Egy hazai példa

A GRÜNPOWER TECHNIC

2009-09-07 20:20:25 | Módosítva: 2009-09-07 20:22:44

A GrünPower által forgalmazott napkollektorok jól mutatják, hogy nem szükséges többszázezres befektetés egy hatékony napkollektoros rendszer kiépítésére. A Grünpower kollektorok fő vonzerejét a kiváló minőség mellett az alacsony áruk adja. Mellettük szól még az is, hogy a használati melegvíz kiváltásával közel 100.000 forintos megtakarítást érhetünk el évente.

Egy két-három fős háztartást ellátó rendszer ára bruttó 98.000 forint (Aqua Special), míg egy nagyobb, négy-hat fős háztartásokhoz való készülék (Aqua Premum Plus) ára mindössze 149.000 forint. Más kollektorokkal ellentétben a GrünPower modellekhez alapesetben nem kell már semmi külön alkatrészt, vagy eszközt megvenni. Ennek az oka a rendszer kompaktsága. Ahogy a képen is látható, itt egy panelre szerelve megtalálható az összes alkotóelem: a vákuumcsövek, a keret, a tartály (160 l/100 l) és a folyamatos utántöltést biztosító jakab-szelepes utántöltő kistartály.
A rendszer a képen látható jakab-szelepes utántöltő kistartályig van hálózati nyomás alatt. A víz a tartályból gravitációs elven jut el a csapokhoz, és a szaniter kivezetésekig. A gravitációs elv miatt a kollektort a tetőszerkezetre kell rögzíteni. Amennyiben nem megoldható a megfelelő magasságban történő rögzítés, akkor kisteljesítményű keringetőszivattyú beiktatása javasolt a nyomásnövelés érdekében.
A rendszer üzembe helyezése rendkívül egyszerű és gond nélkül csatlakoztatható a már kiépített vízrendszerhez (bojlerok, kazánok). Ezekre rávezetve a már kiépített csővezetékeken jut el a melegvíz a felhasználási pontokig.
Érdekes tény hogy a csövek hengeres kialakítása miatt a rendszer hőgyűjtő felülete a többszöröse a hasonló méretű síkkolektoroknak. Ezzel magyarázható, hogy a GrünPower kollektorok télen sem fagynak el, sőt közel 40 °C-os vizet állítanak elő. A zavartalan téli üzemeltetéshez azonban szükséges a hidegvíz "betáp" cső gondos szigetelése, mivel ez a rész fagyveszélyes lehet mínusz 5-10 Celsius környékén. Amennyiben ez nem megoldható, a kollektorok decemberi-januári leeresztése javasolt.

Típusok:

100 literes, 11 csöves Aqua Special - bruttó 98.000 Ft, 2-3 fős háztartásokhoz

200 literes vízkapacitású, 18 csöves Aqua Premium Plus - bruttó 149.000 Ft, 4-6 fős háztartások

Több mint 300 viszonteladói pont országszerte.
Részletes lista a http://www.grunpower.hu/ weboldalon

Szalay Kft-GrünPower Technic
5310 Kisújszállás Mikes u. 14.
(06-30) 210-1111
info@grunpower.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelem éjjel is

A Kaliforniai Egyetem kutatói úgy vélik, hogy egy egészen speciális fotovoltaikus cella képes volna éjszaka négyzetméterenként akár 50 W elektromos áramot generálni. Ez a negyede annak, amit...


Honnan vegyük az energiát?

A fűtési és használati meleg víz energiája különböző forrásokból származhat, és a költségeket nem mindig könnyű összehasonlítani. Magyarországon a leginkább szóba jöhető energiaforrás az...