnia gépkocsiját, annak nem is kell más segédeszközt bevetnie. Aki ritkábban, de alaposabban mossa az autóját, annak érdemes mosószer adagolós mosófejet használnia. Szélesebb sugárral áztatni, fellazítani a koszt, a bogármaradványokat, és aztán erősebbel eltávolítani. Szögezzük le, a nagynyomású mosó nem árt sem a karosszériának, sem az üveg felületeknek. A hűtőrácsok strukturált felületeit szinte nem is tudjuk mással megtisztítani.

De ne használjuk mindenhová. Kerüljük el, hogy a kipufogócsőbe befecskendezünk vele, és a motortérben is inkább ne használjuk, helyette maradjon a zsíroldó szer és a törlőrongy. A motortér tele van elektronikákkal, és gondot okozhat, ha valahová bejut a víz. A kerekek lemosásánál is legyünk óvatosak. A féktárcsák általában nem rozsdamentesek, és egy alapos mosás után hamar megjelennek rajta a rozsdafoltok, különösen, ha egy darabig állni hagyjuk az autót, és nem szárítjuk le a tárcsákat egy-két finom fékezéssel.A mosó legáltalánosabb felhasználási területe a járdamosás, kőmosás. A durva felületekbe bekötött por, kosz megint csak nehezen távolítható el másképpen, a nagynyomású mosó viszont szinte megújítja a burkolatokat. A kőburkolatok fugái viszont beszitált anyagok, rosszabb esetben homok, jobb esetben kőzúzalék. A homokot egykettőre kimossa a mosó és máris fugázhatunk újra, a kőzúzalékot nehezebben, de azért annak sem lehet nekiengedni a nagy víznyomást. Inkább a kőfelületekre koncentráljuk a vízsugarakat, és kevésbé a fugákra. A teraszok kőburkolatának fugái már megkötött anyagok, azoknak nem árthat a mosó, és természetesen magának a burkolatnak sem. A szomszédos falat viszont kíméljük, a vakolatban már kárt tehetünk vele.

A terasz, járda korlátainak tisztítására minden korlátozás nélkül használhatjuk a mosót, különösen, ha azok anyag fém, műanyag, WPC vagy más vízálló anyag. Alkalmanként a fa korlát is lemosható, de azért azt már ne napi rendszerességgel tegyük, mert a folyamatosan vizes fakorlát előbb utóbb korhadni fog. A kerti világítás elemeit inkább kerüljük.

Sokan használják medencetisztításra a mosót. Nem nagyon árthatunk vele semminek. Miként a tető letisztításával sem. Cserép, betoncserép, fém tetők tökéletesen ellenállnak a nagy víznyomásnak, és pár órás munkával szinte fel lehet újítani a tetőt. A bitumenes zsindelynél már nem árt vigyázni; a telibe spriccelt elemeknek ugyan nem árthat, de ha a ragasztott élek alá nyomjuk a nagy víznyomást, akkor megbonthatjuk a héjazatot, és utána ragaszthatjuk vissza.

A kerti szerszámok tisztántartásának hatékony eszköze a mosó. Még a fűnyíró késháza is kimosható vele, de ennél is ügyeljünk, hogy a motorrészbe, és elektromos részekre ne menjen a víz. Tisztí­tás előtt természetesen az elektromos csatlakozót húzzuk ki, és a kábel végét vigyük távolra.

Kaphatók a kereskedelemben olyan csatornatisztító csőgörények, amik kifejezetten nagynyomású mosóhoz lettek kitalálva. A csatlakozójuk is a mosóhoz illik, normál vízcsapra nem is nagyon lehet ráapplikálni. A nagynyomású mosóval viszont igen hatékony eszköz lehet egy ilyen, 15-20 m-es hosszával még a mélyen levő dugulás elhárítására is ad esélyt.
Ha egy nagynyomású mosó vásárlását tervezzük, akkor választásunk attól függjön, hogy háztartási vagy ipari használatra keresünk magasnyomású mosót. Ugyanis a ház körüli felhasználásra jellemzően kisebb teljesítményre van szükség, mintha valaki egy ipari telephely járófelületét szeretné letakarítani. Ezt a teljesítményt elsősorban a víznyomás (PSI) és a vízáramlás (liter/perc) határozza meg. A tisztítás hatékonyságát és gyorsaságát meghatározó legfontosabb tényező a gép teljesítménye, a víznyomás és a vízszállítás mennyisége.

A háztartási célú, könnyű és közepes méretű feladatokra az 1500-2000 PSI és 5-8 liter/perc áramlású gépeket ajánljuk. Jellemzően autó, autóbeálló, kerti bútor, háztető és ereszcsatorna tisztítására alkalmasak, de lényegében a fent leírt alkalmazások mindegyikére megfelelnek. Elektromos meghajtású, könnyű és hordozható készülékek tartoznak ebbe a csoportba.

Könnyű és közepes méretű ipari feladatokra az 1700-2400 PSI és 8-11 liter/perc áramlású gépeket ajánljuk. Ingatlan karbantartásra, állványzatok mosására, haszongépjármű-flották tisztítására, műhelyek padlózattisztítására alkalmasak. Elektromos és benzines modelleket egyaránt találhatunk a kategóriában.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fugatisztítás

Ugye ismerős az az érzés, hogy egy szépen eltervezett és elkészített burkolás után a sokszor színes kivitelezésű fugák kezdenek elszürkülni, majd teljesen elveszítik eredeti színüket. Sokaknak okoz...


Szőnyegtisztítás

A szőnyegek bizonyos értelembe véve becses berendezési tárgyak, ám mégis elég kíméletlenül bánunk velük. Pedig egy nagyobb méretű ésminőségi darab igen nagy értéket képvisel, mégis szó szerint...