Ablakcsere helyett felújítás

2012-07-12 13:46:42 | Módosítva: 2012-07-12 13:46:42

A régi ablakok új üvegezéssel és nútmarásos szigeteléssel minőségi változást hoznak otthonunkba. Néhány óra alatt újjá varázsolhatók a régi, huzatos nyílászárók.

Bár napjaink legkorszerűbb ajtó- és ablakszerkezeteit a sok légkamrás, termo üvegezéssel készült műanyag, alumínium és fa nyílászárók képviselik, a hagyományos kétrétegű, kapcsolt gerébtokos ablakokról is kiderült, hogy kiváló szerkezetek. 2 db 43 mm-es faprofillal (vastagsága összesen 86 mm) a hőátbocsátási tényezőjük U=1,1 W/m2K. Ezek a típusok találhatóak meg a ’70-es évek előtt épült házak többségében (amennyiben nem történt utólagos csere). A régi 43 mm-es ablakprofilok helyett, az új ablakok 72 mm-esek. Ez azt jelenti, hogy az új ablak üvegszélessége kb. 18 cm-rel lesz kisebb.

Az első lépések

A legtöbb, mindmáig fennmaradt ablak kapcsolt gerébtokos (befelé-nyíló, kettős üvegezésű), maximum 150-155 éves. Többségük csupán festést igényel, egyszerűen javíthatók. Ha figyelmesen megvizsgáljuk, hol nem záródnak, akár mi magunk is megjavíthatjuk őket. Egy úgynevezett horonygyaluval (ami nem túl drágán kapható akár a barkácsáruházakban is) le kell gyalulni az ütközőfelületből annyit, hogy az ráfeküdjön a másik felületre. Ezt nevezik az asztalosok passzításnak. Nagyon gyakran még ennél is egyszerűbb a dolgunk, mivel ablakaink csupán azért nem záródnak jól, mert túl sok festék van rajtuk.

Üvegcsere

A következő lépés az üvegcsere, korszerű hőszigetelt üvegre. A csere során a hagyományos ablaküveget speciális kétrétegű hőszigetelő üvegre cseréljük le, a hatást hővisszaverő fóliával és hőszigetelő gáztöltéssel erősíthetjük fel. Mivel a fakeretekhez használt anyag (pl. vörösfenyő) jobb hőszigetelési mutatókkal rendelkezik, mint a műanyag, a fő szempont az üveg hőszigetelése. A hőszigetelő üveget a bontás nélküli ablakcsere során egy keskeny műanyag- vagy faprofillal kell rögzíteni

Festés-mázolás

A felesleges festéket csiszolással vagy hőlégfúvóval távolítsuk el. A nyers fafelületet lenolajjal kezeljük át. Kenjük be vele kétszer az ablakot kívül, főleg a külső vízvetőnél, ha már nincs rajta festék. Hajszárítóval melegítsük át, hogy a fa alaposan beszívja az olajat. Ezzel megakadályozhatjuk az ablak állagának további romlását. Ma már bizonyított, hogy a természetes lenolajalapúak a legkedvezőbb ablakfestékek, régebben is forró lenolajjal kétszer lekenve védték az ablakokat. Ezt követi a festés-mázolás, majd a szigetelőanyag behelyezése.

Szigetelés nútmarással

Azoknál az ablakoknál, ahol nemcsak huzat jelentkezik, hanem a csapadék is befolyik, először az ablak vízvető lécének hibája merül fel. Ezt mi magunk is tudjuk pótolni egy előre gyártott és barkácsáruházakban kapható vízvetővel. Ha ez nem segít, lehet próbálkozni a bemarásos utólagos szigeteléssel. Összességében a bemarásos szigetelés több év tapasztalatai alapján nagyon jó megoldás, gyorsan megtérül, és kirekeszti a zajt, a port és a hideget.

őszigetelő képessége a modern termopan üvegek paramétereit is jóval meghaladhatja. Egy későbbi festésnél a szigetelőcsíkokat egyszerűen ki lehet húzni a nútból, festés után pedig újra a helyükre lehet tenni őket. Arra kell csak vigyázni, hogy a festék ne tömítse el a nútot. Ez úgy oldható meg, hogy száradás előtt hurkapálcikával, vagy más alkalmatossággal eltávolítjuk a befolyt festéket.

Az ablakok tömítésekor figyelembe kell venni, hogy mindig a belső tér felé kell jobban légzárónak lennie az ablakszerkezetnek, ugyanis a külső ablaküvegen az alacsony felületi hőmérséklet miatt nagyobb a páralecsapódás veszélye. A belső ablakszárnyat kell az ütközéseknél tömíteni, hogy a belső fűtött tér meleg párás levegője ne jusson a két ablak közé, ahol a benne lévő nedvesség lecsapódhat a külső hideg üvegen. A külső ütközést nem kell, sőt nem szabad filtráció ellen tömíteni.

Zajszűrés

Az alacsonyabb fűtésszámla és a huzatmentes lakás mellett a nyílászáró felújítás megoldást jelent a zaj csökkentésére is. Ismét fontos szerepe van az üvegnek, ami vastagabb, mint a hagyományos üvegek, sőt duplafalú is, ami által természetesen hangszigetelési képessége is jobb a szimpla üvegnél. A hatás további fokozásához a rések tömítése járul hozzá, ami körülbelül 40%-kal csökkenti a beszűrődő zajt. A két hatás együttesen észrevehető különbséget eredményez anélkül, hogy egy darab, vastag üveget szerelnénk be az ablakunk helyére. Csökkenő költségek és jobb életminőség – avagy megtakarítás és kellemes hőérzet az utólagos hőszigetelés után.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: ablak, nyílászáró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szellőztessünk, de hogyan?

Az egészséges élet elképzelhetetlen friss levegő nélkül. Ezt zárt helyiségben is biztosítanunk kell, ha jó közérzettel szeretnénk dolgozni, pihenni. Az egyre tökéletesebb szigetelések miatt a...


Penészedő falak

Sokszor foglalkoztunk már apenésszel. A lakásfelújítási hullám, a nyílászárócsere, a falak szigetelése bizony sokszor jár apenészesedés mellékhatásával. Nem ritka jelenségről van tehát szó, és a...