Újabb sövény-megoldások

2011-09-17 19:33:10 | Módosítva: 2011-09-20 16:02:14

A sövényeknek térelválasztó, és árnyékoló funkciója is lehet. Az utóbbi időben számos újdonság érkezett hazánkba is, melyek a hagyományos sövényekkel szemben – jó pénzért – számos előnnyel bírnak. Ilyen a gyorsabb kifejlődési idő, helytakarékosság, sőt az áthelyezhetőség is. E különleges sövénymegoldások nagy részét magunk is elkészíthetjük otthon, ha nem szeretnénk sok pénzt kiadni értük. Íme néhány újdonság rövid leírással.

Lapsövény

A hagyományos sövények kialakítása évekig eltart, és egy magasabb sövényhez legalább 50-80 centiméteres sáv kell a talajszinten, figyelembe véve, hogy felfelé kell keskenyedjen a jobb fényhasznosítás és a felkopaszodás megelőzése miatt. Az újabb megoldások, trendek azonban egy teljesen más megoldás felé hajlanak, nevezetesen, hogy a sövény nem klasszikusan sövénynek való növényekből van kialakítva, hanem egy rácsra futtatott évelő futónövény adja az alapot. Előnye, hogy a futónövények gyorsabban nőnek, és nem igényelnek nagyobb helyet az alapjuknál sem, hiszen nincs a hagyományos sövényalak kialakítása.

Míg egy hagyományos sövény kialakítása 4-6 év, ha ezt futónövényből építjük, 2 év alatt közel kétméteres is kialakítható. Támrendszernek legegyszerűbb, ha egy ponthegesztett rácsot használunk, aminek a vastagságát úgy válasszuk ki, hogy egyrészt stabilan tartsa önmagát, másrészt a felfuttatni kívánt növényt is meg tudja tartani. Egy borostyánnak kisebb anyagvastagságú rács is elegendő, egy lilaakácnak már erősebb, közel 0,5 centiméteres szükséges.

A borostyán a célnak leginkább megfelelő növény. Hamar megindul a növekedése, örökzöld, így télen is ellátja térelválasztó funkcióját. Az első hajtásokat igazítsuk be a rácsba majd miután az megtelt, záródott, utána a támsíkból kihajló hajtásokat rendszeresen nyírjuk le, így folyamatosan sűrű lesz a lombozat.

Mobil lapsövény

A „lapsövény” másik változata, amikor a ponthegesztett vagy fonott acélhálót keretbe tesszük, és talpakat szerelünk rá, hogy öntartó legyen, ne kelljen a föld alá betenni, a talajra leállítva is megálljon. Közvetlenül mellé kialakítunk ládatartó kampókat, amelyekbe nagyobb méretű balkonládákat teszünk, és ebbe ültetjük a futónövényeket, amiket az előbbi módszerrel befűzögetve felfuttatunk rá. A konstrukció előnye, hogy egy áthelyezhető lapsövényt kapunk, melynek hossza és magassága tőlünk függ (akkorára csináljuk, hogy elbírjuk), keskeny, de átláthatatlan, és szabadon áthelyezhető. Hátránya, hogy így a növény nem természetes talajban van, hanem ládában, a gyökereinek sokkal kisebb hely áll a rendelkezésére. Ez főleg a nyári melegben probléma, hiszen sokkal több öntözést igényelnek a ládában levő növények, mint amelyek a természetes talajban gyökereznek.

Futüsövény ideiglenes támmal és gyümölcssövények

Olyan növényeket nevelhetünk így, melyek idővel képesek saját tömegüket megtartani támrendszer nélkül is. Jó példa erre a lilaakác, ami eredendően futónövény, de ha rendszeresen erőteljesen metsszük, akkor a lombja kisebb tömegű lesz, a törzsi része pedig folyamatosan erősödik. Amikor beáll egy egyensúlyi helyzet a lombtömeg és a törzsátmérő tekintetében, akkortól a növény saját súlyát megtartja, így a támrendszer kiszedhető alóla

Ritka, de érdekes megoldások születhetnek gyümölcssövényből. Egyik lehetőség, hogy gyümölcstermő cserjékből készítjük el a sövényt úgy összeválogatva azokat, hogy szinte mindig teremjen valami. Ültethető ebbe galagonya, som, ribizli, köszméte stb. A fa sövény esetén, amit körtéből szoktak csinálni, a koronakialakítás a sövényszerű, a törzs két oldalán csak az egymástól 180 fokra levő ágakat hagyjuk meg, azaz egy fa fal fog kialakulni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: sövény, kerítés, támfal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Színvonalas kerítések

Képsorozatunk különleges kerítés-megoldásainál nem a mászhatatlanság vagy a biztonság volt a fő cél, hanem az esztétikum. Nem is akarjuk azt sugallni, hogy egy kerítésnek mindenképpen a...


Ehető sövények

Számos sövénytípusról olvashattak már lapunk hasábjaink, így a négy évszak sövényekről, azáthatolhatatlanokról, a gyorsnövésűekről és itt azújabb csoport, az ehető termésű cserjékből összeállított...