Hasznos vagy káros az élő burkolat?

Zöld fal kívül-belül

2013-04-25 10:25:52 | Módosítva: 2013-04-25 10:46:16

A homlokzatok zöld burkolatával kapcsolatban sok – egymásnak olykor teljesen ellentmondó – véleményt hallhatunk. A tévhitek száma is jelentős, megint mások pozitív jelenségékeket fordítanak negatívra. Ez utóbbi ellen a legnehezebb harcolni.
Állítólag egy francia botanikai szakembernek (Patrick Blanc-nak) jutott először eszébe az, hogy – az őserdőkben a fákra felfutó növényzet mintájára – épületek falára futtasson sűrűn fedő növényzetet. Ha az őserdei fákon képes volt néhány futónövényfajta – akár egy gyökérből kiindulva – több tíz méter magasságba felkapaszkodni, akkor sikerülhet ez egy épület csupasz falán is.Rögtön kiderült, hogy a csupasz, élettelen fal élettel telítődik, a növényzet akár a sokadik emeletre is felviszi a kert hangulatát, a madárcsicsergést, a kellemes látványt. Patrick Blanc munkái ma is csodálattal töltik el a nézelődőket és a szakembereket egyaránt. Eközben egyre növekszik azoknak a növényeknek a száma, amelyek alkalmasak a zöld falak kialakításához.

Érvek

A zöld homlokzatok egyértelműen pozitív hatással vannak környezetünkre, és a környezet mikroklímájára. A falat takaró növényzet nyáron árnyékol a napsugárzás ellen, megakadályozza a fal felszínének felmelegedését és a falazat átmelegedését. Ezzel csökkenti a mögötte lévő helyiség felmelegedését, anélkül, hogy klíma berendezést kéne működtetni – költségesen. Az erős hőterhelés – napközben felmelegszik, éjszaka lehűl a fal – erősen igénybe veszi az építőanyagot; a jól árnyékolt zöld falnál ez a szélsőséges hőingadozás szinte teljesen megszűnik. A sűrűn fedő plusz réteg a fal téli hőszigeteléséhez is hozzájárul, gyakorlati tapasztalatok szerint akár 2 fokkal is növekedhet a fal mögötti helyiség hőmérséklete.A zöld fal javítja az épületek környékének mikroklímáját, a növények párologtatásukkal és porelnyelő képességükkel javítják a levegő minőségét. Akusztikailag is kedvezően hat, hiszen elnyeli a zaj jelentős részét, csökkenti az épületen belüli zajszennyezést. Ma már nem csak külső homlokzatokon, hanem lakberendezési elemként belső falrészeken is találkozhatunk a zöld csodákkal. Nem is mindig zöld, hiszen a növényzet összes színpompáját felvonultatják a belső építészek, különösen, ha megfelelő tér és belmagasság is rendelkezésre áll. A különböző szín és minta variációkból komoly művészeti alkotások születnek.

Ellenérvek

És nézzük az ellenérveket! Az ellenzők és kétkedők szerint a futó növényzet nedvesíti a falat, rongálja a vakolatot, és csökkenti annak élettartamát. Nagyjából ennek az ellenkezője igaz; az élő növény elszívja a nedvességet, és kipárologtatja, tehát éppen hogy szárítja a falazatot, emiatt a vakolat élettartam is növekszik, a szükséges felújítási időkkel egyetemben. (Nem beszélve a már említett hőterhelés megszüntetéséről.)A zöld burkolat még a csapóesőtől is véd, ami megint csak a falazat szárazságának irányába hat. Azt is mondják, hogy rovarok lepik el a falat és a lakást, hiszen a növényzeten könnyen fel tudnak kapaszkodni. Ez igaz is lehetne, ha a rovarok után nem jönnének a madarak, akik viszont meg is szüntetik ezt a kellemetlen hatást. Ha pedig valaki a madaraktól is idegenkedik, az tényleg maradjon a szürke betonfalak között.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fuderer Tamás avatarja

Fuderer Tamás         Örökzöld zuzmófalak

Ha zöld fal akkor Wallgo Design tartósított izlandi zuzmófal!
Több mint 30 színből vagy azok kombinációjából választhatod ki a hozzád legközelebb álló dizájnt.
Több info: http://www.wallgo.hu

Isotex panelek a tetőterek hőszigetelésében

Egyre terjed itthon az északi országokban már egy emberöltő óta alkalmazott hőszigetelési eljárás, ami számos nagyon fontos elemében különbözik az eddig alkalmazott megoldásoktól.


Burkolatok kertekben, parkokban

Az utóbbi években a családi házak szépen kialakított kertjei és az épületek értéknövelése céljából kialakított zöld terek igénye miatt a kert- és tájépítészet dinamikusan fejlődő szakterületté...