Az ételkészítésben is van szerepük

Mosogatótálak

A mosogatást senki nem szereti, csakhogy elkerülni nem, legfeljebb könnyíteni lehet rajta. Az edények megtisztítását általában a mosogató medencében, szerencsésebb esetben pedig a mosogató gépben szokás elvégezni. A mennyiségét persze a könnyen szennyeződött edények gyors elmosásával lehet csökkenteni, de a főzés és főleg az étkezés végére mindig felhalmozódnak a szennyes edények.

Ezért fontos, hogy mekkora a mosogató medencénk befogadó képessége, és az sem mindegy, hogy milyen a kialakítása, hiszen a konyha e berendezési tárgya már az előkészítési munkák során is használatban van. Szerepét ezért a mosogatógép is csak részben veheti át. Lényeges tehát, hogy milyen mosogató medencét szerelünk a konyhai munkapultba, mert egy több funkciót is ellátó, méretes és csepegtetős tál esetenként jelentősen megkönnyíti az étel előkészítési munkáit is.

Mosogatótálak beépítési típusai

A mosogatótálak két csoportba sorolhatók: vannak teletetős- és beépíthető mosogatótálak. A teletetős változatok nem építhetők be (pl. a munkalapokba), ezeket szekrénymodulok tetejére helyezve rögzítik a helyükre, mégpedig a munkapulttal azonos magasságba. Nagy többségükben rozsdamentes krómacélból, az igényesebbek pedig krómnikkelből készülnek. Ez utóbbi egyáltalán nem foltosodik az előzővel ellentétben. A felületük matt, vagy fényesre polírozott és egy vagy kétmedencés, kialakítástól függően csepegtető tálcával is kiegészítettek. Előnyük, hogy teljes felületükön egy anyagból készülnek, és a vízfogó peremek a lemezbe préseltek.
A beépíthető mosogatótálak bármilyen munkapultba felülről, a megfelelő méretűre vágott nyílásba illesztve, alulról rögzítve szerelhetők a pultba. Mostanság pedig az a módi, hogy a mosogatótálat pontosan a kontúrjához igazodóra és olyan mélységűre mart aljazásba illesztve rögzítik, hogy a tál a pulttal egy szintbe kerüljön. Ez a legelőnyösebb megoldás, mivel a mosogatótál pereme nem áll ki a pult síkjából, nincs fuga, ahol a szennyeződés lerakódhatna, így a tisztítása egyszerű és esztétikus is.
Gránit, akril, vagy műgyanta alapú munkalapoknál a mosogatótálakat többnyire alulról szokás felerősíteni. Ilyenkor csak a medence helyét vágják ki, és azt alulról tömítve szerelik a pult alá. A csepptálcát és a záróperemeket pedig a pult anyagából formálják meg. Ezek többnyire rozsdamentes acélból, vagy igényes és költséges anyagból kialakított, az előkészítési funkciókhoz is előnyösen kihasználható, dekoratív mosogatótálak.

Milyen anyagból készülnek?

A nem teletetős mosogatótálak már hagyományosnak mondható anyaga a rozsdamentes acél, amely tartós és higiénikus felületet biztosít az egész tálnak. Manapság azonban egyre kedveltebek a kvarc és akril alapanyagú, anyagukban színezett gyártmányok, amelyeket széles színválasztékuk mellett kellemes tapintás és tartósság jellemez. Ehhez hasonlóak a silgránitmosogatótálak, amelyek 20 % műgyantába ágyazott 80%-nyi gránit örleményből készülnek, és ugyancsak anyagukban színezhetők. Így agránit mosogatók színválasztéka is rendkívül gazdag. Ezek a tálak szinte örökéletűek, rendkívül masszívak, nyom nélkül elviselik a forróságot és kiválóan formázhatók. Bármilyen munkalapba akár szintbe is építhetők, ha a süllyesztékét megfelelően alakítják ki. Új anyagnak mondható a kerámia, amely azonban robosztus anyag, ám nem töredezik, a karcolásokkal szemben is ellenálló és e mellett nagyon szép, elegáns mosogatótálak kialakítását teszi lehetővé.

A mosogatótálak kialakítása

Elhelyezésük szerint egyenes- és sarokba szerelhető típusokat gyártanak. Természetesen az egyenes mosogatók medence elrendezése olyan hogy csak hosszában lehet a munkapultokra erősíteni, 45 fokban elfordítva nem. E célra a sarokba szerelhető mosogatók a megfelelők. Ezek közül azonban csak a szögletes kialakítású típusokat lehet a sarokba szerelni. Az ívesen lekerekítetteket ideális esetekben a hosszú munkapultokba lehet építeni, és ezzel formailag szokatlan és attraktív megjelenést biztosíthatunk az egész pultnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Univerzális és helytakarékos szifonok

A szifonok legfontosabb szerepe, hogy a lefolyócsatornából ne áramoljon vissza a bűz. Akellemetlen szag természetes velejárója ugyan minden csatornahálózatnak, mivel különböző szerves anyagokat...


Villamos energia

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válasszuk az olykor kicsit drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú...