Padlószőnyeg foltozás

2009-08-14 23:36:55 | Módosítva: 2009-08-14 23:43:29

Aki padlószőnyeges lakásban lakik, tudja, hogy a padlója számos sérülésnek van kitéve. A bútorlábak nemcsak lepréselhetik a felületüket, de mozgatásuk közben feltéphetik a szálakat, sőt a hordozó szövetet is felszakíthatják. A kopások is szembeötlők lehetnek, a különféle és alig, vagy egyáltalán nem eltüntethető foltokról már nem is beszélve. E hibák általában nem nagy felületűek és foltozással megszüntethetők. Az ilyen javítások könnyen elvégezhetők és utána alig lesznek észrevehetők.

A foltozáshoz természetesen szükség van a szőnyegpadló egy megfelelő nagyságú darabjára, ezért jó, ha a feketéskor keletkező hulladékot nem dobjuk ki, hanem tároljuk az előre nem látható javításhoz.
A javításhoz csak egy jó éles marokkés, kétoldalú ragasztószalag és acélvonalzó szükséges. A sérült részre - bő ráhagyással - fektessünk a szőnyegmaradékból leszabott darabot. A padló szálirányát, vagy a hurkolás irányát a folt szövése is kövesse.

A darabot széles ragszalaggal célszerű a sérült padlóhoz erősíteni. A két anyagot éles marokkéssel egyszerre vágjuk át, és előbb a kivágott foltot, majd a ragasztószalagot kell eltávolítani a padlószőnyegről. A vágás lehetőleg csak az alapszövetet metssze át, a szálakat hagyja érintetlenül. Hurkolt anyagoknál érdemes előbb a hurkokat szétválasztani, hogy közöttük fusson a vágás vonala.

Ha a padló teljes felületén lett leragasztva, akkor a sérült részen a vágás széle alá nyúlva, vésővel fokozatosan felfejtve távolítsuk el a sérült szőnyeget. Az esetleges ragasztóréteget ezt követően éles vésővel teljesen távolítsuk el az aljzatkiegyenlítő rétegről. A felület teljesen sima, ragasztóanyag szemcséktől mentes legyen.

A letisztított felületet benzines textíliával töröljük tisztára, majd szabjunk az aljára kétoldalú ragasztószalagot, amivel a teljes felületet fedjük le, és erősen nyomjuk az aljzatra. A védőfóliát csak ezt követően távolítsuk el a ragasztószalag felső oldaláról. Előbb lágyan, szorosan az egyik oldal vágásvonalához igazítsuk, majd erősen nyomkodjuk le. Fokozatosan haladva teljesen fedjük le a kivágott részt. Az élek mentén nagyon ügyeljünk az anyagszélek szoros illeszkedésére. Ha a szálirányok azonosak, akkor a folt alig lesz látható. A folt illesztési vonalában a szálakat körkörös átkeféléssel tehetjük még észrevétlenebbé.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízszigetelési megoldások a Den Braven-től

Az életben mindig eljön a pillanat, amikor az ember belevág egy fürdőszoba-felújításba, vagy akár az erkély, terasz burkolatának megújításába. Régebben ez nem volt bonyolult dolog, a rendszerint...


Műgyanta padlók

A műgyanta padló vagy öntött padló olyan, többrétegű, a helyszínen felhordott burkolati rendszer, amely a hordozófelület hézagmentes védelmét hivatott biztosítani.