Faliszőnyeg rögzítés

2014-08-29 14:12:07 | Módosítva: 2014-08-29 14:14:45

Régen is divat volt, de a mai lakásokban is gyakran alkalmazott lakberendezési megoldás a szőnyeg a falon. Lehet funkciója – mint például ágy fejvég, vagy az ágy melletti falfelület lefedése -, de lehet simán díszítő elem is. Egy értékes szőnyeget sokan egyáltalán nem tesznek szívesen a földre, inkább védik, és díszítenek vele – a falon.


A fali szőnyeg rögzítésére kevés jó megoldás van. A hagyományos módszer szerint rögzítő füleket varrunk rájuk, a szőnyeg súlyától és merevségétől függően 20-40 cm-enként, a falra pedig ennek megfelelő képrögzítő kampókat teszünk. Egy értékes szőnyeg esetében nem is igen jöhet szóba más megoldás, mert még ez sérti legkevésbé az anyagát. Ugyanakkor ennek a megoldásnak is vannak hátrányai, mert minél kevesebb fület varrunk, annál hullámosabbra lóg a szőnyeg, és annál jobban húzza a súly a szőnyeg anyagát.


A kommersz, elsősorban funkcionális faliszőnyeg anyagát talán kevésbé féltjük, így nem zárjuk ki a hordozó alapjának óvatos átlyukasztását sem. Ehhez a megoldáshoz már érdemes használnunk valamilyen – színben és formában illeszkedő – profillécet is, ami készülhet szinterezett alumíniumból, fából, esetleg műanyagból is. A lényeg, hogy a profil idom megfelelően keretezze felülről a szőnyeget, és az idom rögzítő furataival „egybe lyukasztva” készítsünk lyukakat a szőnyegen. Nem fúrva, hanem hegyes lyukasztóval óvatosan tágítgatva, hogy a szőnyeg hordozó anyaga és felülete ne roncsolódjon.Illesszük tehát a szőnyeget a profilidom vájatába, majd az idom rögzítő furatain keresztül - az idom felől - lyukasszuk át a szőnyeget. Ez után a szőnyeg oldaláról dugjuk át a rögzítő csavarokat, esetleg kisméretű, a szőnyegbe belesimuló alátétet alkalmazva. Ezekkel a csavarokkal a lehető legkisebb méretű (4-es, 5-ös) műanyag tiplikhez rögzíthetjük a faliszőnyeget, amelynek felső élét megvezeti és lekeretezi a profil idom.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyegek

Világszerte elterjedt melegburkolatok a padlószőnyegek. Lefektetésük egyszerűsége, viszonylagosan alacsony költségük és nem utolsó sorban kellemes, csendes járó­felületük miatt kedveltek a...


Háztartási takarítógépek

Az otthoni takarítás szükséges, ám szinte véget nem érő folyamat. Érthető, ha az egyébként fáradságos munkához olyan készülékeket, gépeket használunk, amelyek könnyebbé és főként gyorsabbá teszik a...