Páracsökkentés fűtetlen helyiségekben

2011-01-02 13:28:35 | Módosítva: 2011-01-02 13:29:35

A téli időszakban a családi házakban, egyéb lakóépületekben vannak olyan helyiségek, amelyek - többnyire anyagi okokból - nem fűtöttek. A csak idényjelleggel használt nyaralók nyílászáróit szintén ősszel gondosan lezárják a tulajdonosok és csak ritkán látogatják meg. Az ilyen hosszú ideig fűtetlen helyiségekben, épületekben megnövekszik a pára, amely kiszellőztetés nélkül esetenként akár penészesedést is okozhat. Ennek következtében tavasszal az épület áporodott, nem egyszer dohos szagú levegőjének huzamos kiszellőztetése, rosszabb eseten a kialakult penészes gócok megszüntetése ad kellemetlen feladatot a tulajdonosoknak.

Ez a helyzet azonban némi körültekintéssel és különféle segédeszközök bevetésével jórészt megszüntethető. Ha pl. állandóan lakott házban vannak ilyen idényjelleggel használt fűtetlen helyiségek, és azok ablakkal is ellátottak, hetente ajánlatos egyszer egy alapos szellőztetéssel kicserélni a helyiség levegőjét. Erre elég egy pár perces kereszthuzatos szellőztetés is, lehetőleg a déli órákban. A penészesedés esélyét pedig penészgátló adalékot tartalmazó festéssel lehet megelőzni.
Új építésű házaknál a fűtetlen helyiségekben, sőt esetenként nemcsak ott - a felhalmozódó párát ajánlatos elektromos páramentesítő készülék üzemeltetésével összegyűjteni, és az ideális szinten tartani. Az ilyen készülékek ott alkalmazhatók, ahol van áram, a készülék felügyelete pedig megoldható. Akár -35 fokban is működtethetők, a felvett teljesítményük pedig nem jelentős. A készülékek mérik és szabályozzák a levegő páratartalmát, 50 % páratartalomnál automatikusan leállnak és nagy hidegben önmaguk automatikus jégmentesítését is elvégzik. Kitűnően használhatók a nedvesedésre hajlamos régi épületek, lakások páracsökkentésére is.

A hosszú hónapokra magára hagyott épületek zárt légterű helyiségeinek páratartalma egyszerűbb eszközökkel is ideális szinten tartható. Régi, ám nem kimondottan hatásos módszer a nagy felületen szétterített sóréteg is, amit tálcákon lehet elhelyezni, mégpedig helyiségenként akár több helyen is. A sóréteg magába szívja a levegőben levő pára egy részét.
Ennél sokkal hatásosabbak az ún. tablettás, illetve betétes párátlanító készülékek, amelyek viszonylag olcsók és néhánnyal már egy több szobás nyaraló levegőjének páramennyiségét jelentősen lehet csökkenteni. Hátrányuk, hogy a betétüket cserélni kell, mert idővel hatástalanokká válnak. Általában az ideális 40-60 %-os páratartalom eléréséig "működnek". A betétek "teljesítménye" kb. 80 m3 levegő páramentesítésére alkalmas, miközben 1 l vizet képesek elnyelni. A tapasztalatok szerint a páratartalomtól függően 1 hónapig hatásosak, utána a betéteket cserélni kell.

Ezeknek a páramegkötő készülékeknek a helyigénye szerény, sokba sem kerülnek, a betétekből pedig a folyamatos használat érdekében célszerű többet is vásárolni. Előnyük hogy nemcsak a felesleges párát kötik meg a zárt légterű helyiségekben, hanem a kellemetlen szagokat is, sőt, némelyik betét még illatosító hatású is. Hatásosságuk növelhető, ha a lakás belső ajtóit nem zárjuk be, ami elősegíti a levegő házon belüli cserélődését. Ez egyébként elejét veheti a fa nyílászárók beszorulását a tokba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: pára, fűtés, szárítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszivattyú választás

Lassan nem kérdés, hogy az új lakásokat mivel érdemes fűteni, de már az sem nagyon, hogy komolyabb felújításkor melyik technikához fordulunk. A hőszivattyú – vagy legalábbis egy hűtő/fűtő...


Hővisszanyerő választása

A hővisszanyerő szellőztető rendszer lényege, hogy a lakás vagy ház belső levegőjének hőtartalmát – ha szükséges, a páratartalmát is – újrahasznosítja. Ennek köszönhetően az épület fűtési és...