Vízteres kandallók

2022-11-01 17:56:39 | Módosítva: 2022-11-01 18:00:12

Vízteres kandallóról halván sokan arra gondolnak, hogy ez egy alternatív-, tartalék fűtési mód lehet a gázkazán, vagy valamilyen elektromos – akár hőszivattyús – fűtés kiegészítéseként. Mielőtt a részletekbe belemennénk tisztázzuk, hogy ez az elképzelés sántít. Az említett fűtési módok mindegyikének szüksége van villanyáramra, a vízteres kandallónak is, mert a keringtető szivattyúja a nélkül nem működik. Bármelyik megoldásnak igazán semleges alternatívája csak a hagyományos kandalló vagy cserépkályha lehet, aminek nincs szüksége sem áramra, sem gázra.


A vízteres kandalló rendszer

Egyszerű alapelven nyugszik: használjuk ki jobban a megtermelt hőt! Ezekkel a kandallókkal – mivel a fűtésrendszerre lehet csatlakoztatni – elvben akár az egész ház fűtését és meleg víz ellátását is lehet biztosítani, de azért ezzel legyünk óvatosak. Ha eleve túlméretezett készüléket építenek be, annak könnyen az lehet a végeredménye, hogy a nappaliban – ahová a berendezést elhelyezték – elviselhetetlen lesz a hőség, azért, hogy a többi helyiségben is kellemes legyen az idő.

A vízteres kandalló működése hasonló a hagyományos kandallókéhoz, szerkezetileg annyiban különbözik, hogy a tűztér csövekkel van körbevéve, így veszi fel a hőt a csövekben cirkuláló víz. Adott esetben a vízteres kandalló radiátorral is összeköthető, így lehet a fűtésrendszer hatékonyságát növelni – amellett, hogy a kandalló előnyeit is élvezzük.

A vízteres kandallóval való fűtés kifejezetten költségbarát megoldás. További előnynek mondható, hogy a gázszolgáltatásról teljes mértékben le lehet válni, valamint az egyik legnagyobb lehetőség, amit egy ilyen fűtés biztosít, hogy a használati meleg víz ellátást is tudjuk biztosítani vele. Ehhez persze szükséges egy nagyobb puffer tartály beszerzése.

A vízteres kandalló beépítése elég nagy beruházási költséggel jár, így ez a fűtési rendszer olyan házak esetében megfontolandó, ahol már eleve vannak radiátorok. Természetesen a vízteres kandalló árak sem tartoznak a legalacsonyabbak közé, de ha hosszú távon gondolkozunk, akkor megtérülő beruházás lehet.

A kereskedelmi forgalomban alapvetően kétféle vízteres kandalló kapható. Az egyik típus a zártrendszerű, ami közvetlenül kapcsolódik a fűtési rendszerhez, és egy szivattyú segítségével adja át a megtermelt hőmennyiséget. A túlmelegedés problémáját beépített termosztát és hűtőspirál orvosolja. A nyíltrendszerű vízteres kandalló nem közvetlenül a fűtési rendszerbe juttatja a meleg vizet, hanem a puffertárolóba, ami egy speciá­lis víztartály.Természetesen megkülönböztethetjük még a kandallókat tüzelőanyag szerint is: a fatüzelésű vagy a széntüzelésű kandallók a leginkább elterjedtek, költséghatékonysági szempontból a fatüzelésű bizonyul a legjobbnak, hiszen ma a tűzifa számít a legolcsóbb tüzelőanyagnak.

A nem szakszerűen megtervezett vízteres kandalló beépítése egy gáz-központifűtés mellé – úgymond tartalék fűtésként – veszélyeket is rejt magába. Az egyik ilyen a meglévő, nem kellő méretű kémény felhasználása, illetve az, hogy a helyiségnek a légellátása felborul. Ez a probléma csak a nyílt égésterű készülékek esetén jelentkezik, akkor, ha a kandalló már nem termel elég hőt a szoba melegítésére, és a gázkazánt bekapcsolja a termosztát. A két készülék ilyenkor egyszerre, illetve légellátás tekintetében egymással szemben dolgozik. Győz az erősebb huzatú kémény! Ha nincs kellően kis ellenállású légbevezetés mindkét berendezés levegőigényének kielégítésére, akkor a gázkazán égésterméke el sem indul a kémény felé, hanem az erősebb kandalló felé húzódik, és torlódik az égéstérben, vagyis megkezdődik a szén-monoxid-termelés, amely súlyos balesetet okozhat.

Elsősorban olyan vízteres kandallót érdemes tehát beépíteni, amelynek a helyiségtől független légellátása van. Ha a szoba közepén van a kandalló, akkor a szükséges levegőt a padlástérből tudja szívni a készülék, ha külső falon van építve, akkor oldalfali légbevezetőn.A kandallók legtöbbje azonban konstrukciójából eredően ténylegesen  zárt égésterű működésre nem képesek, a zárt égésterűnek nevezett kandallók sem hermetikusan zárt kivitelűek. A levegőcsonkkal ellátott berendezések (általában kandallóbetétek) levegőcsatlakozása arra szolgál, hogy a kandalló belső terében a tüzelőanyag alá, illetve a láng és a panorámaablak közé vezesse a friss levegőt – ennek a feladata, hogy a légfüggöny megakadályozza az üveg belső felületén a kátránykicsapódást, kormozódást. A levegőcsonkon érkező égéslevegő nagyon sokszor nem elegendő, ezért szükség van a helyiségből érkező további légmennyiségre. Baj akkor lehet, ha a helyiség fokozott légzárású nyílászárókkal rendelkezik, de légpótlási lehetőséggel nem, mivel ilyenkor is létrejöhet az oxigénhiányos égés, annak minden veszélyével.

A vízteres kandalló bekötése házilag nem könnyű feladat, ráadásul számos biztonsági óvintézkedésnek kell megfelelni, hogy probléma nélkül tudjon üzemelni a készülék. Éppen ezért a vízteres kandalló házilag történő kivitelezését nem ajánljuk, ehhez szakemberre van szükség.

A vízteres kandalló tisztítása használattól függően 1-2 évente elvégzendő feladat, hiszen ezzel nemcsak az esetleges problémák előzhetők meg, de az élettartamát is növelhetjük. A tűztér belsejét kaparó vagy súrolóeszközökkel (például drótkefével) lehet megtisztítani a kátránytól és egyéb lerakódásoktól, az ajtóban lévő üveget pedig erre a célra használandó tisztítószerrel.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mivel fűthetjük a medencét?

A címbeli kérdésre több válasz is adható. A szóba jöhető lehetőségek között anyagi lehetőségeink, a kerti medence mérete, a rendelkezésre álló energiaforrások, és a megtérülésre szánt idő alapján...


Központi fűtés megújuló energiaforrásokból

Az energiaárak folyamatos emelkedése, és az ökológia szempontok miatt egyre inkább megnő az egyedi nem fosszilis fűtőanyagot elégető fűtésrendszerek alkalmazásának az igénye. Ilyen rendszerűek a...