Begyújtották a világ legnagyobb kemencéjét Európa legnagyobb cserépgyárában

2008-12-24 17:45:01 | Módosítva: 2008-12-24 17:47:18

Befejeződött a TONDACH új békéscsabai cserépgyárának beruházása. A részvénytársaság 2005. nyarán döntött az új üzem elhelyezéséről, melynek során figyelembe vették a romániai és bulgáriai exportpiacok közelségét, valamint a hazai piaci igényeket. A 8,8 milliárd forintos beruházás megvalósítása 2007. augusztusában indult, miután a szerződések létrejöttek a magyar építési vállalkozókkal.

A világ leghosszabb, kétszázharmincnégy és fél méteres kemencéjében szeptemberben megkezdték a próbagyártást. Az új formátumú kerámia tetőcserepek a legmodernebb német és francia technológia alkalmazásával készülnek.

A gyár tervezésénél és működtetésénél a legfontosabb szempont a környezetbarát termelés volt. A H-kazettás kemence nemcsak a leghosszabb a világon, hanem minden környezeti elvárásnak és normának is megfelel, s az alkalmazott gyártástechnológia alacsony energiafelhasználással jár. A lakosság részéről két leggyakrabban felmerülő kérdésre, a forgalomnövekedésre és a légszennyezésre is megoldás született. A meghosszabbított ipari vágányok segítségével a legtöbb terméket vasúton szállítják majd. A cserép száz százalékban természetes anyag: AGYAG. A cserépgyártás folyamán bármilyen vegyi anyag hozzáadásával a minőség romlana, így a termelés során sem kerülnek a levegőbe mérgező anyagok. Mindezen túlmenően az üzem egy hatékony füstszűrő rendszert is kapott a maximális egészségvédelem érdekében.

Az új cserépgyár, ami a 90'-es évek óta Békéscsaba legnagyobb ipari beruházása, több mint félszáz új munkahelyet teremtett. Az új üzem kapacitása évente 30 millió tetőcserép és 2 millió idomcserép, amely mintegy 15 ezer családi házra elegendő.

Az új, nagy formátumú cserepek gyártása a TONDACH Magyarország termékportfoliójának bővítését szolgálja. A már meglévő termékek mellett a kínálat kezdetben három, majd a későbbiekben további új cseréptípusokkal bővül.
Az új termékek magasabb szinten képviselik majd az agyagcserepek kiváló tulajdonságait: a kettős zárást, a vízállóságot, porozitást, vagy a fagyállóságot. Ez a csúcsminőség 80-100 év élettartamot garantál. A négyzetméterenkénti tíz darabos anyagszükségletű agyagcserepek ezen felül takarékosabbak, és még inkább kímélik a környezetet. A nagyobb méret miatt kevesebb cserép szükséges, és a tetőléc mennyisége átlagban 25-28 százalékkal kevesebb lehet, mint a kisebb tetőcserepek esetében, és 10 százalékkal kevesebb, mint a hasonló méretű, ám más formájú cserepeknél. Az új modellek minden építtetőnek egyedi, gazdag forma-és színválasztékot kínálnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőfedés: mikor, milyen fedést alkalmazzunk?

A tetőfedés feladata a csapadék felfogása, elvezetése, illetőleg a fedés alá jutásának megakadályozása. Új építményünk fedésekor, vagy régi házunk felújításakor fontos kérdés, hogy milyen...


Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is

Ma már az extrém időjárási viszonyok idehaza sem ismeretlenek, sőt a hosszú távú előrejelzések alapján egyre szélsőségesebb meteorológiai jelenségekhez kell majd hozzászoknunk. Beszédes adat,...