Védjük meg otthonunk fából készült tárgyait

2012-08-03 23:40:03 | Módosítva: 2012-08-03 23:40:03

Sokan szeretik lakásukban, környezetükben a faanyag bőséges felhasználását, hiszen a fa nem csak szép, de kellemesen otthonos hangulatot teremt, ráadásul számtalan kedvező tulajdonsága van. Ugyanakkor önmagában a fa nem egy tartós anyag, különböző káros hatások érhetik; a napsugárzás, a szél, az eső, a hő, a nedvesség, a farontó gombafajták és kártevők mind-mind kedvezőtlenül befolyásolhatják a fa állapotát, amennyiben az nem kapott megfelelő előkezelést. Nagyon fontos, hogy a legjobb védelmet adjuk neki, hiszen így a fából készült tárgyaink akár egy életen át szolgálhatnak bennünket, és gyönyörűek maradhatnak.

Egy közönséges festékréteg képtelen hosszú időn át biztosítani a fa állagának megőrzését, nem rendelkezik olyan előnyös tulajdonságokkal, mint az igazi favédő bevonat. Csak ez utóbbi képes visszaadni egy részét annak a csodálatos ellenálló képességnek, amellyel a fa a szabad természetben rendelkezett.

Vastag- vagy vékonylazúrt?

A vastag- és vékonylazúr közti különbséget sokan nem ismerik. Általános tévhit, hogy a lazúr valamiféle pác, pedig a pácok csak színeznek, védelmet egyáltalán nem nyújtanak!

Tévhit, hogy „a vastaglazúr biztos jobb, mert több benne az anyag”, illetve hogy „jobb, ha vastagabban kenem le, mert akkor tovább tart”. Ez így nem igaz!
A legfontosabb tudnivaló, hogy a vastaglazúr mérettartó faszerkezetekre való (ajtó, ablak, lambéria), míg a vékonylazúr nem mérettartó faszerkezetekre (kerítés, kocsi beálló, pergola). A vastaglazúr filmréteget képez a fán, így a mozgó, hőtől időjárástól mindig táguló és zsugorodó fafelületek megrepednek. Ez egyrészt nem szép, másrészt a repedésen a nedvesség bekerül a fába, és az gombásodhat, szétfagyhat.

A megfelelően szárított, mérettartó fafelületeken azonban tökéletesen alkalmazható, ráadásul többféle változatban, például dió, mahagóni, rusztikus tölgy vagy cseresznye színben is kapható.

Egy jó minőségű kültéri lazúr csodálatos színeivel kiemeli fa természetes szépségét az ajtókon, zsalugátereken, kerti bútorokon, miközben meg is óvja azt az időjárás viszontagságaival szemben.

A vékonylazúr mélyen beszívódik a fába, és nem képez filmet, ezáltal légáteresztő és páraáteresztő marad, hagyja lélegezni a fát. Képes együtt mozogni a fával, így a felület sem sérül meg és a gombásodás is elkerülhető. A fa erezete is élénkebben rajzolódik ki.
Érdemes kipróbálni, és éveken át tartó védelmet biztosítani fából készül eszközeinknek!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: sadolin, lazúr, festék, lakk

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Chemolak Ferro Color

A Chemolak festékgyár 130 éve kezdte meg működését. Minőségi termékei idén áprilistól már közvetlenül elérhetők Magyarország első Chemolak márkaboltjában, a XIII. kerületben.


Régi falbevonatok eltávolítása

A lakóhelyiségek falainak bevonatát időszakonként szükségszerűen fel kell újítani. A falfestékek és a tapéták is elpiszkolódnak, és ha ez már szembeötlő, akkor nincs mese, elkerülhetetlen a...