Bárhol elektromos áramot adnak

Hordozható generátorok

2009-08-04 19:18:51 | Módosítva: 2009-08-04 19:28:22

Az elektromos hálózat meglétét ma már annyira magától értetődőnek tartjuk, hogy a hiányával nem is számolunk. Igaz, hogy a hálózati lefedettség elég jó, ám számos esetben mégis elérhetetlen.

Például a lakott településeken kívül eső vadregényes nyaralóhelyek sem mindig kapcsolhatók be az elektromos hálózatba, mint ahogyan a lakókocsik sincsenek mindig olyan helyzetben, hogy egy meglevő hálózatra kapcsolódjanak. Aki pedig kalandos hajókázásra indul, még a kikötőben sem mindig van lehetősége a szolgáltató hálózatot igénybe venni, márpedig használati eszközeink jó része hálózati feszültséggel működnek. Az éltető áramot azonban a kiépített hálózatoktól függetlenül is elő lehet "teremteni".
A megoldást a hordozható, benzinmotorral - újabban már diesel motorral is - meghajtott áramgenerátorok jelentik. Ezek a viszonylag kis teljesítményű robbanómotorral meghajtott generátorok szolgáltatják a máshol megszokott 230 V-os feszültséget, a legtöbbjük még akkumulátorok töltésére alkalmas kimenettel is rendelkezik. A generátorok meghajtására többnyire a legjobb hatásfokú és gazdaságos négyütemű robbanómotorok szolgálnak. Ezek ugyanis megfelelő üzemanyaggal bárhol működésbe hozhatók.

A meghajtó motorok teljesítménye mindig összhangban van az áramfejlesztő generátorral, hogy kellően gazdaságos legyen az áramtermelés. Magától értetődően a generátorok teljesítménye korlátozott, ezért nem mindegy, hogy a különböző célokra milyen áramfejlesztő generátort használunk. Kiválasztásuk előtt ajánlatos kellő alaposan informálódni, így biztonsággal megoldható, hogy a generátor által termelt árammal valóban működtetni tudjuk a használni kívánt készülékeinket.
Először is azt kell meghatározni, hogy elektromos készülékeink működtetéséhez biztonsággal mekkora elektromos teljesítményre van szükség. A kiszolgálásukhoz a generátornak ezt folyamatosan és biztonsággal kell teljesítenie. Az áramingadozásokra érzékeny készülékekhez, pl. nagyon stabil, zajmentes és tökéletes szinusz jelű áram szükséges, amit csak különleges, nem egyszer mikroprocesszorral vezérelt feszültségszabályozó képes produkálni. Ezért fontos, hogy a generátor által termelt áram stabilitását milyen szabályozó egység biztosítja. Mindegyik generátorban van feszültség-stabilizátor, ám nem mindegy, hogy annak milyen a hatékonysága.
A generátorok választéka a felhasználhatósági igényeknek megfelelően igen bőséges. Ilyen általános és mobilizálást igénylő célra szinte csak a hordozható típusok jöhetnek számításba, amelyek bárhol beüzemeltethetők, és a szállításuk sem okoz nehézséget. A méretük és az önsúlyuk bizonyos mértékben függ a teljesítményüktől, ezért egyéni célokra általában a kisebb kompakt és a nagyobb teljesítményű keretes áramfejlesztők jöhetnek szóba.

Az ún. kompakt generátorokat többnyire turisztikai célokra szánták, míg a nagyobb teljesítményű, keretes típusúak inkább az építkezéseken, kisebb elektromos gépek és kéziszerszámok áramellátására valók. A hordozható kompakt generátorokra jellemző a viszonylag szerény, 950-1500 W csúcsteljesítmény, ám a nagyobbak akár 3000-5000 W-os csúcsteljesítményűek is lehetnek. Ezek bármelyike könnyen szállítható vagy lakókocsikba is beépíthető.
Az áramot termelő, többnyire egyfázisú szinkrongenerátorok leadott névleges, azaz csúcsteljesítménye azonban folyamatos üzem és terhelés mellett akár 1/3-ára is lecsökkenhet. A "csúcsra járatás" nem előnyös, mert ez fokozott elhasználódást okoz. A korszerűbb gyártmányokat ez ellen automata kapcsolás védi. Ezért mindig a tartós üzemi teljesítményt kell alapul venni a kiválasztáskor.
A kompakt áramfejlesztőre az is jellemző, hogy teljesen tokozott a kivitelük és viszonylag alacsony, 68-74 DB az üzemi zajszintjük. Motorjuk takarékos üzemű, általában négyütemű benzinmotor. A kétüteműekhez szükséges keverék többnyire 1:50 arányú, a négyüteműek pedig ólommentes benzinnel üzemelnek.
Beindításuk - még a nagyobb teljesítményű keretes generátoroknál is - ún. jojós, azaz húzózsinóros behúzóval történik, amivel a jól beállított és jó hatásfokú robbanómotorok egy- két húzás után beindulnak.
Az áramfeljesztő generátorok feszültségszabályozása sem egyforma. Legkorszerűbb az AVR szabályozás (Automatic Voltage Regulation), amely a kimeneti feszültséget +/- 5 %-ig simítja, így az ilyen feszültségszabályozókkal ellátott generátorok még a feszültségingadozásokra érzékeny készülékek üzemeltetésére is alkalmasak. A legáltalánosabb azonban a kondenzátoros szabályozás, amely csak a jelentősebb feszültségingadozásokat küszöböli ki, és csak a feszültségingadozásokra nem különösebben érzékeny készülékek üzemeltetésére alkalmasak. Az igényes gyártmányokon ezen kívül digitalizált szabályozó rendszer is működik, amely a motor fordulatszámát mindig a felvett teljesítményhez igazodva optimalizálja. Ez főként a generátorok gazdaságos működtetése és a környezetvédelmi szempontok miatt előnyös.

