Ablakcsere helyett felújítás

2012-07-12 13:46:42 | Módosítva: 2012-07-12 13:46:42

A régi ablakok új üvegezéssel és nútmarásos szigeteléssel minőségi változást hoznak otthonunkba. Néhány óra alatt újjá varázsolhatók a régi, huzatos nyílászárók.

Bár napjaink legkorszerűbb ajtó- és ablakszerkezeteit a sok légkamrás, termo üvegezéssel készült műanyag, alumínium és fa nyílászárók képviselik, a hagyományos kétrétegű, kapcsolt gerébtokos ablakokról is kiderült, hogy kiváló szerkezetek. 2 db 43 mm-es faprofillal (vastagsága összesen 86 mm) a hőátbocsátási tényezőjük U=1,1 W/m2K. Ezek a típusok találhatóak meg a ’70-es évek előtt épült házak többségében (amennyiben nem történt utólagos csere). A régi 43 mm-es ablakprofilok helyett, az új ablakok 72 mm-esek. Ez azt jelenti, hogy az új ablak üvegszélessége kb. 18 cm-rel lesz kisebb.

Az első lépések

A legtöbb, mindmáig fennmaradt ablak kapcsolt gerébtokos (befelé-nyíló, kettős üvegezésű), maximum 150-155 éves. Többségük csupán festést igényel, egyszerűen javíthatók. Ha figyelmesen megvizsgáljuk, hol nem záródnak, akár mi magunk is megjavíthatjuk őket. Egy úgynevezett horonygyaluval (ami nem túl drágán kapható akár a barkácsáruházakban is) le kell gyalulni az ütközőfelületből annyit, hogy az ráfeküdjön a másik felületre. Ezt nevezik az asztalosok passzításnak. Nagyon gyakran még ennél is egyszerűbb a dolgunk, mivel ablakaink csupán azért nem záródnak jól, mert túl sok festék van rajtuk.

Üvegcsere

A következő lépés az üvegcsere, korszerű hőszigetelt üvegre. A csere során a hagyományos ablaküveget speciális kétrétegű hőszigetelő üvegre cseréljük le, a hatást hővisszaverő fóliával és hőszigetelő gáztöltéssel erősíthetjük fel. Mivel a fakeretekhez használt anyag (pl. vörösfenyő) jobb hőszigetelési mutatókkal rendelkezik, mint a műanyag, a fő szempont az üveg hőszigetelése. A hőszigetelő üveget a bontás nélküli ablakcsere során egy keskeny műanyag- vagy faprofillal kell rögzíteni

Festés-mázolás

A felesleges festéket csiszolással vagy hőlégfúvóval távolítsuk el. A nyers fafelületet lenolajjal kezeljük át. Kenjük be vele kétszer az ablakot kívül, főleg a külső vízvetőnél, ha már nincs rajta festék. Hajszárítóval melegítsük át, hogy a fa alaposan beszívja az olajat. Ezzel megakadályozhatjuk az ablak állagának további romlását. Ma már bizonyított, hogy a természetes lenolajalapúak a legkedvezőbb ablakfestékek, régebben is forró lenolajjal kétszer lekenve védték az ablakokat. Ezt követi a festés-mázolás, majd a szigetelőanyag behelyezése.

Szigetelés nútmarással

Azoknál az ablakoknál, ahol nemcsak huzat jelentkezik, hanem a csapadék is befolyik, először az ablak vízvető lécének hibája merül fel. Ezt mi magunk is tudjuk pótolni egy előre gyártott és barkácsáruházakban kapható vízvetővel. Ha ez nem segít, lehet próbálkozni a bemarásos utólagos szigeteléssel. Összességében a bemarásos szigetelés több év tapasztalatai alapján nagyon jó megoldás, gyorsan megtérül, és kirekeszti a zajt, a port és a hideget.

őszigetelő képessége a modern termopan üvegek paramétereit is jóval meghaladhatja. Egy későbbi festésnél a szigetelőcsíkokat egyszerűen ki lehet húzni a nútból, festés után pedig újra a helyükre lehet tenni őket. Arra kell csak vigyázni, hogy a festék ne tömítse el a nútot. Ez úgy oldható meg, hogy száradás előtt hurkapálcikával, vagy más alkalmatossággal eltávolítjuk a befolyt festéket.

Az ablakok tömítésekor figyelembe kell venni, hogy mindig a belső tér felé kell jobban légzárónak lennie az ablakszerkezetnek, ugyanis a külső ablaküvegen az alacsony felületi hőmérséklet miatt nagyobb a páralecsapódás veszélye. A belső ablakszárnyat kell az ütközéseknél tömíteni, hogy a belső fűtött tér meleg párás levegője ne jusson a két ablak közé, ahol a benne lévő nedvesség lecsapódhat a külső hideg üvegen. A külső ütközést nem kell, sőt nem szabad filtráció ellen tömíteni.

Zajszűrés

Az alacsonyabb fűtésszámla és a huzatmentes lakás mellett a nyílászáró felújítás megoldást jelent a zaj csökkentésére is. Ismét fontos szerepe van az üvegnek, ami vastagabb, mint a hagyományos üvegek, sőt duplafalú is, ami által természetesen hangszigetelési képessége is jobb a szimpla üvegnél. A hatás további fokozásához a rések tömítése járul hozzá, ami körülbelül 40%-kal csökkenti a beszűrődő zajt. A két hatás együttesen észrevehető különbséget eredményez anélkül, hogy egy darab, vastag üveget szerelnénk be az ablakunk helyére. Csökkenő költségek és jobb életminőség – avagy megtakarítás és kellemes hőérzet az utólagos hőszigetelés után.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: ablak, nyílászáró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Garázskapu vásárlás előtt

Akár korszerűsíteni szeretnénk meglévő garázskapunkat, akár új építésről van szó, érdemes kicsit felkészülnünk, mielőtt egy szakcéghez fordulunk. A Kling Kft. szakemberei bőséges tapasztalattal...


Egészségtelen a penész a lakásban

Ha a nyári szabadságról kipihenten hazatérve a lakáspenész árnya kezd máris lelki szemeink előtt lebegni, azonnali cselekvésre van szükség! Általában már az őszi fűtési szezon elején megjelennek...