Integrált épületfelügyelet

Intelligens otthon

2013-02-24 21:03:07 | Módosítva: 2013-03-03 21:52:48

Bizonyos alapfogalmak már bent vannak a köztudatban. Lapunkban is többször írtunk lakás-automatikákról, redőny-, árnyékoló-, fűtés-, világításvezérlésről és automatizálásról. Az intelligens otthon eleme a korszerű riasztórendszer és az elektromos kapu is. Valójában azonban az intelligens otthon fogalma ezeknek az önmagukban is létező és működő rendszereknek az egyesítését, közös irányítását jelenti.

A külön-külön kiépített és üzemelő vezérlő automatikák meglehetősen átláthatatlan, bonyolult, hely- és energiapazarló rendszert jelentenek. A falon egymás mellett sorakozó kezelőszervek esztétikailag sem nyújtanak különös látványt.

A lakásvezérlő rendszer az önálló berendezéseket integrálja, és közös kezelőfelületet hoz létre számukra. Egyszersmind az önálló rendszerek elemeit univerzálisan használja ki. Egy riasztó rendszer mozgásérzékelői például távollétünkben működnek, amikor otthon vagyunk, a berendezés kikapcsolásával együtt kiiktatjuk őket. De ugyanezek a mozgásérzékelők jelenlét-érzékelőként is felhasználhatók pl. a világítás automatizálására, amivel jelentős energia-megtakarítás érhető el.

Egy mai, korszerű integrált épületfelügyelet grafikus kezelőfelületről vezérelhető; kényelmesen és biztonságosan irányítható róla valamennyi alrendszer. Ugyanakkor az alrendszerek önálló működtetését is lehetővé teszik, például az elektronikus behatolás jelző, a világítás és az árnyékoló-vezérlés külön is választható. A riasztórendszer csillagpontos kábelezésének végére kerülnek fel a különböző behatolás és mozgásérzékelők, de ugyanide kerülhetnek a füst-, rezgés-, víz és szénmonoxid érzékelők is. A központba kapcsolhatók video kamerák és a kaputelefon is. Egy ilyen központi vezérlés felépíthető ún. BUSZ-os rendszerben is, a szakemberek egy része azonban biztonságosabbnak tartja a moduláris felépítést, mert ez utóbbi mondjuk a központi egység vagy a BUSZ tápegységének meghibásodása miatt nem fog „megbolondulni”. A modulokon keresztül viszont szükség esetén közvetlenül is be lehet avatkozni az elektromos fogyasztók működésébe.

A központ vezérlő-egység – amely soros BUSZ-on kommunikál a riasztóközponttal, a világítás vezérlővel és az árnyékló-vezérlővel – a számítógép hálózatra kapcsolódik. A számítógép biztosítja a rendszer kezelőfelületét, az eseményekre történő reagálást, a programozás és a távoli elérés lehetőségét. Például, ha az alkonykapcsoló jelzése befut hozzá, akkor az előre beállított program alapján tudja, hogy besötétedett, és le kell húzni a redőnyöket. Ha mindezeket egy lakásvezérlő rendszerbe akarjuk integrálni, ahhoz bizony gondosan meg kell tervezni az egészet, alaposan át kell rágni a telepíteni kívánt szolgáltatások körét, és ehhez elő kell készíteni a kábeleket és az összekötéseket.

A korszerű, integrált épületfelügyelettel energiát spórolhatunk meg. Nem felejthetjük égve a világítást, mert a rendszer lekapcsolja a lámpákat, ha távozunk az otthonunkból. Nem fűtünk fölöslegesen, ha nem vagyunk otthon, és nem fűtjük a helyiséget, ha nyitva van az ablak stb.

Távolról is nyomon követhetjük, hogy mi történik az otthonunkban. Otthonlét-szimulációval azt a látszatot kelthetjük, hogy otthon tartózkodunk, ezzel is növelve a biztonságot. A motoros redőnyök, napellenzők automatikusan a napszaknak megfelelő állapotba kerülnek, így kívülről nem látszik, hogy még nem értünk haza. A motoros tetőablak is automatikusan becsukódik, ha elmegyünk otthonról. Ha pedig, ne adj Isten, tűz keletkezne a házban, akkor felkapcsolódik az összes világítás, és felhúzódnak az árnyékolók, hogy könnyebben ki lehessen jutni az épületből. A jelenlét-érzékelő funkcióval a világítás elemei automatikusan kapcsolódnak.

Az összes készülék, berendezés működtetése egyetlen kezelőfelületről, illetve a számítógépről elérhető, irányítható, programozható. Akár egyetlen gombnyomásra eseménysorozatokat indíthatunk el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözés hatékonyan, csepegtetve

Az öntözésnek számos módja van – árasztó, esőztető stb. –, ám a mikro öntözési módok, köztük a csepegtető öntözés hatékonysága és takarékossága miatt kitűnik a többi közül. Egyetlen hátránya az...


Univerzális ? távirányítók

Az univerzális távirányító egyszerre többfajta készüléket is képes vezérelni. Olyan távirányítót azonban még nem találtak fel, ami minden készüléket működtetett volna. A nem szakmabeliek talán azt...