Változatos új mintázatok, kiváló tartósság

PVC, linóleum padlók

2013-05-06 12:14:32 | Módosítva: 2013-05-06 12:23:22

A meleg padlóburkoló anyagok között a különféle fa padlók kedveltebbek lettek az egyéb burkolóanyagoknál. Ám az utóbbi időszak technológiai fejlesztései a korábban háttérbe szorult PVC és linóleum burkolatok terén jelentős változást hoztak. Felületi mintáik újszerű megjelenése, bőséges színviláguk, fokozott kopásállóságuk és a viszonylag egyszerű fektetési technológia miatt újból kedveltebbé váltak a nem is olyan régen még igénytelennek tartott burkolóanyagokat. Ráadásul megfizethetőbbek, mint pl. a fapadlók.

A PVC rugalmas, műanyag alapú padlóburkoló anyag, melynek alapanyagától, vastagságától, minőségétől függően számos felhasználási területe van. Széles szín-és mintaválasztéka (márvány-, járólap-, kő-, parkett mintás stb.) lehetővé teszi, hogy bármilyen stílusú vagy funkciójú helyiség tetszetős burkolataként alkalmazzák. A különböző tekercs szélességek elősegítik a gazdaságosabb felhasználást, illetve nagyobb helyiségek illesztés nélküli burkolását. Az olvadó anyagú hézagtömítő zsinórokkal akár vízzáróvá is tehető. Gyorsan lerakható, nem törik, könnyen formálható. Különböző fajtáik az igénybevételüknek megfelelő összetételűek, és felületi bevonatuk is e követelményhez igazodik.

A homogén összetételű PVC padlók teljes keresztmetszetükben azonos anyagból, míg a heterogén padlólemezek több különböző tulajdonságú rétegből épülnek fel. Az előbbiek főként intézményi, míg az utóbbiak lakossági felhasználásra készülnek. Ebbe a kategóriába sorolhatók azok a PVC-k, melyek kevésbé forgalmas helyekre, mérsékelt igénybevételre, mondhatni lakossági igények kielégítésére készültek. A lakossági padló egyesíti a korszerű műszaki tartalmat a vonzó megjelenéssel, az aktuális lakásbelső-trendekhez illeszkedő designok a széles minta választékot biztosítják. A különböző stílusokhoz kiválóan alkalmazkodó felületi mintázatok alkalmassá teszik e burkolatokat bármilyen belső térhez illő igényes felhasználásra. A mintázatok kiválóan párosíthatók esetenként egyedi szín- és minta kombinációk kialakításánál. Ezt azonban pontos beszabásokkal és szakértelmet igénylő fektetéssel lehet csak igényesen megvalósítani.


A PVC padlóburkolók általában 2-3-4 m széles tekercsekben kaphatók, a vastagságuk 0,8-3,5 mm. A felső, poliuretán anyagú koptatórétegük a padlóanyag fajtája szerint változik. A lakossági célokra készült PVC padlók koptatórétege általában 0,25 mm, és közepes igénybevételű helyiségekbe ajánlott. Az ipari PVC padlók koptató rétegének a vastagsága 0,55-0,7 mm közötti, míg az iskolákban, közületi létesítmények burkolására alkalmazható tekercseknél ez az érték akár 0,8 mm is lehet. Ezen kívül még számos egyéb - pl. rugalmas, antibakteriális, antisztatikus tulajdonságokkal rendelkező - PVC padlóváltozatok között lehet választani, a használati igények figyelembe vételével.


Viszonylag olcsók, már 800 Ft/m2 ártól kezdődően beszerezhetők. Ragasztóanyagként csak nagy kezdeti rögzítő-erőt biztosító ragasztót, pl. Palma padló, Ultrabond, Thomsit, Aquacol ajánlott.  Beszerezhetők még ún. modul PVC burkolólemezek is, amelyek mérete 50x50; 60,8x60,8; 182,8x30,5 cm; vastagságuk pedig 2-3 mm. Ezek a hátoldalukon többnyire védőfóliával fedett, öntapadó ragasztóréteggel borítottak. A modul lemezek csak lakossági igénybevételre alkalmasak, szín- és mintaválasztékuk forgalmazótól függően változó. A lapokat csak sík, aljzatkiegyenlített, száraz, zsírtalanított és pormentes felületre lehet szorosan egymásmellé illesztést követően erősen az alapra nyomva rögzíteni. Négyzetes alakjuk geometriai mintázatok kialakítását is lehetővé teszi, ezért egyre kedveltebbek.

