Téli csúszásmentesítés

2016-01-14 14:29:56 | Módosítva: 2016-01-14 15:19:27

Az nem kétséges, hogy idén is számíthatunk kisebb nagyobb havazásra, erre pedig ajánlatos előre felkészülni. A havas réteg eltakarítása a háztulajdonosok és a közterületet kezelők feladata. A leesett havas csapadék mielőbbi és környezet kímélő eltávolításához szükség van legalább egy jó hólapátra, esetleg erős, műanyagszálas kerti seprűre és a járófelületekhez megfelelő anyagú, hatásos csúszásmentesítő szerre. A takarítással kapcsolatban sokakban felmerülhet, hogy mikor, hová és milyen szereket célszerű használni.


Anyagok és lehetőségek

A fás szárú növények védelme érdekében a kormányrendelet írja elő: „...a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság-mentesítésre csak olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.” A takarításhoz beszerezhető csúszásmentesítő szerek elvben megfelelnek e követelményeknek, de más felhasználási céllal kaphatók csúszásmentesítésre tiltott anyagok is (pl. konyhasó).

Egyes szerek ugyan nem hatékonyak a hó és a jég elolvasztásában, de a síkos járdák, utak csúszásmentesítését megoldhatják. Ilyen a letaposott hórétegre kiszórt homok, hamu, salak, fűrészpor, ha kellő mennyiség van belőle. Hátrányuk, hogy ezek csak lefedik a havat, vagy a jégréteget, ám nem olvasztják el, és újabb hóesés után újra kell szórni a síkos a járófelületeket. Felületi szennyező hatásuk sem elhanyagolható szempont, gyakoribb és alaposabb a takarítási feladatot jelent a lépcsőházakban és a lakásokban is. Ráadásul ezeknek az anyagoknak a beszerzése nehézkes, a tárolásuk pedig elég helyigényes.Az kétségtelen, hogy a hólapát a legkörnyezetkímélőbb takarítási mód. Ám mivel nehéz megfelelő időben és kellő gyakorisággal használni, ezért a legtöbb esetben a síkosság-mentesítést elősegítő szereket szokás helyettük alkalmazni. A kereskedelemben kapható síkosság-mentesítő szerek mindegyike megfelel a fentebb említett előírásoknak, de bizonyos fajtájuk nem minden felületen előnyös.

A szokványos útszóró só használata pl. csak ott lehetséges, ahol a járda teljesen aszfaltozott, és a megolvadt hólé a csatornába folyhat le. Előnye, hogy olcsó, és még fagypont alatt is – egészen -6 fokig – jó az olvasztó hatása. A felolvasztott járófelületekről időnként ajánlott a latyakos réteget hólapáttal letolni, és újra felszórni. Így már jelentősebb mennyiségű hó lehullásakor sem alakulhat ki vastagabb csúszós hóréteg, illetve az nem fog lefagyni a járdára.

Ha azonban a járda és az úttest között földsáv van, akkor már csak a kimondottan környezetkímélő hatású (Zöldsó, kalcium-klorid, zeolit, kalcium-klorid pehely stb.) szerek használhatók. Az egyes termékek, pl. a zeolit vagy a Zeo-kal 0,5-5 mm-es szemcseméretű kőzúzalékot is tartalmaznak, ami természetes növényi tápanyagként is hasznos. Ezek vékony jég és a letaposott hóréteg olvasztására is alkalmasak, és kiváló csúszásmentesítők is. Nem is kell belőlük sokat kiszórni, m2-enként elég 100-200 gramm.


A betonfelületeket, feljárókat többnyire kalcium-kloriddal vagy kalcium-klorid pehellyel célszerű felszórni, és a térkő burkolatokhoz is ezeket a szereket célszerű használni hó olvasztáshoz és csúszásmentesítéshez. Az útszóró sót e célra csak nagyon visszafogott mértékben szabad használni, helyette inkább a zeolitos termékek a megfelelőbbek. Kerti utak hó- és csúszásmentesítésére a Zöldsó, zöld övezeti útszóró só vagy a kalcium-klorid pehely az ideális, amelyek gyorsan hatnak, és nem károsak a kerti növényzetre.

