Padlásfödémek hőszigetelése

2010-06-09 14:06:13 |

A padlásfödémek utólagos hőszigetelése igen gazdaságos, a szokásos terhelések esetén olcsó anyagokkal megoldható, és ha a tető korábban alátéthéjazattal készült, a szigetelés védelmére külön szerkezeti rétegek beépítése sem szükséges.

A padlás hőszigetelésekor két esetet kell megkülönböztetnünk: a beépített tetőteret, és az üres padlástereket. A födém jó hőszigetelése azonban mindig szükséges, hiszen leginkább felfele távozik a meleg a lakásból. Megfelelő hőszigeteléssel a padláson távozó energia 80%-át meg lehet takarítani a födémszerkezettől függően. Ez az épület teljes energiafogyasztásának a 20%-a is lehet.
A padlásfödémek a legegyszerűbben és leggazdaságosabban hőszigetelhető épületszerkezetek. Egyszerű a rétegfelépítés, és a hőszigetelő táblákat felülről, külön rögzítés nélkül lehet beépíteni, ami egyszerű elhelyezést, fektetést jelent. A kis rétegszám abból is adódik, hogy páravédelemre nincs szükség, hiszen a padlástér átszellőztetett. A hőszigetelő táblák vastagságával ezért nem célszerű takarékoskodni, de ajánlott a szigetelőanyag két rétegben való fektetése, rétegenként kötésben és soronként "eltolt" lemezcsatlakozási hézagokkal.

Ha a padlásfödém terhelése, igénybevétele számottevő mértékű és/vagy a meglévő tetőfedés nem fokozottan vízzáró (pl. nincs alátéthéjazat, és a tetőfedés elemcsatlakozásai hézagosak), a hőszigetelés felett polietilén fólialepedő technológiai szigetelés és betonpadozat készítése lehet a megbízható megoldás. A betonburkolat a tetőhéjaláson keresztül bejutó csapadék és porhó megtartására szolgál a nedvesség elpárolgásáig, a technológiai szigetelés pedig megakadályozza a hőszigetelés elnedvesedését a betonozás során, és egyben egy utolsó vízszigetelést is képez

Ha a padlásfödém terhelése, igénybevétele megengedi, és a meglévő tetőfedés fokozottan vízzáró, padlásfödém-burkolatként elegendő lehet építőlemez járóréteg beépítése a hőszigetelés felett. Ha a járóréteget külön nem támasztjuk alá, akkor "terhelhető" minőségű hőszigetelő anyag, illetve termék beépítése szükséges, az építőlemez járóréteg pedig csak nagytáblás kialakítású lehet (pl. cementkötésű fagyapot, esetleg fagyapot vagy pozdorjalemez). Ha a járóréteg megtámasztására külön bordázatot építünk be (célszerűen impregnált fenyőfa lécekből vagy pallókból), olcsóbb, kisebb nyomószilárdságú (az ásványgyapot kategóriában jellemzően "nem terhelhető" minőségű) hőszigetelő anyagok, illetve termékek is alkalmasak. Az építőlemez járóréteg ez esetben - a bordák távolságától függően - szegezett fenyőfa deszkázat vagy pallóterítés is lehet.

Terhelhető szigetelés

A födémre elhelyezett hőszigetelés önmagában többnyire nem alkalmas arra, hogy azon járjanak vagy nehezebb tárgyakat is elhelyezzenek rajta. Az általában kis teherbírású - gyakran faszerkezetes - födémek a további terhelést nem bírják, ezért a járófelület képzésére általánosan elterjedt 5 cm betont sem lehet ráhúzni. Ilyen esetben a padlásfödém utólagos szigetelésére például az Austrotherm Padlap nevű terméke alkalmazható, aminek segítségével a födém hatékonyan, gazdaságosan, házilagosan is szigetelhető, és a padlás tárolási funkciója is megmarad.
A födém hőszigetelése nemcsak télen, hanem nyáron is jó szolgálatot tesz. Ilyenkor akár 40-60 °C-ra is felmelegedhet a levegő egy családi ház padlásterében, ami az egész házat melegíti. Érdemes tehát megfelelő vastagságú hőszigetelést tenni a padlásfödémre.
A Padlap 16 cm terhelhető hőszigetelő anyag és 8 mm faforgács lap kombinációja egyszerűen kivitelezhető megoldást ad a szigeteletlen padlásfödémek felújítására. A kötésben rakott elemek szárazon fektethetők, a csap-hornyos kapcsolat stabil, masszív járófelületet ad. A terhelhető hőszigetelő lemez és a ráragasztott finom felületű faforgácslap könnyű, stabil burkolatot biztosít.

