Reluxák szerelése

2015-03-09 10:28:38 | Módosítva: 2015-03-11 15:10:10

A készen kapható reluxák mérete nem mindig illeszkedik pontosan az ablaknyíláshoz, vagy az ablak keretéhez. A kisebb eltérések azonban korrigálhatók, ha az adott méreten felüli a kiválasztott típus, és érdemes is ezzel foglalkozni, mert az adott méretre gyártott reluxa azért lényegesen drágább, mint a sorozatgyártású. A felszerelésük is viszonylag egyszerű feladat, amit bárki könnyen elvégezhet.


Ha szükséges, méretre szabhatók

A kész reluxa méretét lehetőleg úgy kell megválasztani, hogy azt lehetőleg minimális méretre szabással az általunk kívánt helyre lehessen felerősíteni. Ha szabványos méretű ablakkeret, valószínűleg találunk olyan reluxát, ami tökéletesen illeszkedik a méretéhez, ám ez nincs mindig így. Viszont a reluxa könnyen méretre vágható.

Ilyen esetekben válasszunk olyan reluxát, ami kissé hosszabb és szélesebb, mint az ablakkeret, vagy az ablaknyílás szélső mérete. A reluxa hosszát lerövidíteni, vagyis a lamellákból kivenni a szükséges darabszámot, az egyáltalán nem okozhat nehézséget senkinek. A szélességéből levágni – szépen és egyenletesen – már fogósabb feladat! A reluxák különféle típusú rögzítő elemekkel kaphatók. A felső tartóelemei felerősíthetők zárt keresztmetszetű konzollal, záró lemezzel, derékszögű konzollal vagy zárókarral, amikkel rögzíthető a felső sín. A rendelkezésre álló helytől és saját választásunktól függően több módon lehetséges a reluxa felszerelése.


Rögzíthetők az ablakkeretekre, de műanyag és alumínium ablakkereteknél számoljunk azzal, hogy a lyukak később nem tüntethetők el. Gyakori az ablakkeret fölé az ablaknyílás tetejére erősítésük is, ám ez esetben számolni kell a felhúzott állapotú reluxa köteg helyigényére, ami bizonyos esetekben gátolhatja az ablakszárny nyitását. Ilyen esetekben célszerűbb az ablaknyílás fölé közvetlenül az oldalfalra erősíteni a reluxa karniselemét, de úgy, hogy az felhúzott állapotban ne gátolja az ablakszárny nyitását. Alacsonyabb helyiségekben akár a mennyezetre is felszerelhető a karniseleme, ami a különféle rögzítő elemek alkalmazásával könnyen megoldható. A tartóelem rögzítéséhez falaknál minden képpen dübelekbe hajtott facsavarokat ajánlott használni. A felerősítő konzolt vízmértékkel kell szintbe állítani.


Ha az adott reluxa típus karnisa szélesebb a kelleténél, akkor azt finom fogazatú fűrésszel a kívánt méretre szabható. Ilyen esetekben szempont, hogy a szabályozó elemekkel szemközti oldalon ajánlott a felesleges részt eltávolítani, de adott esetben szimmetrikusan, két oldalról is lehet vágni. A műveletet a teljesen felhúzott állapotú lamellák és a karnis közé helyezett alátétlemez közbeiktatásával kell elvégezni. A vágott szélek éleit természetesen csiszolással ajánlott simára munkálni.


Ezt követheti a lamellák méretre szabása. A levágható maximális méretet behatárolja, hogy a lamellák vezetőfonalát nem lehet elérni, illetve túlságosan megközelíteni sem. Gyakorlatban oldalanként, szimmetrikusan 3-4 cm-t lehet levágni a lamellákból vagyis kb. 8 cm-rel tudjuk lekeskenyíteni az eredeti méretéhez képest. A vágást közönséges ollóval végezhetjük, bár létezik egyszerű lamella-vágó eszköz is (csak nehéz beszerezni, a faléces változatoknál azonban csak finom fogazatú fűrésszel lehetséges a vágás. Az első levágott darabkát sablonként használhatjuk. Bár az eredeti, gyári vágás enyhén íves, lekerekített sarkakkal, ezt 30-40 lamellán nem könnyű tökéletesen egyformán utánozni. Kisebb, kevésbé érzékelhető hibát vétünk, ha egyszerűen egyenesre vágjuk a lamella végeket – így a munka is gyorsabb, és senki nem fogja érzékelni a különbséget.

A következő feladat, a lamellák ideális hosszának meghatározása, és a felesleges lécek eltávolítása. Ehhez az alsó végzáróléc zárókupakjait eltávolítjuk, majd a rögzítő zsinór kioldása és a záróléc eltávolítása után eltávolíthatók a felesleges lamellák. A zárólécbe visszafűzött rögzítő zsinórok most már újból méretre vághatók, és leköthetők, majd a zárókupakok visszapattintásával eltüntethetők a záróléc alsó lyukai is. Így a kelleténél hosszabb reluxák is az adott ablakokra, ajtókra igazíthatók, mégpedig nagyon kevés munkával.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Reluxák

Az egyik legkedveltebb és leggyakrabban alkalmazott beltéri árnyékoló szerkezet. Egyszerűen kezelhető, lamelláinak szögbe állításával mindig az igények szerinti fényviszonyok teremthetők a...


Árnyékolás változatosan

Belegondolva, hogy az ember mennyi mindent szeretne komfortérzetének növelése érdekében megváltoztatni - érdekes eredményekre juthatunk. Télen kint hideg van: ezért bent fűtünk, a napfény hiányát...