Vákuumcsöves napkollektorok a Bosch-tól

2011-10-23 19:45:08 | Módosítva: 2011-10-27 00:20:56

Sokakban felmerül a gondolat, hogy az otthon fűtési rendszerét felújítsa, esetleg egy új, energiatakarékos otthont építsen a család számára. Az energiaköltségek csökkentésének igénye visszaható folyamat, és reális igényként jelenik meg, hogy az eddigi technikánál jobb, magasabb hatásfokú rendszerek kerüljenek forgalomba.

A vákuum technológia

A napkollektorok működésének egyik velejáró jellemzője a hőveszteség. A napkollektorok, legyenek azok sík vagy vákuumcsöves kollektorok, üzem közben felmelegszenek, és az alacsonyabb környezeti hőmérséklet felé hőt bocsátanak ki. Ez a hőleadás nagyban függ a kollektor kialakításától. A vákuum köztudottan kimagasló hőszigetelő képességű, ezért a vákuumcsöves technológia előnye abban rejlik, hogy a hőelnyelő felület körül olyan hőszigetelő réteget képeznek ki, amely megakadályozza a napkollektoron belül összegyűjtött hőenergia környezet felé való áramlását.

A Bosch vákuumcsöves kollektorainak hőelnyelő (abszorber) felülete a duplafalú üvegcsövön belül helyezkedik el, a cső palástjának mentén körkörösen. A duplafalú bórszilikát üvegcsövön belül vákuum van, és ez adja a hőszigetelő réteget. Mivel a duplafalú üvegcső a különleges gyártási technológiának köszönhetően egy anyagból van, így nincs szivárgási veszély, azaz a vákuumcső hosszú élettartamú.

Vákuumcsöves kollektorok alkalmazása

A CPC technológia parabolikus tükörfelülete és a körkörös abszorber felület a vákuumcsövek adta jó hőszigeteléssel kombinálva kimagasló hatásfokot eredményez a síkkollektorokkal szemben a napsütéses téli napokon, azaz, amikor a kollektor abszorber felülete és a környezeti levegő hőmérsékletének különbsége nagy. Ezért a fűtésrásegítés jobb hatásfokkal alkalmazható, mint a sík kollektorok esetén. További felhasználási terület a medencefűtés, technológiai jellegű melegvíz fűtése és természetesen a használati melegvíz-készítés is.

Vákuumcsöves kollektorok szerelése

A Bosch vákuumcsöves kollektorai elhelyezhetők ferde tetőn, lapos tetőn, de akár a homlokzaton is. A homlokzati szerelés történhet ferde tartó szerkezetre, de függőlegesen is telepíthető. A különböző szerelési módokhoz megfelelő tartó és rögzítő eszközök állnak rendelkezésre, amelyek nagy teherbírású, galvanizált acélból készülnek. Bár a kollektorok súlya önmagában csekély (24-43 kg), a lapos tetős szerelés esetén – a nagy kollektor felület miatt – megfelelő rögzítést vagy súlyozást kell alkalmazni.

A feltöltéshez speciálisan a vákuumcsöves kollektorokhoz ajánlott szolárfolyadékot kell alkalmazni, mert ezek biztosítják a magas hőmérséklettűrést és a megfelelő korrózióvédelmet.

A kollektorok telepítése tervezés igényes feladat. Sok esetben nemcsak épületgépész, hanem építész vagy statikus munkáját is igénybe kell venni. Amit viszont minden rendszerhez ajánlunk, az a rendszer szimulációja. Erre az esetre szolár szimulációs programok állnak rendelkezésre, mellyel ingyenesen segítik a kivitelezők munkáját. Ezzel az eljárással modellezhető a rendszer működése, és meghatározható a várható megtakarítás mértéke is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napkollektor a parabolában

Itt a nyár kerti szórakozásokhoz küldöm ezt a két fotót, hátha más is tudja hasznosítani.


Szolár rendszerek melegvíz készítésre, illetve fűtésrásegítésre

Családi házak fűtésrekonstrukciója esetén manapság a legkedvezőbb megtérülést a szolár melegvíz készítő berendezéssel kombinált, gázüzemű kondenzációs kazánból álló hőközponti megoldás adja.