Öntözőrendszer házilag

2012-08-24 21:30:31 | Módosítva: 2012-08-24 21:30:31

A meleg közeledtével öntöznünk kell a füvünket, virágainkat. Egy kis barká­csolással mi magunk is készíthetünk saját öntözőrendszert kertünkbe, veteményesünkbe!

Miért jó, ha van otthon öntözőrendszerünk? Mert egy fárasztó nap után nem a locsolás kényszere vár minket otthon, hanem a zöld és üde kert. Ameddig nyaralunk a kert, a balkonládák és a veteményes öntözése miatt sem kell aggódnunk. Kertünkben a növények és a gyep precíz és víztakarékos öntözést kap, és a kert használatát nem korlátozza a földbe visszasüllyedő rejtett kialakítású öntözőrendszer.

A gyep egy meleg nyári napon 5 liter vizet „fogyaszt” négyzetméterenként. 100 m2-es kertet locsoló tömlővel kb. 20-25 perc alatt locsolunk meg. Ha nappal öntözünk, a párolgási veszteség akár 40-50%-os is lehet. Így még több ideig kell locsolnunk.

Az automata öntözőrendszer egy olyan eszköz, ami a kívánt napokon, az általunk megadott időben helyettünk öntöz. A vízvételi lehetőségünkre (csapra) egy szűrőn keresztül csatlakozik egy csőrendszer. Ez kb. 30 cm-rel a föld alatt van elhelyezve. Erre vannak ráépítve a földalatti szórófejek. Ezek csak az öntözéskor emelkednek ki, így nem zavarják a fű nyírását. A kiemelkedést mágnes-szelepeken keresztül egy csapra vagy falra szerelt vezérlő vezérli.
Automatizálva öntözhetjük virágainkat, bokrainkat, veteményesünket. Nem kell földalatti öntözést kialakítanunk, hiszen ezeken a területeken nem használunk fűnyírót!

Akik kedvet kaptak egy otthoni öntözőrendszer kialakításához, azok további információkat, termékleírásokat és tervezési segédletet találhatnak a www.ontozzmagad.hu web oldalán. Az alkatrészeket megvásárolhatják az Internet oldalon keresztül is!

Bővebb információ:
ÖNTÖZZMAGAD Kft.
1237 Budapest, Templom utca 29.
Telefon: (+36-1) 421-4050
www.ontozzmagad.hu
ontozzmagad@ontozzmagad.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: öntözés, locsolás, gyep

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözés és aszály a növények szempontjából

A növényekben „átáramló” vízmennyiség hihetetlenül nagy, pl. egy napraforgó vagy kukorica növény azegész tenyészidő alatt 200 liter, vagy ennél is több vizet párologtat el. Száz kilogramm szőlő...


A fű biztonságos tápanyagellátása

A nyírással szerves anyagot vonunk el a gyeptől, megszakítjuk a természetes körforgást. Minél gyakrabban nyírjuk a füvet, annál több tápanyagra van szüksége, amit célszerű a vágás után 2-3 nappal...