Vákuumcsöves napkollektorok a Bosch-tól

2011-10-23 19:45:08 | Módosítva: 2011-10-27 00:20:56

Sokakban felmerül a gondolat, hogy az otthon fűtési rendszerét felújítsa, esetleg egy új, energiatakarékos otthont építsen a család számára. Az energiaköltségek csökkentésének igénye visszaható folyamat, és reális igényként jelenik meg, hogy az eddigi technikánál jobb, magasabb hatásfokú rendszerek kerüljenek forgalomba.

A vákuum technológia

A napkollektorok működésének egyik velejáró jellemzője a hőveszteség. A napkollektorok, legyenek azok sík vagy vákuumcsöves kollektorok, üzem közben felmelegszenek, és az alacsonyabb környezeti hőmérséklet felé hőt bocsátanak ki. Ez a hőleadás nagyban függ a kollektor kialakításától. A vákuum köztudottan kimagasló hőszigetelő képességű, ezért a vákuumcsöves technológia előnye abban rejlik, hogy a hőelnyelő felület körül olyan hőszigetelő réteget képeznek ki, amely megakadályozza a napkollektoron belül összegyűjtött hőenergia környezet felé való áramlását.

A Bosch vákuumcsöves kollektorainak hőelnyelő (abszorber) felülete a duplafalú üvegcsövön belül helyezkedik el, a cső palástjának mentén körkörösen. A duplafalú bórszilikát üvegcsövön belül vákuum van, és ez adja a hőszigetelő réteget. Mivel a duplafalú üvegcső a különleges gyártási technológiának köszönhetően egy anyagból van, így nincs szivárgási veszély, azaz a vákuumcső hosszú élettartamú.

Vákuumcsöves kollektorok alkalmazása

A CPC technológia parabolikus tükörfelülete és a körkörös abszorber felület a vákuumcsövek adta jó hőszigeteléssel kombinálva kimagasló hatásfokot eredményez a síkkollektorokkal szemben a napsütéses téli napokon, azaz, amikor a kollektor abszorber felülete és a környezeti levegő hőmérsékletének különbsége nagy. Ezért a fűtésrásegítés jobb hatásfokkal alkalmazható, mint a sík kollektorok esetén. További felhasználási terület a medencefűtés, technológiai jellegű melegvíz fűtése és természetesen a használati melegvíz-készítés is.

Vákuumcsöves kollektorok szerelése

A Bosch vákuumcsöves kollektorai elhelyezhetők ferde tetőn, lapos tetőn, de akár a homlokzaton is. A homlokzati szerelés történhet ferde tartó szerkezetre, de függőlegesen is telepíthető. A különböző szerelési módokhoz megfelelő tartó és rögzítő eszközök állnak rendelkezésre, amelyek nagy teherbírású, galvanizált acélból készülnek. Bár a kollektorok súlya önmagában csekély (24-43 kg), a lapos tetős szerelés esetén – a nagy kollektor felület miatt – megfelelő rögzítést vagy súlyozást kell alkalmazni.

A feltöltéshez speciálisan a vákuumcsöves kollektorokhoz ajánlott szolárfolyadékot kell alkalmazni, mert ezek biztosítják a magas hőmérséklettűrést és a megfelelő korrózióvédelmet.

A kollektorok telepítése tervezés igényes feladat. Sok esetben nemcsak épületgépész, hanem építész vagy statikus munkáját is igénybe kell venni. Amit viszont minden rendszerhez ajánlunk, az a rendszer szimulációja. Erre az esetre szolár szimulációs programok állnak rendelkezésre, mellyel ingyenesen segítik a kivitelezők munkáját. Ezzel az eljárással modellezhető a rendszer működése, és meghatározható a várható megtakarítás mértéke is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napkollektor a parabolában

Itt a nyár kerti szórakozásokhoz küldöm ezt a két fotót, hátha más is tudja hasznosítani.


Okos „smart” napelemes rendszerek

Egy napelemes rendszer környezetbarát, gazdaságos, függetlenséget ad. Számos előnye mellett azonban vannak gyenge pontjai is. Ezek közül az egyik legfontosabbat küszöbölik ki az „okos” vagy...