Az áramfejlesztők súlya és mérete sem mellékes szempont lehet, ezt a többnyire a generátor és a robbanómotor, no meg az üzemanyag tartály nagysága és súlya együttesen határozzák meg. A hordozható kompakt generátorok mérete ideálisan csekély, típustól függően alig haladja meg az 50x45x45 cm-t, ám ezt az üzemanyagtartály visszafogott, alig 4 l-es űrtartalma teszi lehetővé. Ennek ellenére akár 4-6 órán át is folyamatosan tudják biztosítani az áramellátást túlterhelés nélkül. A súlyuk pedig 14-18 kg körüli, természetesen üzemanyag nélkül. A nagyobb teljesítményű, mondhatni profi gépek méretei ennél nagyobbak, de nem jelentősen. Ezt a nagyobb, 4-5 kW teljesítményű generátor, a közel 300 cm3-es motor és a nem ritkán 18 l-es üzemanyagtartály indokolja. A súlyuk viszont megközelíti a 90 kg-ot is, egy gépkocsi csomagtartójába beemelni bizony nem könnyű.

Heron DGI-105

A kis kompakt áramfejlesztő maximálisan 1 kW teljesítményre, tartós üzemben pedig 0,9 kW teljesítményre képes. Kimenőfeszültsége elektronikusan szabályozott (AVR), négyütemű motorja óránként 0,5 l-t fogyaszt, üzemanyagtartálya 2,7 l kapacitású, zajszintje 70 dB. Akkutöltési feszültsége 12 V-os. Az áramfejlesztő 14 kg összsúlyú, mérete 46x25x40 cm.

Heron EG 11IMR

Az ipari használatra alkalmas áramfejlesztő generátorát négyütemű motor működteti, fogyasztása 0,6 l/óra, zajszintje 90 Db, súlya 28 kg. Az üzemanyagtankja 6,7 l-es. A generátor maximális teljesítménye 1,2 kW, folyamatos üzemben pedig 1 kVA-t teljesít. A feszültségét kondenzátor szabályozza.

Güde GSE 950

Kerti tevékenységekhez és kempingezéshez kialakított generátor, amelyet kétütemű, 1 hengeres és 63 cm3-es motor működtet. Tartósan 650 W, maximálisan 750 W teljesítmény leadására képes. Zajszintje 75 dB.

Hitachi E24

Ipari célokra kialakított áramfejlesztő, amely maximálisan 2,4 kW, folyamatos üzemben pedig 2,2 kW teljesítmény leadására képes. Generátorát négyütemű motor hajtja, és 11 l-es tankja 10 óra folyamatos üzemidőt biztosít. Mérete 564x422x440 cm, az áramfejlesztő súlya 46 kg, üzem közbeni zajszintje pedig 95 dB.

Kinzo 48 P7100

Kompakt kis áramfejlesztő, amelynek a tartós teljesítménye 650 W, ám maximálisan 700 W teljesítmény leadására is képes. Generátorát kis négyütemű motor hajtja, amelynek üzemanyag-ellátásáról 4 l-es benzintartály gondoskodik. Zajszintje 70 dB, és 14 kg az összsúlya.

Honda EU-10, EU -20

Kiválóan alkalmas kompakt áramfejlesztők lakókocsik, kis hajók áramellátására. A kis négyütemű motor fogyasztása óránként 0,55 l, és benzintartálya 2,1 l űrtartalmú. Generátora folyamatosan 0,9 kVA, maximálisan pedig 1 kVA teljesítmény leadására képes. Az áramfejlesztő elektronikus (AVR) feszültségszabályozójának köszönhetően a feszültségingadozásokra érzékeny készülékek működtetését is lehetővé teszi. Súlya 13 kg, zajszintje folyamatos üzem közben 87 dB.
Nagyobb teljesítményt biztosít az EU-20 generátor típus, amelynek üzemanyagtartálya 4,1 l, négyütemű benzinmotorjának a fogyasztása óránként 1 l. Generátora folyamatosan 1,6 kVA, maximálisan pedig 2 kVA teljesítményre képes, és digitálisan szabályozott feszültséget biztosít. A mérete 510x290x425 cm kissé nagyobb az előző típusnál, és az üzemi zajszintje is magasabb, a 90 dB-t is eléri.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Áramfejlesztők

Nemrégiben egy rendezvényen vehetett részt szerkesztőségünk munkatársa, ahol különböző áramfejlesztőket hasonlítottak össze, változatos körülmények között. Úgy gondoltuk, hogy az ott látott,...


Szélgenerátorok

A nagyméretű szélgenerátorok már évek óta megjelentek hazánkban is, főleg a nyugati országrészben. A határ túloldalán aztán alaposan megszaporodnak. A megawatt nagyságrendű berendezések mellett...