Családi házakhoz és lakásokhoz

Labaro friss levegőztető rendszer

2012-07-12 13:45:24 | Módosítva: 2012-07-12 13:45:24

A svéd-német hővisszanyerős szellőztető rendszer folyamatos friss levegőt, megfelelő CO2 koncentrációt biztosít a lakásban, végérvényesen megszünteti a penészedéssel kapcsolatos problémákat, és mindeközben jelentős fűtési energiát takarít meg.

Működése alapjában véve nagyon egyszerű: a friss külső levegőt a készülék egy talajhőcserélőn keresztül szívja be. A hőcserélőből szűrés és hővisszanyerés után központi vezetéken keresztül kerül a levegő a főosztóhoz, majd a padozatba rejtett csatornákon keresztül jut a helyiségekbe. A befúvás a padozatba vagy falba szerelt ráccsal fedett nyíláson át történik. Innen van az egész helyiség friss levegővel ellátva.

Ezután az ajtókra szerelt nyílásokon át a levegő a folyosókba, köz- közlekedőkbe jut, végül szintén ajtónyílásokon keresztül az elszívási helyekre, amelyek a konyhában, fürdőszobában és a WC-ben vannak. Ezekből a helyiségekből dekoratív elszívó nyílásokon keresztül távozik az elhasznált levegő az elszívási gyűjtőbe, innen pedig gyűjtővezetéken, hangtompítón, szűrőn át a hővisszanyerőhöz, ahol majdnem összes energiáját átadja a bejövő levegőnek. A nedves és elhasznált levegőt biztonságosan kivezetjük a szabadba. Az egész levegőztető rendszer jóformán teljesen zajmentes, sem huzat, sem az áramló levegő surrogása nem érzékelhető. A helyiségek között sem keletkezik zaj, áthallás a levegőztető vezetékeken keresztül. A lakás friss levegővel történő ellátása folyamatosan biztosítva van, anélkül hogy a helyiségekben zavaró berendezések lennének elhelyezve.

A készülék elvileg két ventilátorból, két szűrőből és hőcserélőből áll. A külső levegő az egyik ventilátor segítségével egy szűrőn át kerül a hőcserélőbe, onnan pedig a helyiségekbe. A konyha, fürdőszoba és WC nedves és elhasznált levegőjét ugyanúgy megszűrve, a hőcserélőn át egy másik ventilátor juttatjuk a szabadba. A hőcserélőben az elszívott levegő hőenergiájának nagy részét átadja a belépő levegőnek. A kívülről beszívott friss levegő, és a távozó elhasznált levegő a hővisszanyerőben fizikailag nem találkozik, a hőátadás fémlemezeken keresztül történik. A káros anyagok és a nedvesség nem kerül át, és zajhatás sincs. A befúvó és elszívó vezetékekbe hangtompító kerül a ventilátorok esetleges zajának csillapítására. Allergiásoknak lehetőségük van a készülék szűrőit nagyhatékonyságú allergiaszűrővel is kiegészíteni.

Talaj-hőcserélő alkalmazásával a téli időszakban a külső levegőt előmelegíthetjük, míg nyáron előhűthetjük. Ebben az esetben a bejövő friss levegő a talajba másfél méter mélyen besüllyesztett, hosszú csőrendszeren keresztül kerül beszívásra. Téli üzemmódban ez a bejövő levegőt 0 fok felé melegíti, ami nem csak energetikailag kedvező, hanem ily módon a kondenzvíz megfagyása is elkerülhető. Nyári üzemmódban a külső levegő hűtése meggátolja a helyiségek túlzott felmelegedését. Ez természetesen nem egyenértékű egy működő klímaberendezéssel, de ha az épület megfelelő árnyékolásáról is gondoskodunk, akkor érzékelhető hűtőhatása van.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zehnder, a lakótér komfort szakértője

A Zehnder svájci központú vállalatcsoport története több mint száz éves múltra tekint vissza. A kilencvenes évek végén a svájci Minergie ésanémet passzívház standard elterjedésével együtt a...


Igazi fitneszkúra a gyepnek...

Aki rendszeresen nyírja és öntözi a füvét, sokat tett már gyepéért, de még az sem tett meg mindent a szép zöld, egészséges gyepfelületért, aki trágyázással rendszeresen pótolja a nyíráskor...