Műszaki paraméterek és esztétika

Szigetelésválasztás

2012-07-24 22:15:20 | Módosítva: 2012-08-01 15:05:53

Amikor egy utólagos külső homlokzati hőszigetelő rendszer felszerelését tervezzük, érdemes a választás szempontjait alaposan átgondolni. Magyarországon igen sok cég, sokféle homlokzati rendszer forgalmazásával foglalkozik. A szigetelő rendszer elemeinek minősége azonban ingadozó, és sokszor az elemek ténylegesen nem is alkotnak igazi, összehangolt rendszert, csak összeválogatott alapanyagokat.

Attól, hogy valami feltűnően olcsó, még nem biztos, hogy rossz, de azért ajánlott a gyanúval élni. Rengeteg példa akad arra, hogy a hőszigetelő rendszer egyszerűen elválik a falazattól, főleg a rossz minőségű ragasztó, vagy a nem megfelelő üvegszövet miatt. Az ismert nagy gyártók összehangolt rendszere ezen a téren sokkal nagyobb biztonságot jelent.

A hőszigetelés kiválasztása előtt alaposan meg kell ismerni épületünk falazó anyagait, és azok állapotát is. Először is tisztában kell lennünk az épület-szerkezet hőátbocsátási tényezőjével, amit szakmai körökben „k” értéknek neveznek, ennek fizikai mértékegysége a W/m2K. Például egy 15 cm vastag vasbeton fal és egy 5 cm-es polisztirollapos rendszer „k” értéke 0.64, egy B30-as fal ugyanilyen vastag polisztirollappal csupán 0.51. Minél kisebb a „k” érték, annál jobb épületünk hőszigetelése. Nálunk a 04-05 közötti „k” érték már jónak számít, de tőlünk nyugatabbra ennek a fele körüli érték a kitűzött, és általában már megvalósított cél. Természetesen a megfelelő szigetelés kiszámítása és megtervezése nem a lakó dolga, ezt a szakemberek elvégzik helyettünk, de a célok meghatározása miatt nekünk is tisztában kell lenni a fizikai alapokkal.

Az utólagos homlokzati szigetelés kiválasztása előtt alaposan meg kell vizsgálni a meglévő vakolat állapotát is. Az esetek jelentős részében nem szükséges a régi vakolatot leverni, még akkor sem, ha az erősen elhasználódott már. Az új rendszer általában felrakható a régi vakolatra is, ezzel költséget spórolhatunk (vakolat leverése, sitt szállítás stb.). Az új hőszigetelő rendszer felrakásával új vakolat kerül az épületre, készen kapjuk a tetszőleges színű felületet, a gazdag szín és struktúraválasztékból kiválaszthatjuk felület tapintását, érdességét, és több száz szín közül dönthetünk. Ez ugyancsak megtakarítási lehetőség egy sima homlokzat-felújításhoz képest.

Korábbi lapszámainkban is írtunk már a hőszigetelő rendszer kiegészítő tartozékairól, amelyeknek a költségeit nem minden esetben tartalmazzák egy rendszer alapárai. Segítségükkel viszont sokkal praktikusabb a szigetelés felszerelése, és a végeredmény is sokkal szebb lesz. Ilyen a kiegészítő a lábazati sín, ami a szigetelő rendszer felszerelésének indításánál segít, és tartalmaz egy vízorrt a csapadék elvezetéséhez. Az élek, sarkok ablakkávák egybedolgozását segítik az élvédők, amelyeket sok változatban lehet kapni.

Ahol az előírások szerint a szigetelő táblák dübeles rögzítése is szükséges, ott ugyancsak fontos szempont a megfelelő rögzítő-dübelek megválasztása. Ne felejtkezzünk meg a nyílászárók körüli tömítésekről, teraszok, kiugrások vízorr-profiljairól, és sarok dilatációs elemekről sem.

Az utólagos homlokzati szigetelés elvégzése tág teret biztosít az épület díszítésének, egyénivé varázsolásának. A hatalmas színválasztékot már említettük, de ide tartozik a színekkel való variálás is. Egyes felületrészek kiemelésével, a felületek tagolásával, a homlokzati sík változtatásával (több polisztirol tábla egymás fölé helyezésével), szinte háromdimenziós hatások érhetők el. A régi külső és belső gipszdíszítések mintájára nagy választékban lehet kapni sajtolt polisztirolelemeket, melyek a színelválasztásokat segítik, ablakkiemeléseket tesznek lehetővé. A nagyobb gyártók is segítik a kreativitásunkat, és elképzeléseink alapján látványtervet is készítenek leendő otthonunkról.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőszigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hő- és hangszigetelés szarufák között és alatt

Ennél a szerkezeti kialakításnál a szigetelőanyagot két rétegben helyezzük el – az első réteget a szarufák közeibe, a második réteget pedig a szarufák alá. A szarufa közöket kitöltjük...


Climatizer Plus

A hőszigetelés szó említésekor rögtön a hideg elleni védelem jut azeszünkbe. Az épületeknek azonban nemcsak a téli hónapokban kell biztosítaniuk a kellemes klímát, hanem ugyanolyan fontos a...