Begyújtották a világ legnagyobb kemencéjét Európa legnagyobb cserépgyárában

2008-12-24 17:45:01 | Módosítva: 2008-12-24 17:47:18

Befejeződött a TONDACH új békéscsabai cserépgyárának beruházása. A részvénytársaság 2005. nyarán döntött az új üzem elhelyezéséről, melynek során figyelembe vették a romániai és bulgáriai exportpiacok közelségét, valamint a hazai piaci igényeket. A 8,8 milliárd forintos beruházás megvalósítása 2007. augusztusában indult, miután a szerződések létrejöttek a magyar építési vállalkozókkal.

A világ leghosszabb, kétszázharmincnégy és fél méteres kemencéjében szeptemberben megkezdték a próbagyártást. Az új formátumú kerámia tetőcserepek a legmodernebb német és francia technológia alkalmazásával készülnek.

A gyár tervezésénél és működtetésénél a legfontosabb szempont a környezetbarát termelés volt. A H-kazettás kemence nemcsak a leghosszabb a világon, hanem minden környezeti elvárásnak és normának is megfelel, s az alkalmazott gyártástechnológia alacsony energiafelhasználással jár. A lakosság részéről két leggyakrabban felmerülő kérdésre, a forgalomnövekedésre és a légszennyezésre is megoldás született. A meghosszabbított ipari vágányok segítségével a legtöbb terméket vasúton szállítják majd. A cserép száz százalékban természetes anyag: AGYAG. A cserépgyártás folyamán bármilyen vegyi anyag hozzáadásával a minőség romlana, így a termelés során sem kerülnek a levegőbe mérgező anyagok. Mindezen túlmenően az üzem egy hatékony füstszűrő rendszert is kapott a maximális egészségvédelem érdekében.

Az új cserépgyár, ami a 90'-es évek óta Békéscsaba legnagyobb ipari beruházása, több mint félszáz új munkahelyet teremtett. Az új üzem kapacitása évente 30 millió tetőcserép és 2 millió idomcserép, amely mintegy 15 ezer családi házra elegendő.

Az új, nagy formátumú cserepek gyártása a TONDACH Magyarország termékportfoliójának bővítését szolgálja. A már meglévő termékek mellett a kínálat kezdetben három, majd a későbbiekben további új cseréptípusokkal bővül.
Az új termékek magasabb szinten képviselik majd az agyagcserepek kiváló tulajdonságait: a kettős zárást, a vízállóságot, porozitást, vagy a fagyállóságot. Ez a csúcsminőség 80-100 év élettartamot garantál. A négyzetméterenkénti tíz darabos anyagszükségletű agyagcserepek ezen felül takarékosabbak, és még inkább kímélik a környezetet. A nagyobb méret miatt kevesebb cserép szükséges, és a tetőléc mennyisége átlagban 25-28 százalékkal kevesebb lehet, mint a kisebb tetőcserepek esetében, és 10 százalékkal kevesebb, mint a hasonló méretű, ám más formájú cserepeknél. Az új modellek minden építtetőnek egyedi, gazdag forma-és színválasztékot kínálnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tavaszi tennivalók és a cserepes növények védelme

A tavasz beálltakor az időjárás még annyira szeszélyes, hogy a kerti növényeinket igencsak veszélyezteti. A kertet védő feladatainkat ilyenkor is el kell végeznünk.


Időn és téren átívelő megoldások

A legszebb házakat ma még az ötletek eredetisége különbözteti meg egymástól. Holnap már az alapanyagok tartóssága és a kivitelezés minősége fogja. Az újHÁZ Centrum telephelyein az alapoktól...