Linóleum, a környezetbarát padló

E padlófajta hallatán a régi idők igénytelennek mondott burkolata rémlik fel sokakban. Ám azóta nagyot változott a világ és a linóleummal kapcsolatos előítéletek is átértékelendők. Különösen napjainkban, amikor fokozottan előtérbe kerültek a környezetbarát anyagok. A linóleum pedig már a megalkotása idején is az volt, és csupán sajátos, igénytelen szín- és mintavilága miatt tekintették igénytelennek. A fejlesztéseknek köszönhetően mára a neves gyártók (Armstrong, Forbo, Meister, Tarkett stb.) előnyösen változtattak a linóleum padlók mintázati jellegén, ami közkedveltebbé teheti ezt a nagyon tartós burkolóanyagot.  A linóleum padlóburkolók természetes alapanyagokból készülnek. Fő összetevői a lenmagolaj, fenyőfákból csapolt gyanta, amelyek együtt adják e padlófajta kötőanyagát. A töltőanyag parafa őrlemény, faliszttel keverve, a különféle színező anyagok pedig változatos színű és alakzatú mintázatok kialakítását teszik lehetővé. A fenti anyagokat természetes jutaszövetre hordják fel, ami ugyancsak a tartósságát erősíti.


Szinte mindegyik linóleum termék azonos alapanyagokból és gyártási technológiával készül. A nagy kopásállóságú, görgőszék álló burkolóanyag szinte bárhol használható. Ideális bármely helyiség padlóburkolataként, mivel rugalmas, jó hőszigetelő, hézagmentesen illeszthető. Felülete antibakteriális, antisztatikus és könnyen takarítható. Ellenáll az erős vegyszereknek is, nehezen éghető, és égése során nem kerül mérgező anyag a levegőbe. Ráadásul teljes mértékben környezetbarát, mert nem keletkezik káros anyag sem a gyártása során, sem a megsemmisítésekor. A különféle színű és mintázatú linóleum fajták egymással tetszőlegesen kombinálhatók, és ezáltal egyedi mintázatok elkészítésére is alkalmasak. Sokféle színárnyalatban kaphatók, amelyek homogén, illetve egyedileg mintázott padlók kialakítását is lehetővé teszik.

Lefektetése sem bonyolult – ha adottak az aljzatra vonatkozó feltételek, simán a padlóra ragasztható. Legfeljebb az egyedi mintázatok kialakítása igényel nagyobb szakértelmet, gyakorlatot, így az ilyen padlók lefektetését célszerű referenciával bíró szakemberre bízni. Léteznek sima és dombornyomású változatok is, amelyek felületi kialakítása megtévesztően hasonló a mintául vett eredeti anyaghoz. Különféle gyártmány csoportok közül lehet választani, ezek azonban csupán a megjelenésükben térnek el egymástól, összetételükben nem.  A különféle linóleum gyártmányok általában tekercsben szerezhetők be, a vastagságuk 2-4 mm között változhat, a tekercsek szélessége 2-3-4 m között választható, mindegyik jutavászon hordozójú, hosszuk általában 10 m. A felületi többnyire selymesen fénylő, de akad közöttük kimondottan fényes felületű is.


Modul kivitelben is beszerezhetők

Léteznek olyan linóleum fedőrétegű modul elemek is, amelyek hordozóanyaga nagy sűrűségű HDF farostanyag. Ezek vastagsága nem haladja meg a 10 mm-t. A farost hordozólapok felső oldalára kerül a linóleum fedőréteg, és alulra ellenhúzó rétegként a hangcsillapító hatású parafaréteg. E modulok ún. klikk rendszerű él kialakításának köszönhetően gyorsan és hézagmentesen lerakhatók a helyiség aljzatára. A modulok szín és mintavilága természetesen kellően változatos, ami megkönnyíti a különféle mintázatok kialakítását. Az ilyen linóleum borítású padlómodulok általában négyzet alakúak, méretük 30x30, illetve 50x50 cm, ám létezik 910x304 cm-es modul is.A modul linóleum elemek külön előnye, hogy a lerakásukhoz nem szükséges ragasztó. A mintába rakott burkolatok kialakítása könnyen megvalósítható, lehetőséget ad a saját kezű kivitelezéshez is. A parafa alátét pedig jelentősen csillapítja még az erősen kopogó lépéshangokat is. A modulokból rakott járófelület magától értetődően ugyanolyan rugalmas, mint a tekercsben leragasztott linóleum padlóké, ám alkalmazásával tágabb tér nyílik a kreatív geometriai mintázatok kialakítására is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Parafa padló lerakása

A parafa padlókat a burkolóanyagtól függően kétféle módon lehet azalapfelületre erősíteni. Az aljzatokkal szemben támasztott igények azonban a fektetés módjától függetlenül egységesek. Teljesen...


PVC padlók lerakása

A lakásfelújítás egyik alapvető kérdése, hogy melyik helyiségbe milyen új burkolat kerüljön. Nem is olyan régen a PVC padlók nem tartoztak a kedvelt burkolóanyagok közé, ám az újabb...