Olcsó energia, drága felszereléssel

Naplopás

Egyre gyakrabban esik szó az alternatív energiaforrások felhasználásáról. Ezek amellett, hogy környezetünket nem károsítják, szinte korlátlan mennyiségben a rendelkezésünkre állnak, és majdhogynem ingyen vannak, gondoljunk csak a nap-, vagy a szélenergiára. A dolognak egy szépséghibája van csupán: az ezek hasznosításához szükséges berendezések árai.

Ígéretes megoldások

A napenergia felhasználásának módjait két fő csoportba sorolhatjuk; passzív-, és az aktív hasznosításra.
A napenergia passzív hasznosításával speciális eszközök igénybevétele nélkül használhatjuk a Nap energiáját, például házak fűtésére. Ez a passzív hasznosítás annyit tesz, hogy az épület megfelelő tájolásával, üvegezéssel, és az ezeket kiegészítő hatékony szigeteléssel, máris lépéseket tettünk azért, hogy házunk melegebb legyen, és ezzel a fűtésköltségeket csökkentsük. A passzív szoláris építészet egyben a napenergia-felhasználás legeredményesebb és legkevesebb beruházást igénylő területe.
A passzív napenergia-hasznosítású épületeknél például már azzal is jelentősen csökkenthetők a majdani fűtésköltségek, ha tervezésnél déli tájolású nagy ablakokat tervezünk beépíteni, a kisebb hőigényű helyiségek (pl. előszoba, WC, kamra) pedig a ház északi részében kapnak helyet.
Aktív napenergia-hasznosítás fő lehetőségei a napkollektoros és a napelemes megoldások. Előbbi a termikus, utóbbi a fotovillamos kategóriába tartozik szaknyelven.
A napkollektorokról már többször szót ejtettünk lapunk hasábjain. Ezek a praktikus vékony fekete műanyagcsövek rövid idő alatt a Nap hőjének felhasználásával melegítik fel a háztartáshoz szükséges, vagy a medencébe való vizet.

Ingyen van, mégis sokba kerül

Fotovillamos megoldás esetén a napelemek cellái a napfényt közvetlenül elektromos árammá alakítják át. Többségük hatásfoka 11-13 százalékos. Annak ellenére, hogy a napelemek ára a világon rohamosan csökken, hazánkban forgalmazásuk még nem túl versenyképes. Olyan területeken, ahol a tanyák villamos áram ellátása a nagy távolságok miatt nem megoldott, ott már most is van realitása ezeknek a szerkezeteknek. A napelemek számos változata kapható hazánkban is, amelyek villamos energiává alakítják a napfényt, és egy arra alkalmas akkumulátorba gyűjtik.
Szinte mindenkinek volt már napelemes számológépe, és párszáz forintért is kapható már napelemes kerti lámpa, amely nappal összegyűjti az energiát, és egész éjszaka világít. Ezek szinte filléres dolgok, ám ha olyan napelemhez szeretnénk jutni, amellyel nagyobb teljesítményű berendezések is működtethetők, akkor már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Praktikus apróságtól egy épület áramellátásáig

Napelemes szettek 12 Voltos és 220 Voltos készülékek működtetésére is kaphatók. Az előbbivel bármilyen személygépkocsihoz árult készülék (kis TV, mobiltelefon töltő, lámpa) működtethető. A csomagok tartalmaznak napelemet, akkumulátort és töltésvezérlőt.
A 12 Voltos csomagok ára 30 ezertől 160 ezer forintig terjed. A komolyabbakkal nyolc órás teljes napsütést követően akár négy órányit is lehet televíziót nézni, és amellett energiatakarékos izzókkal akár 6 órán keresztül is világíthatunk (három darab 11 W-os égővel számolva).
A 220 Voltos csomagok ára 200 ezertől 600 ezer forintig terjed. A drágább típusokkal 8 órás napsugárzás esetén több mint 2200 Wh energiát nyerhetünk
50 ezerért már túrázóknak összeállított szett is vásárolható, amit akár a hátizsákra is fölszerelhetünk. Egy ilyen két kilogrammos szerkezettel 8 órányi napsütéssel 48 Wh energia nyerhető, amivel 4 órán keresztül világíthatunk egy 11 W-os izzóval.
Tanyák, hétvégi házak villamosítását 700 ezertől egészen 3 millió forintos árért kapható napelemes készletekkel oldhatjuk meg. Utóbbi, azaz a legdrágább készülékcsomag egy 70 négyzetméteres épület, és 4-6 ember teljes villamos energia szükségletét megoldja, kezdve a világítástól a TV és számítógép működtetéséig, a hűtőszekrény áramellátásán keresztül a vízmelegítésig egészen a kútból történő vízszivattyúzással bezárólag.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthoni villamosenergia tárolás

Nem tudjuk, hogy az elszabadult energiaárak végül is stabilizálódnak-e, illetve reménykedhetünk-e abban, hogy visszatérnek a korábbi évek árszintjére. Tény, hogy egyre többen gondolkoznak abban,...


Túlméretezett napkollektorok

Miközben a napelemes rendszerek töretlenül növekszenek és fejlődnek, napjainkban a meleg vizet előállító napkollektorok visszaszorulóban vannak. Korábban elsősorban használati meleg víz...