Időjáráskövető fűtésszabályozás

2011-12-11 00:15:28 | Módosítva: 2011-12-14 23:38:58

A fűtési költség csökkentésének egyik fontos módja az időjáráskövető kazánszabályozás. A mai modern kazánok szinte mindegyike tartalmazza az időjáráskövető szabályozást.

Egy adott épület fűtési energia szükségletét az épület fizikai paraméterei, az elvárt fűtési hőmérséklet és az aktuális külső hőmérséklet befolyásolják. Az ember komfortérzete szempontjából nagyon fontos a hőmérséklet ingadozás nagysága is. Az egyik cél, hogy a hőingadozást lecsökkentsük pl. pontosabb szabályozó használatával.

A régebbi fűtésrendszerekben a fűtőkazánt a szobatermosztáttal szabályozzuk; azon állítjuk be a kívánt hőmérsékletet, aminek alapján a vezérlés ki-be kapcsolja a kazánt.

A szobatermosztát és az időjáráskövető szabályozás között az az alapvető különbség, hogy a termosztát a belső hőmérsékletet érzékeli és így csak közvetett úton jut az épületbe a külső időjárás megváltozása. Ha a szobatermosztát időben később érzékeli a külső levegő hőmérsékletének csökkenését, akkor később is reagál rá, és ennek megfelelően vezérli a gázkazánt. Az időközben hűlő falak a lakásban tartózkodók hőérzetét csökkentik és ők magasabbra állítják a termosztát hőfokát, így többet fogyaszt a kazán is. A külső hőmérséklet emelkedésekor a kazán még mindig fűt (a szobában még hideg van), de már elegendő lenne kisebb teljesítménnyel is működnie. Az első esetben először hidegebb a lakás, majd később túlfűtés alakul ki.

A jelenség elkerülésére már léteznek öntanulós szobatermosztátok, amelyek a második fűtési ciklustól kezdve már előbb lekapcsolnak, csökkentve a hőmérsékletingadozást.

Az alternatív energiaforrások iránti fokozottabb igény olyan időjáráskövető szabályozó elektronikák megszületését is életre hívta, amelyek fatüzelésű kazánok, hőszivattyúk és napkollektoros fűtési rendszerek szabályozására is alkalmasak.

Az időjáráskövető szabályozások nem csak új rendszerekben használhatók. Egy meglévő fűtési rendszer működésén is sokat lehet javítani az időjárásfüggő szabályozás beépítésével.

A hagyományos szobatermosztáttal is lehet "játszani", és kvázi "időjárást követni"; ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor kint enyhébb az idő, akkor a kazánon alacsonyobb-, ha hidegebb van, akkor magasabb fűtővíz hőmérsékletet állítunk be. Így mi magunk „végezzük” az időjáráskövető szabályozást, a külső hőmérsékletet követve.

Az időjáráskövető szabályozóknak az a működési elve, hogy mindig olyan hőmérsékletű vizet juttassunk a fűtőtestekbe, amivel még biztosítani tudjuk a helyiség elvárt hőmérsékletét. Ez a vízhőmérséklet állandóan változik. Ha kint hidegebb van, akkor a fűtővíz magasabb hőmérsékletű. Időjáráskövető szabályozás alkalmazásánál a gázkazán a kért előremenő hőmérsékletet a teljesítmény változtatásával éri el - nem a készüléket kapcsolja ki - csak a teljesítményt (és a gázfogyasztást) csökkenti.

A beavatkozás több helyen történhet. A legegyszerűbb esetben (zónaszabályozás) a szabályozó elektronika egy keverőszelep segítségével állítja be a kívánt előremenő hőmérsékletet: ennek természetesen előfeltétele, hogy a primer oldalon a megfelelő hőmérsékletű víz rendelkezésre álljon. A legtöbb esetben a szabályozó a kazán szabályozását is ellátja; egyes készülékeknél olyan módon, hogy a hőfogyasztást és a hőtermelést egyensúlyba hozza, optimalizálja. Ezt a megoldást többnyire a kazánokba beintegrált szabályozók használják. A fűtés indítását-leállítását azonban a szobatermosztát végzi. A szivattyú szakaszosan üzemel, a szobatermosztát kapcsolásainak függvényében. A helyiségek hőmérsékletét a szobatermosztáton beállított érték határozza meg.

A teljes időjáráskövető szabályozásnál nincs is szobatermosztát, csak a szabályzóhoz tartozó szobai hőmérséklet-érzékelő, vagy ennek a bővített változata a szobai távvezérlő. A kazán működtetését a szabályzó végzi, de a kazán a fűtési hőmérsékletnél magasabb hőmérsékletű vizet állít elő. A fűtési víz hőmérséklet változtatását egy motoros keverőszelepen keresztül állítja be a szabályzó. A szivattyú folyamatosan üzemel, és olyan hőmérsékletű vizet szállít, hogy a helyiségben a kívánt hőmérséklet legyen.

Az időjáráskövető szabályozás előnyei

A kéményen kiáramló égéstermék hőmérséklete függ a kazán vízhőmérsékletétől. Az időjáráskövető szabályozás lényege, hogy mindig olyan hőmérsékletű vizet engedjen a fűtési rendszerbe, ami még éppen elég az épület fűtésére. Ebből adódóan mindig optimálisan alacsony a füstgáz hőmérséklet, és ezzel jelentős gáz mennyiség takarítható meg.

Kondenzációs kazánok esetén ez a hatás még jobban érvényesül, mivel ezeknél a készülékeknél annál jobb a hatásfok, minél alacsonyabb hőmérsékleten működnek, ami a kondenzációt így még jobban elősegíti.

A kondenzációs készülékek felépítésükből adódóan részterhelésen és alacsony fűtési hőmérsékleten magasabb hatásfokkal üzemelnek, mert egyre több kondenzátum keletkezik, és az ebből származó hőenergia belekerül a fűtési rendszerbe. A fűtési rendszer oldaláról vizsgálva tehát azért is előnyös az időjáráskövető szabályozás, mert részterhelésen nagyobb hatásfokkal működik a készülék.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télállósági zónabesorolás

Itt a tél, a hideg időjárást sok növény könnyedén elviseli, másoknak a pusztulását okozhatja a lehűlés. Amikor egy növény kerül hozzánk, egyik legfontosabb kérdés, hogy télálló-e. És ha igen...


Apró tippek a hatékony fűtésért

Az idei télen a fűtési hatékonyság és a takarékosság nagyon felértékelődött, hiszen az energiaárak emelkedése miatt egy-egy család költségvetésének egyre nagyobb hányadát teszi ki a fűtési költség.