A klíma jegesedése és leolvasztása

2023-02-08 09:20:50 | Módosítva: 2023-02-12 18:11:34

A fűtésre használt klímák kültéri egységei, az időjárás függvényében, hol jobban, hol kevésbé jegesednek. A fűtési üzemet ciklikusan megszakító, automatikus leolvasztás hivatott kezelni ezt az egyébként természetes jelenséget. A leolvasztások gyakorisága klíma függő. Vannak egyszerűbb és kifinomultabb vezérlések, mint ahogy vannak olcsóbb és drágább készülékek is. Az egyszerűbb változat bizonyos üzemóra elteltével olvaszt le, míg a kifinomultabb „érzéssel teszi” ezt, azaz a szenzorai segítségével gyűjtött adatokra támaszkodva kapcsol be.


Maga a leolvasztás abból áll, hogy a gép, fűtésből hűtésbe kapcsol, a kompresszor dolgozik, de a kültéri és beltéri ventilátorok állnak. A felhasználó ebből csak annyit vesz észre, hogy leáll a fűtés, a vízszintes légterelő lapát félig bezáródik, és fura hangokat ad a beltéri egység, mint például sistereg és recseg. Általában egy led vagy ikon villogásával vagy a df (defrost) felirattal jelzi a beltéri egység a folyamat elindulását. Ilyenkor a kültéri egység lamellás hőcserélőjét felmelegíti, amiről lefolyik az addig ráfagyott jég és zúzmara.

Bármennyire is jó a klímánk, előfordulhatnak olyan pillanatok, amikor szükségessé válik az emberi beavatkozás, a gép egy bizonyos ponton túl már képtelen megszüntetni a jegesedést. Tapasztalataim szerint ezt a klímatisztítás hiánya, és a nálunk viszonylag ritka hóesés okozza.

A jegesedés veszélyei

A túlzott jegesedés gátolja a klíma megfelelő hőátadását, ezért romlani fog a hatásfoka. Csökkenő teljesítmény mellett megnő a fogyasztás, illetve a feleslegesen erőlködő a gépnek csökken az élettartama. A csepptálca fűtés nélküli kültéri egységek aljába belefagyott olvadékvíz képes megállítani a ventilátort, sőt akár el is törheti a lapátot.

Elkoszolódott kondenzátor

Ha szennyezett a kültéri egység lamellázata, akkor nehezebben keringeti át magán a levegőt, így nehezebben veszi fel a hőt, tehát hidegebb marad, könnyebben ráfagy a levegőben lévő nedvesség. Itt már hiába olvasztgatjuk le a gépet, mert amíg nem áll helyre a lamellák légáteresztő illetve hőátadó képessége, addig újra visszatér a jegesedés. A megoldás a kültéri egység mosása..

Hóesés és ónos eső

A szálingózó hópihék könnyedén kerülnek a kültéri egység oldalára. Ha megy a ventilátor, egyszerűen odaszippantja őket, ezért a hóesésben gyorsabban vastagszik a kültéri egységek fehér kabátja, és egy bizonyos ponton túl, ezt már nem képes kezelni az automatikus leolvasztás.

Az egy centiméteres hó és jég lerakódást, már nem tudja leolvasztani a gép. A hőcserélőről ugyan leolvad minden, sőt 2-3 millimétert le is olvaszt a jégpáncélból, de a felületétől 2-3 milliméterre lévő megvastagodott jégréteggel már nem bír. Ez a jelenség a klímák bal oldalán lévő rácsnál szokott először kialakulni. Ha már a leolvasztás, vagy a hűtésre kapcsolás sem képes eltüntetni a jeget, akkor néhány vödör meleg vízzel lehet segíteni a gépen.

Sipos Ákos
legkonditisztitas.hu

A klíma leolvasztásáról szóló videót itt nézhetik meg itt!


Fűtésre használt klímák fagypont alatt


Ez még a normális mértékű jegesedés -4°C-on


A kaszni rácsára ráfagyott jeges havat, már nem tudja leolvasztani a klíma


A vastag porréteg miatt hamarabb jegesedik a kültéri egység


Jól látható, hogy a jégpáncél a kaszni rácsára van ráfagyva és nem ér hozzá a lamellákhoz


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Önfenntartó passzív házak

Az Earthship, azaz földhajó néven ismertté vált önfenntartó passzív házak bármilyen éghajlatra telepíthetőek, és már számos épült szerte a világon. A földhajó olyan passzív ház, amely...


Átmeneti fűtések, nyaralófűtés

Az átmeneti évszakokban gyakran alternatív fűtési módszerek után nézünk. Szükség lehet erre alassan beüzemelő nyaralókban, de akár az állandó fűtési rendszerű lakásokban is, ahol a központi...