Padlószőnyeg foltozás

2009-08-14 23:36:55 | Módosítva: 2009-08-14 23:43:29

Aki padlószőnyeges lakásban lakik, tudja, hogy a padlója számos sérülésnek van kitéve. A bútorlábak nemcsak lepréselhetik a felületüket, de mozgatásuk közben feltéphetik a szálakat, sőt a hordozó szövetet is felszakíthatják. A kopások is szembeötlők lehetnek, a különféle és alig, vagy egyáltalán nem eltüntethető foltokról már nem is beszélve. E hibák általában nem nagy felületűek és foltozással megszüntethetők. Az ilyen javítások könnyen elvégezhetők és utána alig lesznek észrevehetők.

A foltozáshoz természetesen szükség van a szőnyegpadló egy megfelelő nagyságú darabjára, ezért jó, ha a feketéskor keletkező hulladékot nem dobjuk ki, hanem tároljuk az előre nem látható javításhoz.
A javításhoz csak egy jó éles marokkés, kétoldalú ragasztószalag és acélvonalzó szükséges. A sérült részre - bő ráhagyással - fektessünk a szőnyegmaradékból leszabott darabot. A padló szálirányát, vagy a hurkolás irányát a folt szövése is kövesse.

A darabot széles ragszalaggal célszerű a sérült padlóhoz erősíteni. A két anyagot éles marokkéssel egyszerre vágjuk át, és előbb a kivágott foltot, majd a ragasztószalagot kell eltávolítani a padlószőnyegről. A vágás lehetőleg csak az alapszövetet metssze át, a szálakat hagyja érintetlenül. Hurkolt anyagoknál érdemes előbb a hurkokat szétválasztani, hogy közöttük fusson a vágás vonala.

Ha a padló teljes felületén lett leragasztva, akkor a sérült részen a vágás széle alá nyúlva, vésővel fokozatosan felfejtve távolítsuk el a sérült szőnyeget. Az esetleges ragasztóréteget ezt követően éles vésővel teljesen távolítsuk el az aljzatkiegyenlítő rétegről. A felület teljesen sima, ragasztóanyag szemcséktől mentes legyen.

A letisztított felületet benzines textíliával töröljük tisztára, majd szabjunk az aljára kétoldalú ragasztószalagot, amivel a teljes felületet fedjük le, és erősen nyomjuk az aljzatra. A védőfóliát csak ezt követően távolítsuk el a ragasztószalag felső oldaláról. Előbb lágyan, szorosan az egyik oldal vágásvonalához igazítsuk, majd erősen nyomkodjuk le. Fokozatosan haladva teljesen fedjük le a kivágott részt. Az élek mentén nagyon ügyeljünk az anyagszélek szoros illeszkedésére. Ha a szálirányok azonosak, akkor a folt alig lesz látható. A folt illesztési vonalában a szálakat körkörös átkeféléssel tehetjük még észrevétlenebbé.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beltéri kerámia- és kőpadlók tisztítása

A kellemetlen, csatakos idő beköszöntésével a szokásosnál több szennyezőanyag kerül a lakásba. Ezen a lábtörlő használata és az utcai cipők papucsra cserélése ugyan sokat segít, ám ennek...


Fa padlóburkolatok ápolása

A padló minden lakás szembetűnő és erősen igénybe vett felülete. A legkülönfélébb felületi szennyeződések mellett állandó kopásnak is ki van téve. Ezért a különféle helyiségek padlóját azok...