Hasznos vagy káros az élő burkolat?

Zöld fal kívül-belül

2013-04-25 10:25:52 | Módosítva: 2013-04-25 10:46:16

A homlokzatok zöld burkolatával kapcsolatban sok – egymásnak olykor teljesen ellentmondó – véleményt hallhatunk. A tévhitek száma is jelentős, megint mások pozitív jelenségékeket fordítanak negatívra. Ez utóbbi ellen a legnehezebb harcolni.
Állítólag egy francia botanikai szakembernek (Patrick Blanc-nak) jutott először eszébe az, hogy – az őserdőkben a fákra felfutó növényzet mintájára – épületek falára futtasson sűrűn fedő növényzetet. Ha az őserdei fákon képes volt néhány futónövényfajta – akár egy gyökérből kiindulva – több tíz méter magasságba felkapaszkodni, akkor sikerülhet ez egy épület csupasz falán is.Rögtön kiderült, hogy a csupasz, élettelen fal élettel telítődik, a növényzet akár a sokadik emeletre is felviszi a kert hangulatát, a madárcsicsergést, a kellemes látványt. Patrick Blanc munkái ma is csodálattal töltik el a nézelődőket és a szakembereket egyaránt. Eközben egyre növekszik azoknak a növényeknek a száma, amelyek alkalmasak a zöld falak kialakításához.

Érvek

A zöld homlokzatok egyértelműen pozitív hatással vannak környezetünkre, és a környezet mikroklímájára. A falat takaró növényzet nyáron árnyékol a napsugárzás ellen, megakadályozza a fal felszínének felmelegedését és a falazat átmelegedését. Ezzel csökkenti a mögötte lévő helyiség felmelegedését, anélkül, hogy klíma berendezést kéne működtetni – költségesen. Az erős hőterhelés – napközben felmelegszik, éjszaka lehűl a fal – erősen igénybe veszi az építőanyagot; a jól árnyékolt zöld falnál ez a szélsőséges hőingadozás szinte teljesen megszűnik. A sűrűn fedő plusz réteg a fal téli hőszigeteléséhez is hozzájárul, gyakorlati tapasztalatok szerint akár 2 fokkal is növekedhet a fal mögötti helyiség hőmérséklete.A zöld fal javítja az épületek környékének mikroklímáját, a növények párologtatásukkal és porelnyelő képességükkel javítják a levegő minőségét. Akusztikailag is kedvezően hat, hiszen elnyeli a zaj jelentős részét, csökkenti az épületen belüli zajszennyezést. Ma már nem csak külső homlokzatokon, hanem lakberendezési elemként belső falrészeken is találkozhatunk a zöld csodákkal. Nem is mindig zöld, hiszen a növényzet összes színpompáját felvonultatják a belső építészek, különösen, ha megfelelő tér és belmagasság is rendelkezésre áll. A különböző szín és minta variációkból komoly művészeti alkotások születnek.

Ellenérvek

És nézzük az ellenérveket! Az ellenzők és kétkedők szerint a futó növényzet nedvesíti a falat, rongálja a vakolatot, és csökkenti annak élettartamát. Nagyjából ennek az ellenkezője igaz; az élő növény elszívja a nedvességet, és kipárologtatja, tehát éppen hogy szárítja a falazatot, emiatt a vakolat élettartam is növekszik, a szükséges felújítási időkkel egyetemben. (Nem beszélve a már említett hőterhelés megszüntetéséről.)A zöld burkolat még a csapóesőtől is véd, ami megint csak a falazat szárazságának irányába hat. Azt is mondják, hogy rovarok lepik el a falat és a lakást, hiszen a növényzeten könnyen fel tudnak kapaszkodni. Ez igaz is lehetne, ha a rovarok után nem jönnének a madarak, akik viszont meg is szüntetik ezt a kellemetlen hatást. Ha pedig valaki a madaraktól is idegenkedik, az tényleg maradjon a szürke betonfalak között.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fuderer Tamás avatarja

Fuderer Tamás         Örökzöld zuzmófalak

Ha zöld fal akkor Wallgo Design tartósított izlandi zuzmófal!
Több mint 30 színből vagy azok kombinációjából választhatod ki a hozzád legközelebb álló dizájnt.
Több info: http://www.wallgo.hu

Parafa anyagok dekorációs célokra

Az egzotikus anyagokat kedvelők között a parafa eléggé ismert. A kedvelt padlólapokon kívül még tapétaként is használható ez a szép anyag. Előnye, hogy az ilyen burkolatok vastagságuktól függően...


Égetett agyag falazóelemek

Az agyagtégla a legtermészetesebb építőelem: alapanyaga eredeti formájában megtalálható a természetben, s a gyártási eljárás - az agyag formázása majd kiégetése - az évszázadok folyamán nem...