Faliszőnyeg rögzítés

2014-08-29 14:12:07 | Módosítva: 2014-08-29 14:14:45

Régen is divat volt, de a mai lakásokban is gyakran alkalmazott lakberendezési megoldás a szőnyeg a falon. Lehet funkciója – mint például ágy fejvég, vagy az ágy melletti falfelület lefedése -, de lehet simán díszítő elem is. Egy értékes szőnyeget sokan egyáltalán nem tesznek szívesen a földre, inkább védik, és díszítenek vele – a falon.


A fali szőnyeg rögzítésére kevés jó megoldás van. A hagyományos módszer szerint rögzítő füleket varrunk rájuk, a szőnyeg súlyától és merevségétől függően 20-40 cm-enként, a falra pedig ennek megfelelő képrögzítő kampókat teszünk. Egy értékes szőnyeg esetében nem is igen jöhet szóba más megoldás, mert még ez sérti legkevésbé az anyagát. Ugyanakkor ennek a megoldásnak is vannak hátrányai, mert minél kevesebb fület varrunk, annál hullámosabbra lóg a szőnyeg, és annál jobban húzza a súly a szőnyeg anyagát.


A kommersz, elsősorban funkcionális faliszőnyeg anyagát talán kevésbé féltjük, így nem zárjuk ki a hordozó alapjának óvatos átlyukasztását sem. Ehhez a megoldáshoz már érdemes használnunk valamilyen – színben és formában illeszkedő – profillécet is, ami készülhet szinterezett alumíniumból, fából, esetleg műanyagból is. A lényeg, hogy a profil idom megfelelően keretezze felülről a szőnyeget, és az idom rögzítő furataival „egybe lyukasztva” készítsünk lyukakat a szőnyegen. Nem fúrva, hanem hegyes lyukasztóval óvatosan tágítgatva, hogy a szőnyeg hordozó anyaga és felülete ne roncsolódjon.Illesszük tehát a szőnyeget a profilidom vájatába, majd az idom rögzítő furatain keresztül - az idom felől - lyukasszuk át a szőnyeget. Ez után a szőnyeg oldaláról dugjuk át a rögzítő csavarokat, esetleg kisméretű, a szőnyegbe belesimuló alátétet alkalmazva. Ezekkel a csavarokkal a lehető legkisebb méretű (4-es, 5-ös) műanyag tiplikhez rögzíthetjük a faliszőnyeget, amelynek felső élét megvezeti és lekeretezi a profil idom.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyeg foltozás

Aki padlószőnyeges lakásban lakik, tudja, hogy a padlója számos sérülésnek van kitéve. A bútorlábak nemcsak lepréselhetik a felületüket, de mozgatásuk közben feltéphetik a szálakat, sőt a hordozó...


Infra fűtési alternatívák

Az infra fűtéssel kapcsolatban gyakran szélsőséges véleményekkel lehet találkozni. Egyes szakvélemények drágának találják, mint minden elektromos fűtést, mások 30-40%-os megtakarítást ígérnek...