Biztonságos és szép is legyen

Ajtó-, ablakrácsok

2012-08-12 21:17:02 | Módosítva: 2012-08-12 21:17:02

Az ablakok és ajtók előtti rácsokra a biztonság miatt van szükség. A szomorú tapasztalatok ugyanis azt igazolják, hogy a lakásbetörések legtöbbjét az ajtók, ablakok feltörésével hajtják végre. Ám ami javaink védelmét szolgálja, annak nem csak biztonságosnak kell lennie, legalább annyira fontos az esztétikai megjelenése is.

Lényeges, hogy magunk is ismerjük azokat a biztonsági szempontokat, amelyeknek az ajtó és ablakrácsoknak meg kell felelniük. E tekintetben a Mabisz előírásai legyenek a mérvadók, mert a biztosítók csak akkor fizetik ki a kárunkat, ha megfelelően gondoskodtunk az otthonunk mechanikai védelméről. Ezért fontos a biztonsági rácsok anyagára vonatkozó 10-12 mm-es négyzet- vagy köracél alapanyag, amelyet kifeszítés ellen védett, 100x300 mm-es távközű összekötő elemekkel kell egymáshoz hegesztve rögzíteni. Ez mondhatni alapkövetelmény, ami kellő szakmai hozzáértéssel és jó esztétikai érzékkel dekoratívan is biztosítani lehet. A számos pozitív példát érdemes szemügyre venni.

A másik lényeges szempont, hogy a rácsokat mindenkor szilárd keret övezze, ami egyben megkönnyíti a falba rögzítésüket is. Csavaros rögzítés azonban csak akkor jöhet szóba, ha a kötőelemeket a rács falba erősítését követően a kerethez hegesztik. A rácsokat általában 10 ponton szokás a falazathoz rögzíteni, 150 mm mélységben. A nyitható rácsoknál pedig a pántokat leemelés ellen biztosítani kell, és a záraknak legalább 2 cm mélyen kell a keretbe nyúlniuk. Csak biztonsági zárakat lehet alkalmazni, szükség esetén törésbiztos, és hegesztett zárpajzzsal kiegészítve. Ezek erkély- és bejárati ajtóknál egyaránt betartandó szempontok, és csak ezután következhet a „rácsesztétika” kreatív megalkotása és kivitelezése.

Szerencsére a díszmű lakatosok a készen kapható, kovácsoltvas jellegű elemeket saját készítésű elemekkel kiegészítve nagyon bőséges mintázatok kialakítását is szívesen vállalják. A legegyszerűbb rácsok keretbe foglaltak, egyenes és függőleges pálcák alkotják a vázat, és ezek közé hegesztik be vízszintesen a folyamatosan egyenes, vagy eltoltan a közbenső összekötő rácselemeket. Ennél valamivel jobb „optikájúak” az ún. rombusz rácsok vagy hullámos alakúra formált függőleges elemekből összehegesztett ajtó- és ablakrácsok. Ezek azonban túlságosan spártai megjelenésűek még akkor is, ha a függőleges pálcák igénytelenségét különféle hajlított elemek behegesztésével igyekeznek mívesebbé tenni.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy rúdanyagokból nem lehet egyedien jellegzetes formájú rácsokat készíteni. Ehhez esetenként elég a függőleges pálcákat felül ívesre formálni, és ezzel máris megtörhető az szokványos forma merevsége. Az ilyen hajlított formájú pálca betétek különösen akkor hatásosak, ha alkalmazkodnak az ablak formájához. Ehhez természetesen a rács keretének is követni kell az ablakot.

A szögletes keretek merevségét az íves pálcák elütő, kontrasztos festésével is ellensúlyozni lehet. A köztes rácspálcák hajlított gyűrűkből kialakított díszítése sem ad túl igényes megjelenést az ilyen rácsoknak, ám az összkép előnyösen változik, ha a gyűrűk sorba rendezettek, és bilincs utánzatú rátét lapokkal gyarapítják. Ez az ún. virágládázható, azaz alul kidomborodó rácsformához igazítva is mívesebbé teszik az ilyen egyszerű ornamentikájú rácsokat. A virágládák elhelyezését is lehetővé tevő ablakrácsoknál természetesen a vertikálisan hajlított formát a növények várható helyigényéhez kell igazítani. Ezért célszerű, ha az alul kiöblösödő rész pálcái lágyabb ívben folytatódnak a rács felső vége felé.

Készen kapható lándzsás végű pálcákból is készíthető mutatós rács, amelyet ellentétesen ívelt, és vízszintesen irányban ráhegesztett hevederrel lehet visszafogottan dekoratívvá tenni. Sőt, a testesebb, 5x50 mm-es laposacélból készített ablakrács is lehet adott esetben újszerűen dekoratív hatású letisztult formájával.

A különleges, kör alakú ablakoknál pl. a hajlított négyszögacélokból nagyon dekoratív és szilárd rácsot lehet kialakítani. A szimmetrikusan kialakított mintázathoz természetesen minden elemből két azonosat kell készíteni, ami technológiailag némileg megkönnyíti a készítőjének a dolgát, és hasonló jellegzetességű rács bármilyen ablak vagy bejárati ajtó elé erősítve nagyon egyedi hatású, amennyiben jól illik a ház stílusához.

Műemlék jellegű épületekhez célszerűbb az igényesebb munkát igénylő, kovácsoltvas jellegű rácsokat készíttetni, amelyek ugyan sokkal drágábbak,viszont mívességük nagyban emeli az épület összhatását és az értékét is. Sok esetben a kitekintő ablakkal ellátott bejárati ajtók egyébként védtelennek mondható része elé is érdemes mívesen megmunkált rácsot szerelni, amely nemcsak védelmet biztosít az ablaknak, hanem az ajtónak kiemelt dísze is lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: rács, nyílászáró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Osztólécek ablakokon és ajtókon

Korábban funkcionális és főként szerkezeti igények hatására osztották meg a nagyméretű ablakok üvegfelületét. Az üveg súlya miatt azablakszárnyak szerkezetét osztólécekkel kellett megerősíteni,...


IXO csavarozó

Az akkus csavarozóknak is van története: a világon az első és legkisebb lítium-ion akkus csavarozó nem mai találmány. A Bosch IXO csavarozónak már az ötödik generációjával találkozhat a...