A kivitelezés szakmai tudást nem igényel, házilagosan is elvégezhető. A száraz technológia révén nem kerül nedvesség az épületszerkezetbe, ami különösen fafödémek esetén rendkívül előnyös. A javasolt minimális hőszigetelési vastagság 16 cm, de fokozott igények esetén könnyedén lehet növelni a hőszigetelés hatékonyságát a födémen elhelyezett, tetszőlegesen megválasztott vastagságú lemezek fektetésével. A táblák egyszerűen feljuttathatók a padlástérbe; kis méretűek, tehát egy szűk padlásfeljárón is átférnek.

Régi épületek

A régi épületek padlásfödémei legtöbbször alul nádvakolattal ellátott, borított gerendás fafödémek. Az eredeti hőszigetelés általában a felső deszkázatra felhordott agyagtapasztás, vagy égetett agyag elemekből készített padlásburkolat alatti salakfeltöltés, amelyek hőszigetelő értéke minimális.
A szerkezettípus utólagos hőszigetelése célszerűen az alsó és felső deszkaborítás és a födémgerendák közötti tér kitöltése valamilyen jó hőszigetelő képességű, szárazon és hézagmentesen beépíthető, könnyű anyaggal, amely nem akadályozza a födémszerkezet lélegzését, és nem növeli számottevő mértékben a fafödém önsúlyát. Hőszigetelő anyagként kizárólag ásványgyapot termékek javasolhatók.

A hőszigetelő munka a felső deszkaborítás és a felette lévő réteg(ek) elbontásával, és a gerendaközök megtisztításával kezdődik, majd a szabadon lévő fafelületek védőkezelésével, és az ásványgyapot filctermékek beszabásával, beszorításával folytatódik, egy vagy két rétegben. Az elbontott és kielégítő állapotú felső deszkaborítás pótlással visszaépíthető, de ezt megelőzően azt is védőkezeléssel kell ellátni. A megoldás hatékonyságát korlátozza a födémgerendák adott, általában 20-24 cm közötti magassága, amely - figyelembe véve a födémgerendák hőhíd-hatását is - nem tekinthető elégséges hőszigetelési lehetőségnek.
Szóba jöhet a gerendák "magasítása" a rájuk szegezett zárlécekkel. Mivel a hőszigetelő elemek nagyobb vastagságú kőzetgyapot lapokból is készülnek, a másik lehetséges megoldás a födémgerendák közötti hőszigetelés elhagyása. Ez főként akkor jöhet szóba, ha a felső deszkázat állapota megfelelő, cseréje nem szükséges. Ilyenkor esetleg a deszkázat feletti eredeti szerkezeti rétegek is megtarthatók, ha a padozat felülete alkalmas vagy alkalmassá tehető polisztirol elemek fogadására a korábban ismertetett módon.

A cellulóz anyagú Padlófeltöltő szigetelőanyag is igen jól használható födém szigetelésére. Házilagos kivitelezésre is kiválóan alkalmas, kizárólag vízszintes födémre, a padlástér felől. Egy nem használt (nem járt) padlásfödémnél például egyszerűen ki kell önteni, elgereblyézni, és már készen is van a szigetelés. Ha a felületen járni is akarunk, akkor valamilyen pallóvázat kell a födémre fektetnünk, annak közeibe önteni a Padlófeltöltőt, majd a pallóvázat ún. diffúzió-nyitott burkolattal (pl. közönséges gyalulatlan fenyődeszkával) kell burkolnunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelés hosszú távra

Az elmúlt hónapokban minden felújító illetve építkező a saját bőrén tapasztalhatott meg egy újabb kihívást, az építőanyagok drasztikus áremelkedését, és még az emellett is fellépő anyaghiányt....


Erkélyek, loggiák szigetelése

A korszerű és divatos épületek igen változatos megjelenésűek. Az igényeknek megfelelően szinte minden új építésű lakás rendelkezik kisebb-nagyobb erkéllyel, loggiával vagy terasszal, ez utóbbi...