Milyen áramfejlesztőt válasszunk?

2011-11-01 23:31:48 | Módosítva: 2011-11-01 23:31:48

Legyen szó időszakos vagy folyamatos üzemű aggregátorról, kiválasztását több tényező befolyásolja. Nem mindegy, hogy világítani vagy hegeszteni szeretnénk vele, illetve a fogyasztók teljesítménye is fontos szempont.

A nem ipari célra használt áramfejlesztők egy- vagy háromfázisú generátorral ellátott, általában benzinmotoros típusok, két- és négyüteműek egyaránt kaphatóak. Áruk jelentősen függ a márka (el)ismertségétől, a szerkezet teljesítményétől és a bennük alkalmazott elektronika bonyolultsági fokától.
Aggregátorokat több célból vásárolhatunk. Az egyik az elektromos áram biztosítása egy olyan helyen, ahol az vezetékes formában nincs jelen. Szintén megoldás a kiegészítő áramforrásként való használat, kombinálható akár hálózati árammal, de megújuló energiaforrásokkal (szél, nap stb.) is. Hálózati kimaradás esetén az aggregátorok kézi vagy automatikus úton beindíthatók, és átmeneti tárolók, akkumulátorok is tölthetők velük.

Mekkora teljesítményű legyen?

A hordozható áramfejlesztők teljesítménye nagyjából 10-14 kW-ig terjed, ez már bőven képes fedezni egy kisebb háztartás energiaigényeit, de ha nem akarunk egyszerre mikrohullámú sütőt és porszívót használni, ennek a teljesítménynek a töredéke is elég lehet. Akármik is a felhasználási körülmények, lényeges, hogy az áramfejlesztő teljesítménye az üzemeltetni kívánt fogyasztók összteljesítményénél lehetőleg min. 20-30%-kal magasabb legyen.

Ha a fogyasztó nagy indítóáramot igényel, lehetőleg két-háromszorosa legyen az áramfejlesztő teljesítménye a fogyasztó teljesítményének! Nagy indítóáramot általában a villanymotoros fogyasztók vesznek fel (pl. szivattyúk, kompresszorok, betonkeverők, vakológépek, ventillátorok stb.). A terhelt állapotban induló, rövidrezárt forgórészű aszinkronmotor indítóárama akár hat-nyolcszorosa is lehet a névleges áramának. Mivel az áramfejlesztők elviselik a rövid ideig tartó túlterheléseket, nem szükséges a hat-nyolcszoros túlméretezés, de benzinmotoros meghajtású gépnél legalább háromszorosa legyen az áramfejlesztő teljesítménye az aszinkron motoros fogyasztónak. Jelentős a bekapcsolási áramlökése a szünetmentes tápegységeknek is, ezért a problémamentes áramfejlesztő-szünetmentes tápegység együttműködés érdekében két-háromszoros mértékben méretezzük túl az áramfejlesztőt.

Figyelni kell továbbá az indítások gyakoriságára is. Szakaszosan működő fogyasztóknál a gyakori ki-be kapcsolások miatt jobban túl kell méretezni. Külön kategóriát képeznek a hegesztésre alkalmas aggregátorok. A hegesztő áramfejlesztők kettős tekercseléssel vannak ellátva, egyik tekercselés a hegesztőáramot szolgáltatja, a másik a fogyasztókat látja el normál feszültséggel. A szinkron generátoros hegesztő-áramfejlesztő azért előnyösebb, mert normál feszültség használatakor is stabilabb feszültséget ad az aszinkronnál. Jellemzőjük a jó feszültségtartás, a nagy indítóáramú fogyasztók (pl. búvárszivattyúk) gondtalan üzemeltetése, valamint a kiváló hegesztőáram-szabályzás.

Végül, de nem utolsósorban lényeges, hogy az áramfejlesztők teljesítménye 20 °C hőmérsékleten történő üzemelésre van megadva. Magas környezeti hőmérséklet esetén – pl. tűző nyári nap – a gépről levehető teljesítmény csökken, ezért szintén ajánlott a túlméretezés.

Milyen típusú fogyasztókat használunk?

Az elektromos fogyasztókat három fő csoportba sorolhatjuk. Az első az ohmos jellegű fogyasztók csoportja (izzólámpák, fűtőtestek, hősugárzók, főzőlapok, sütők stb.). A másodikba tartoznak az induktív jellegű fogyasztók (nagyobb teljesítményű akkutöltő, motoros barkácsgépek és egyéb elektromotorral hajtott gépek, pl. fűnyírók, mosógépek stb.). A harmadik csoportot pedig a különleges fogyasztók képezik (szivattyúk, kompresszorok, betonkeverők stb.).

Ha csak ohmos fogyasztókat üzemeltetünk vagy csak kis teljesítményű barkácsgépeket, akkor választhatunk a szinkron generátorú áramfejlesztőt, minden más esetben szinkron generátoros áramfejlesztő javasolt. A szinkron generátor jobban viseli a nagyobb indítóáramú fogyasztók indítását, míg az aszinkron generátor nagyobb indítóáramú fogyasztó rákapcsolása esetén könnyebben legerjed, így két azonos teljesítményű generátor esetén a szinkron esetleg könnyen terhelhető olyan fogyasztóval, amivel az aszinkron nem. Az aszinkron generátor ára kedvezőbb, bár a fentiek miatt használhatósága kissé korlátozott.

A generátorok feszültségszabályzása lehet kondenzátoros, kompaund vagy elektronikus. A kondenzátoros szabályzású generátornál a terhelés változása esetén magasabb feszültségingadozások jöhetnek létre. Ezek a gépek azonban kiválóan alkalmasak pl. villamos szerszámok, építőipari kisgépek, hegesztőgépek üzemeltetésére. Előnyük az egyszerű felépítés, csekély meghibásodási lehetőség, kedvező ár. A kompaund (vagy transzformátoros) szabályzású gép már stabilabb feszültséget szolgáltat, és kedvező ára van. Kezelésénél azonban jobban figyelni kell a karbantartásra, pl. a szénkefék érintkezésére, az egyfázisú túlterhelésre.

Amennyiben az áramfejlesztőről közvetlenül számítógépet, inverteres hegesztőgépet vagy egyéb stabil feszültséget igénylő fogyasztót használunk, a generátor elektronikus feszültségszabályzású kell legyen.

Milyen élettartamot várunk el?

Ha alkalmilag, csak „vésztartalék” jelleggel kell az aggregátoros áramfejlesztő, például csak az időnként lemerült szolár tároló akkumulátorok kisegítő utántöltéséről kell gondoskodni, továbbá ha csak ohmos fogyasztókat kívánunk arról működtetni, akkor választhatunk úgynevezett hobbi motoros áramfejlesztőt is, amelyeknél a hajtómotor élettartama párszáz üzemóra. Ha az áramfejlesztőt nem csak időszakos, hanem tartós üzemeltetésre kívánjuk használni, akkor csak profi motorral ellátott aggregátort válasszunk. Az ilyen motorok élettartama ugyanis több ezer üzemóra lehet. Ezek már perselyezett, golyóscsapágyazott, könnyen szétszerelhető, felújítható motorral rendelkeznek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napenergia Nap nélkül

A napenergia hasznosításának jelenleg legelterjedtebb módja a közvetlen villamos áram termelése fotovoltaikus napelem technológiával. Ennek a technikának a gyenge pontja a hatásfok, ami nem...


Páramentesítők

Az újra és újra megjelenő penészesedés csak a különféle páramentesítő készülékek alkalmazásával kerülhető el. A helyiségek méretétől és a páratartalmától függően használhatók tablettás, vagy a...