Bosch kerti újdonságok

Bosch az Online Bazárban!A Rotak fűnyíró család tagjaival többször foglalkoztunk már. A 32-es és 34-es típusjelű változat 2002-ben, a 40-es 2003-ban mutatkozott be. Mostani újdonságnak a 320-as számít, ami talán a 32-es módosított és némileg egyszerűsített változatának tekinthető.

A Rotak fűnyírók elve máig egyedülálló a fűnyírók között. A vágókés nem közvetlenül a motortengelyre kerül, hanem egy lassító áttételen keresztül kapja a meghajtást. A motor ehhez igazodóan nem szinkron vagy aszinkronmotor, hanem magas fordulatszámú kollektoros erőforrás, ami a fojtás, csökkenő fordulatszám hatására emeli a nyomatékát. (A szinkron motorok – amint azt sok fűnyírónál megismerhettük – a nagyobb terhelésre egyszerűen kiesnek a szinkronból, és leállnak.) Ha ehhez még hozzáadjuk a fordulatszám csökkentő áttétel erőnövelő hatását is, akkor láthatjuk, hogy mi a Rotak lényege: rendkívül erős, még az elgazosodott, túlnőtt, ápolatlan fű sem tudja lefojtani.
A Rotak 320-as típusszáma 32 cm-es vágószélességre utal, ezért is tekintjük a 32-es utódának. Teljesítménye viszont az elődhöz képest megnőtt; 850 W-ról 1000 W-ra emelkedett. Nyomaték adatot ugyan nem találtunk a kezelési utasításban, de az elődök adataiból következtetve úgy 15 Nm körül lehet, tehát durván a 10-szerese egy hagyományos fűnyíróénak. Kisebb lett a súlya (mindössze 7 kg), némileg a fűgyűjtője is, és egyszerűsítették a vágási magasság állítás mechanikáját. A 320-asnál nincs központi magasságállítás, hanem kerekenként – egy behúzórugó ellenében – egyszerűen kézzel tudjuk állítani a vágómagasságot, három fokozatban, 20 és 60 mm között. Az egyik keréken találunk viszont egy kis visszajelző „mutatót”, hogy felülről is lássuk a kerék helyzetét.
A Rotak 320 tehát továbbviszi azt, ami e fűnyíróknak a lényege, de egyszerűsít némileg az elődökhöz képest. Az erőből nem áldoz fel semmit, de a majdnem felesleges sallangokat elhagyja az árcsökkentés kedvéért.
A másik idei újdonság az akkumulátoros sövénynyíró. Szokjuk már, hogy a hagyományos szerszám- és kerti gépek szinte minden területére betörnek az akkusok, a vágógépek esetében pedig különösen örömmel fogadjuk. Gyanítjuk ugyanis, hogy sokan ismerik azt a kellemetlen, olykor veszélyes érzést, amikor sövényvágónkkal véletlenül átvágjuk a saját áramvezetékét. Az eredmény – még szerencsés esetben is – a biztosíték lecsapása, és a vezeték cseréje. A kerti szerszámok áramvezetékét ilyenkor még lerövidíteni sem nagyon szabad, hiszen itt különösen fontos az öntött, a nedvesség ellen legjobban védő dugasz. (Egy jópofa aprósággal a Bosch a vezetékes gépet használó ügyetlenkedőkön is igyekszik segíteni. A segédeszköz olyan, mint a visszahúzható kutyapóráz, csak ez a kb. 1 m-es vezetéket csévéli vissza a derékszíjra akasztható dobba. Persze azért ettől még ezt is el lehet vágni!)
Bosch az Online Bazárban!Az akkus sövényvágónál ez a probléma a múlté. Nincs vezeték, helyette 14,4 V-os, 1,5 Ah-ás Ni Cd akku van, ami az átlagos sajátkert méretekben egy töltéssel elegendő energiát szolgáltat.
Kíváncsiak voltunk természetesen a gép súlyára, hiszen egy sövényvágót gyakran fej fölött, esetleg előre nyúlva kell használnunk. Nos, az akkus gép (2,6 kg-os) súlya inkább kisebb, mint a vezetékesé, nincs tehát ilyen probléma; kifejezetten kényelmes vele a munka. Ugyanolyan erős, mint az azonos kategóriájú hálózati gép; ami az ollók közé befér (15 mm), azt el is vágja.
Két változatát gyártják (egyébként a Bosch magyarországi gyárában). Lényeges különbség nincs köztük, csak annyi, hogy az AHS 41 ACCU pengehossza 41 cm, az AHS 52-esé pedig 52 cm. A nagyobbik géphez még komfortosabb kiszolgálást kapunk, mert 2 akkumulátor tartozik a készlethez. Az akkuk természetesen azonosak a Bosch (14,4 V-os) akkus szerszámgépeiben találhatóval, így a márkához hűek kihasználhatják a több akkuban rejlő lehetőséget.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Itt a tavasz, hozzuk formába a kertet!

Végre itt a tavasz, ami a kertben sok-sok feladatot tartogat számunkra. A szabadban töltött idő akkor a leghatékonyabb, ha a kerti munka elvégzésében profi gépek állnak rendelkezésünkre.


Sokoldalú kerti gépek

Mint ahogy a nagyüzemi mezőgazdasági és kertészeti gépek esetén, kicsiben is érdemes követni azt a példát, hogy egy erőgéphez, több munkagépet szerzünk be. Így az alapgépet, a motort tartalmazó...