Lényeges, hogy az alkalmazott útszóró sókból mennyit célszerű kiszórni, hogy kellően hatásosak legyenek. Ez a használt terméktől függ, ezért a csomagoláson mindig meg szokták adni az ideális hatást biztosító mennyiséget. Ezt minden olvasztó hatású és síkosság mentesítő anyagnál célszerű betartani, mert a túlzó használatukkal olvadás után – az alkalmazott adalékoktól függően – jelentős szennyezőanyag marad a járdákon. Ezek feltakarítása pedig utólag plusz feladatot jelent. A tisztaság érdekében a munkát a már felszáradt járófelületeken el kell végezni.


A különféle sókat a legcélszerűbb kisebb lapátról kis seprővel a járófelületre juttatni, mégpedig lehetőleg egyenletes eloszlásban és nem túladagolva. Ha szabad kézzel történik a kiszórásuk (amit nem javaslunk), a munka után feltétlenül alapos kézmosás szükséges, mert a sós szerek kiszárítják és marják a bőrt. A kézmosást követő használjunk kézkrémet. A kézi sózáskor ajánlatos gumikesztyűt használni.

A síkosság-mentesítő szerekből több-kevesebb a tél végén megmaradhat, ez jövőre is felhasználható. A zsákját lehetőleg légmentesen, a maradék anyagig letekerve, ragasztószalaggal lezárva, hűvös, napfénytől mentes helyen tárolható a következő téli időszakig. Ha mégis nedvesség jutna a zsák belsejébe, akkor az összeállt só réteg eltávolítása után a többi anyag újból felhasználható. Ajánlatos a hosszabb tároláshoz egy másik műanyagzsákot is az eredetire húzni, amivel elkerülhető az eredeti csomagolóanyag kiszakadása, és növelhető a tárolt szer benedvesedése is.


A síkosság-mentesítő szerek hatása attól is függ, hogy a járófelületeket előzőleg kellően letisztították-e a hótól. E művelethez egy jó erős hólapát szükséges. Az így letakarított útra kiszórt olvasztó és síkosság-mentesítő szerek az újabb hóréteget is elolvasztják. A nedvesség lefagyását a latyakos hólé leseprésével, és újabb adag lefagyásgátló szer kiszórásával lehet megelőzni. A letaposott havas utak és járdák felületéről viszont már nehéz letolni az eljegesedett réteget. Ezekre kőzúzalékot is tartalmazó, és e mellett csúszásgátló hatású sós keverékeket célszerű használni, hogy az elcsúszás veszélyét csökkentsük, és közben a már eljegesedett hóréteget is felolvasszuk. A latyak ezt követően már könnyen eltávolítható, és újabb só kiszórásával megakadályozható a később leeső hó lefagyása.


A kerti utak és kocsibeállók jégmentesítése az útburkolat alá beépített elektromos útfűtéssel is megelőzhető, sőt az esőcsatornák elektromos fűtésével a nagyon veszélyes jégcsapok kialakulásának is elejét vehetjük. Erre már jó előre fel kell készülni, és a fűtőkábelek beépítését még idejében el kell végezni, hogy a téli fagyok beköszöntével a fűtés már működésképes legyen.

A téli csúszásmentesítéshez szükséges anyagok és szerszámok beszerzésére érdemes előre felkészülni. Az esetlegesen sérült hólapátokat, seprűket is ajánlott újabbra cserélni, amelyekkel a takarítási munkák könnyebben elvégezhetők. Így csökkenthető a takarítás fáradsága, és megelőzhető a balesetveszélyes helyzetek kialakulása.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Extenzív zöldtető a magánházakon

Az elmúlt két évtizedben egyre több zöldtető épült világszerte, sőt egyes helyeken kötelezővé tették az összes újonnan épülő lapostető növényesítését. Talán nem véletlenül! Hóbort? Semmiképpen!...


Nyílászárók résmentesítése

Az időjósok zord téli hidegekkel riogatnak, és tekintettel a fűtési költségek emelkedésére, ilyenkor mindenkinek azonnal az ajtóin, ablakain fellelhető rések jutnak eszébe. Ezek tömítetlensége...