A klíma jegesedése és leolvasztása

2023-02-08 09:20:50 | Módosítva: 2023-02-12 18:11:34

A fűtésre használt klímák kültéri egységei, az időjárás függvényében, hol jobban, hol kevésbé jegesednek. A fűtési üzemet ciklikusan megszakító, automatikus leolvasztás hivatott kezelni ezt az egyébként természetes jelenséget. A leolvasztások gyakorisága klíma függő. Vannak egyszerűbb és kifinomultabb vezérlések, mint ahogy vannak olcsóbb és drágább készülékek is. Az egyszerűbb változat bizonyos üzemóra elteltével olvaszt le, míg a kifinomultabb „érzéssel teszi” ezt, azaz a szenzorai segítségével gyűjtött adatokra támaszkodva kapcsol be.


Maga a leolvasztás abból áll, hogy a gép, fűtésből hűtésbe kapcsol, a kompresszor dolgozik, de a kültéri és beltéri ventilátorok állnak. A felhasználó ebből csak annyit vesz észre, hogy leáll a fűtés, a vízszintes légterelő lapát félig bezáródik, és fura hangokat ad a beltéri egység, mint például sistereg és recseg. Általában egy led vagy ikon villogásával vagy a df (defrost) felirattal jelzi a beltéri egység a folyamat elindulását. Ilyenkor a kültéri egység lamellás hőcserélőjét felmelegíti, amiről lefolyik az addig ráfagyott jég és zúzmara.

Bármennyire is jó a klímánk, előfordulhatnak olyan pillanatok, amikor szükségessé válik az emberi beavatkozás, a gép egy bizonyos ponton túl már képtelen megszüntetni a jegesedést. Tapasztalataim szerint ezt a klímatisztítás hiánya, és a nálunk viszonylag ritka hóesés okozza.

A jegesedés veszélyei

A túlzott jegesedés gátolja a klíma megfelelő hőátadását, ezért romlani fog a hatásfoka. Csökkenő teljesítmény mellett megnő a fogyasztás, illetve a feleslegesen erőlködő a gépnek csökken az élettartama. A csepptálca fűtés nélküli kültéri egységek aljába belefagyott olvadékvíz képes megállítani a ventilátort, sőt akár el is törheti a lapátot.

Elkoszolódott kondenzátor

Ha szennyezett a kültéri egység lamellázata, akkor nehezebben keringeti át magán a levegőt, így nehezebben veszi fel a hőt, tehát hidegebb marad, könnyebben ráfagy a levegőben lévő nedvesség. Itt már hiába olvasztgatjuk le a gépet, mert amíg nem áll helyre a lamellák légáteresztő illetve hőátadó képessége, addig újra visszatér a jegesedés. A megoldás a kültéri egység mosása..

Hóesés és ónos eső

A szálingózó hópihék könnyedén kerülnek a kültéri egység oldalára. Ha megy a ventilátor, egyszerűen odaszippantja őket, ezért a hóesésben gyorsabban vastagszik a kültéri egységek fehér kabátja, és egy bizonyos ponton túl, ezt már nem képes kezelni az automatikus leolvasztás.

Az egy centiméteres hó és jég lerakódást, már nem tudja leolvasztani a gép. A hőcserélőről ugyan leolvad minden, sőt 2-3 millimétert le is olvaszt a jégpáncélból, de a felületétől 2-3 milliméterre lévő megvastagodott jégréteggel már nem bír. Ez a jelenség a klímák bal oldalán lévő rácsnál szokott először kialakulni. Ha már a leolvasztás, vagy a hűtésre kapcsolás sem képes eltüntetni a jeget, akkor néhány vödör meleg vízzel lehet segíteni a gépen.

Sipos Ákos
legkonditisztitas.hu

A klíma leolvasztásáról szóló videót itt nézhetik meg itt!


Fűtésre használt klímák fagypont alatt


Ez még a normális mértékű jegesedés -4°C-on


A kaszni rácsára ráfagyott jeges havat, már nem tudja leolvasztani a klíma


A vastag porréteg miatt hamarabb jegesedik a kültéri egység


Jól látható, hogy a jégpáncél a kaszni rácsára van ráfagyva és nem ér hozzá a lamellákhoz


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Még van hova csökkennünk

A koronavírus miatti korlátozások hatására felére csökkent alégszennyezettség mértéke Európa nagyvárosaiban, azonban Magyarországon az európai átlagnál jóval kisebb mértékben tisztítja a levegőt...


Terjed a klímafűtés

MESTER+Az Európai Unió és benne Magyarország szigorú vállalásokat tett azért, hogy 2050-ben a közösség karbonsemleges legyen, vagyis a környezetvédelem, a globális felmelegedés elleni küzdelem...