Cserepeslemezek

2012-08-19 13:11:45 | Módosítva: 2012-08-19 14:05:28

Családi házak, gazdasági- és műemlék jellegű épületek fedésére is alkalmas a fémötvözetből készült cserepeslemez. Megjelenése megtévesztésig hasonlít a kerámia tetőfedő anyagra.

A cserépfedés hazánkban évszázados hagyományokra tekint vissza, sokan ezt tartják a legtartósabb és legesztétikusabb héjazatnak. Sok előnye mellett hátránya a nagy tömege, mérsékelt viharállósága és a porózus anyagából adódó vízfelvevő képessége. Ezeket a problémákat küszöböli ki a fémötvözetből készülő cserepeslemez.

Az alapanyag egy 0,5 mm vastagságú fémlemez, melyen 25-35 mikron vastagságú műanyag alapú festékréteg található. Ezen alapértékek mellett szükség esetén más anyagvastagsággal is rendelhetőek. Súlyuk 5 kg/m2, ami a hagyományos cserepekének mindössze a tizede. Szintén óriási előny a hatalmas színválaszték, amihez illeszkednek a kiegészítő bádogoselemek is.

Gyors felszerelés jellemzi ezt a héjazat fajtát, minden esetben az egyéni igényekhez igazodva kerülnek legyártásra az elemek. Mivel a tető méretének pontosan megfelelő hosszúságú cserepeslemezekkel készül a fedés, minimális hulladékkal kell számolni (szabályos, négyszög alapú tetőfelület esetén). A cserepeslemez alacsony profilmagassága nem változtatja meg a tető képét, igényes külsőt kölcsönöz épületünknek. Akár 14 fokos hajlásszögű tetőre is felszerelhető, és alkalmas felújításhoz is, mivel a kis önsúly miatt nem szükséges a már meglévő, régi fedést eltávolítani.

Előnyök

A már említett kis önsúly mellett számos más előnnyel is rendelkezik ez a fajta tetőfedés. Tekintve, hogy a cserepeslemezek felszíne sokkal simább, mint a hagyományos cserepeké, a mohát és egyéb szennyeződéseket az eső egyszerűen lemossa róla. A cserepeslemez tisztántartása semmilyen erőfeszítést nem igényel.

A tetőt mindenképp szükséges bádogozni, például a vápáknál, illetve a kémények tövénél. A cserepeslemez gyártók gondoltak erre, így a bádogos munkákhoz ugyanolyan színű és bevonatú lemezeket biztosítanak, ezáltal egységes felületű tetőképet kapunk. A biztos rögzítésnek köszönhetően a cserepeslemezek szinte teljesen viharállók, erős szélnyomást is elviselnek. Egyik legnagyobb előnyük a hagyományos cserepekkel szemben az, hogy egyáltalán nem szívják magukba a nedvességet. Hagyományos cserepeknél ez fagykárokat okozhat, a cserép felülete és belseje is károsodhat.

A cserepeslemez több rétegből készül, ezek mindegyikének külön feladata van. Belsejét egy acélmag alkotja, melynek mindkét oldalát horganyréteg fedi, amin egy passziváló réteg foglal helyet. A lemez hátoldalát további védőréteg fedi. Ez a poliészter bevonat ellenálló a hőmérséklet-változással és az UV sugárzással szemben is.

Tárolás

Amennyiben a kiszállítást követően a lemez nem kerül beépítésre, fontos, hogy a tárolás során betartsunk néhány szabályt. Ügyelni kell arra, hogy a lemeztáblák ne sérüljenek, óvni kell őket a karcolásoktól, törésektől. A kiszállított cserepeslemezt fedett, száraz és jól szellőző helyen kell tárolni, védve a hirtelen hőmérsékletváltozástól, ezzel kivédve a páralecsapódást. A csomagolásától megfosztott cserepeslemezt sokáig tárolni nem javasolt, rövid időn belül be kell építeni.

El kell kerülni, hogy a lemeztáblák elmozduljanak egymáson. Emelésnél tartózkodni kell a lánc vagy a kötél használatától. A javasolt legkisebb távolság a talaj és a tárolt cserepeslemez között 200 mm, annak érdekében, hogy a tárlóhelyiségbe kerülő víz ne tudja átáztatni a lemezt. Kötegek tárolása enyhén ferde pozícióban ideális, hogy a párakicsapódás cseppekben le tudjon folyni a lemezről. Nem tárolható a lemez sugárzó hő, vagy korrozív anyagok közelében. Mivel alapanyaguk acél, nem érintkezhetnek rézzel, ami elektrokémiai korróziót okozhat. A védőfóliával ellátott színes bevonatú cserepeslemezek tárolása esetén egy hónapon túl feltétlenül szükséges a védőfóliát eltávolítani.

Felszerelés

A cserepeslemezek vágása egyenes vonalban vágó fűrésszel, vagy lemezollóval lehetséges. Tilos bármilyen hőhatást okozó eszköz (pl.: sarokköszörű) használata a színes bevonatú lemez vágásához. A cserepeslemez lécezését a szarufa, oldalfal felőli vágásnál kezdve a következőképen ajánlott kivitelezni: az első léc a szarufa végére kerüljön, a második léc közepe az első léc közepétől 25 cm távolságra. Minden további léc közepe 35 cm távolságra kerüljön az előző léc közepétől, az utolsó léc közepe tetszőleges távolságra lehet az utolsó előtti léc közepétől, de legfeljebb 35 cm távolságra.

A cserepeslemez tetőlemezt úgy ajánlott felerősíteni a tetőlécre, hogy a lemez vége 10 cm hosszan belógjon a csatorna fölé. A csavarozás ott ajánlott, ahol a cserepeslemez közvetlenül felfekszik a tetőre. A tető dőlésszögének meg kell haladnia a 30°-ot, hogy a víz felgyülemlését kivédjük. Ellenléccel kell rögzíteni a vízálló-lélegző fóliát, mely páraáteresztő, de vízzáró kivitelű (a lemezre lecsapódó párát levezeti, a meleget kiszellőzteti). Tetőtér beépítés esetén a hőszigetelést megvédi a lecsapódó nedvességtől, ami a tetőtér hőszigetelését nagymértékben, csökkentené. Cserepes lemez elhelyezésénél a rögzítést gumis gyűrűvel ellátott 4,8×35 mm önfúrós csavarok szolgálják. A gumialátét nem érzékeny a hőmérsékletingadozásra, biztosítja a rögzítés szorosságát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: cserép, tető

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lindab tetővel, tetőfelújítással biztonságban

A Lindab tetők és kiegészítői gazdaságosan gondoskodnak a ház és alakók tökéletes védelméről biztonságos és tartós tető kialakítása a ház állagának megóvása szempontjából stratégiai kérdés. Ez...


A legkényelmesebb építkezés

Kétféle embertípus van, ha az építkezés kerül szóba: az egyik szeret mindent maga intézni, szaladgálni a beszerzendő anyagok után, vásárolni, intézkedni, nyüzsögni. És vannak azok, akik a...