Festés „öko” módon

2016-03-26 06:38:58 | Módosítva: 2016-03-26 06:50:15

Már a festékek piacán is találkozhatunk természetes alapanyagú termékekkel a szintetikusak mellett. Ha egy adott feladatra van környezetbarát változat, érdemes kipróbálni, már csak egészségünk érdekében is. A natúr festékekí vásárlásán kívül néhány készítményt mi magunk házilag is elkészíthetünk.


Diófapác

A diólevelet és a termés zöld burkát leöntjük csapvízzel, úgy hogy ellepje azt, és addig főzzük, amíg a folyadék mennyisége negyedére csökken, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően átszűrjük, majd a szűrletet visszaöntjük a főzőedénybe, és újra főzzük. Most addig, amíg jó sötét lesz, és nagyjából felére besűrűsödik. Megvárjuk, míg kihűl, majd egy befőttes üvegbe szűrjük, és már használhatjuk is, de csak még korábban nem festett és nem lakkozott fára. Számítsunk rá, hogy az edényt, amiben főzzük, örökre megszínezi. A natúr fába beivódva védi azt, barnás színt ad neki, de az erezete láthatóvá marad.


Krétafesték házilag

Régi kopott bútorok felújítására ajánlott ez a festék. Szükség van hozzá 1 rész hagyományos modellgipszre, 2 rész beltéri, latex falfestékre (csak a latex a jó), és egy rész vízre. Ha 4 dl kész festéket szeretnénk, akkor egy rész értelemszerűen egy deciliternek felel meg. A latex festék magas kötőanyag tartalmú, emiatt nagyon jól tapad. Jól el kell keverni, akár kézi habverő segítségével, mert a gipsz miatt kezdetben kissé darabos lehet. Hamar egyneműsödik az anyag és festés közben a felület különben sem lesz darabos. E recept alapján olyan festéket kapunk, amit a lekenni kívánt felület előkezelése (csiszolás vagy festék lemaratása) nélkül használhatunk, és száradás után matt, kréta-szerű felületet fogunk kapni. Ez finom csiszolópapírral csiszolható, koptatható. Mint a krétapor, úgy fog porlani, amikor csiszoljuk, innen ered a neve is. A csiszolás mértékének függvényében nagyon, vagy csak kissé antikolt/koptatott felületet kaphatunk.

Utolsó lépésként színtelen wax-ot (viasz) használjunk a felület kezelésére, lényegében fixálására. A viasz fogja meggátolni, hogy a krétaszerű kopás (ami kialakításkor előnyös, de használatkor nem) megmaradjon. A viasz emellett víztaszítóvá, könnyen tisztíthatóvá is teszi a felületet, amellett hogy a további kopását megakadályozza. A waxot ecsettel bőségesen felkenjük a teljes felületre, majd a felesleget egy pamut ronggyal visszatöröljük. Érdemes várni ez utóbbi művelettel egy napot, mert a fa így több viaszt szív be, ami a tartósságát növeli majd.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újra hasznosítható régi bútorok

Egy szoba új berendezése nem olcsó mulatság, és tagadhatatlanul az eredmény a mostani minimál stílusú lesz. A 70-es évek egyszerű Varia vagy Modul bútorai bár avíttnak mondhatók, ám egy kis...


Bútorok javítása

Sokan hajlamosak a dolgokat – ha kicsit megkoptak, hibásak – inkább kidobni. Ha van rá anyagi keret, sokszor tényleg egyszerűbb újat venni, de nem titok, hogy a mai termékek minősége sokszor...