Integrált épületfelügyelet

Intelligens otthon

2013-02-24 21:03:07 | Módosítva: 2013-03-03 21:52:48

Bizonyos alapfogalmak már bent vannak a köztudatban. Lapunkban is többször írtunk lakás-automatikákról, redőny-, árnyékoló-, fűtés-, világításvezérlésről és automatizálásról. Az intelligens otthon eleme a korszerű riasztórendszer és az elektromos kapu is. Valójában azonban az intelligens otthon fogalma ezeknek az önmagukban is létező és működő rendszereknek az egyesítését, közös irányítását jelenti.

A külön-külön kiépített és üzemelő vezérlő automatikák meglehetősen átláthatatlan, bonyolult, hely- és energiapazarló rendszert jelentenek. A falon egymás mellett sorakozó kezelőszervek esztétikailag sem nyújtanak különös látványt.

A lakásvezérlő rendszer az önálló berendezéseket integrálja, és közös kezelőfelületet hoz létre számukra. Egyszersmind az önálló rendszerek elemeit univerzálisan használja ki. Egy riasztó rendszer mozgásérzékelői például távollétünkben működnek, amikor otthon vagyunk, a berendezés kikapcsolásával együtt kiiktatjuk őket. De ugyanezek a mozgásérzékelők jelenlét-érzékelőként is felhasználhatók pl. a világítás automatizálására, amivel jelentős energia-megtakarítás érhető el.

Egy mai, korszerű integrált épületfelügyelet grafikus kezelőfelületről vezérelhető; kényelmesen és biztonságosan irányítható róla valamennyi alrendszer. Ugyanakkor az alrendszerek önálló működtetését is lehetővé teszik, például az elektronikus behatolás jelző, a világítás és az árnyékoló-vezérlés külön is választható. A riasztórendszer csillagpontos kábelezésének végére kerülnek fel a különböző behatolás és mozgásérzékelők, de ugyanide kerülhetnek a füst-, rezgés-, víz és szénmonoxid érzékelők is. A központba kapcsolhatók video kamerák és a kaputelefon is. Egy ilyen központi vezérlés felépíthető ún. BUSZ-os rendszerben is, a szakemberek egy része azonban biztonságosabbnak tartja a moduláris felépítést, mert ez utóbbi mondjuk a központi egység vagy a BUSZ tápegységének meghibásodása miatt nem fog „megbolondulni”. A modulokon keresztül viszont szükség esetén közvetlenül is be lehet avatkozni az elektromos fogyasztók működésébe.

A központ vezérlő-egység – amely soros BUSZ-on kommunikál a riasztóközponttal, a világítás vezérlővel és az árnyékló-vezérlővel – a számítógép hálózatra kapcsolódik. A számítógép biztosítja a rendszer kezelőfelületét, az eseményekre történő reagálást, a programozás és a távoli elérés lehetőségét. Például, ha az alkonykapcsoló jelzése befut hozzá, akkor az előre beállított program alapján tudja, hogy besötétedett, és le kell húzni a redőnyöket. Ha mindezeket egy lakásvezérlő rendszerbe akarjuk integrálni, ahhoz bizony gondosan meg kell tervezni az egészet, alaposan át kell rágni a telepíteni kívánt szolgáltatások körét, és ehhez elő kell készíteni a kábeleket és az összekötéseket.

A korszerű, integrált épületfelügyelettel energiát spórolhatunk meg. Nem felejthetjük égve a világítást, mert a rendszer lekapcsolja a lámpákat, ha távozunk az otthonunkból. Nem fűtünk fölöslegesen, ha nem vagyunk otthon, és nem fűtjük a helyiséget, ha nyitva van az ablak stb.

Távolról is nyomon követhetjük, hogy mi történik az otthonunkban. Otthonlét-szimulációval azt a látszatot kelthetjük, hogy otthon tartózkodunk, ezzel is növelve a biztonságot. A motoros redőnyök, napellenzők automatikusan a napszaknak megfelelő állapotba kerülnek, így kívülről nem látszik, hogy még nem értünk haza. A motoros tetőablak is automatikusan becsukódik, ha elmegyünk otthonról. Ha pedig, ne adj Isten, tűz keletkezne a házban, akkor felkapcsolódik az összes világítás, és felhúzódnak az árnyékolók, hogy könnyebben ki lehessen jutni az épületből. A jelenlét-érzékelő funkcióval a világítás elemei automatikusan kapcsolódnak.

Az összes készülék, berendezés működtetése egyetlen kezelőfelületről, illetve a számítógépről elérhető, irányítható, programozható. Akár egyetlen gombnyomásra eseménysorozatokat indíthatunk el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözőrendszerek kiegészítői

Lapunkban korábban már többször szót ejtettünk az automata, vagy félautomata, telepített öntözési lehetőségekről. Ezek továbbfejlesztése csúcstechnológiás rendszerekké már nem nagy beruházás.


Öntözés, ha nem vagyunk otthon

Ha növényeinket rendszeres öntözéshez szoktattuk, de nyáron hosszabb-rövidebb időre magukra kell hagyni őket, akkor vagy a szomszédhoz kell fordulnunk vagy automata öntözéshez kell folyamodnunk....