Dekorbeton, látszóbeton, csiszoltbeton, színezett beton

2023-10-13 09:21:26 | Módosítva: 2023-10-13 09:26:40

A beton az egy ilyen szürke, unalmas, csúnya felületű anyag, amit igyekszünk minél hamarább beburkolni valamivel, hogy ne is nagyon látszódjon. Vagy még sem? Ma már nem csak a szürkeséggel leírható betonszerkezetekben lehet gondolkodni, mert nagyon is élő, látványos, akár a lakberendezésben is alkalmazható betonfelületeket lehet létrehozni a modern beton-megmunkálási technológiákkal.


Leggyakrabban persze a padlónál találkozunk a betonfelülettel. Két lehetőségünk van, ha beton padlót, vagy beton hatású padlót szeretnénk. Az egyik megoldás a dekorbeton lehet, amely aljzatkiegyenlítőként is funkcionál a terített területen. A dekorbeton – glettbeton, mikrocement, polírbeton elnevezésekkel is találkozni – egy 3-6 mm vastagságban terülő réteg, amely kiegyenlíti a padló egyenetlenségeit, és a folyamat végén nem igényel csiszolást, vagy egyéb utómunkálatot. Ez a megoldás azoknak lehet jó, akiknek nincs kapacitásuk, vagy lehetőségük arra, hogy betonozzanak, vagy a már meglévő betont nem lehet kellőképpen felcsiszolni. Gyors és egyszerű megoldás betonfelületek javítására, frissítésére.

A dekorbetonok akkor is szóba jöhet, ha nincs elég hely vagy nem megfelelő az a betonozásra, nem lehet csiszolni, de feltörni, bontani sem szeretnénk.

A dekorbeton alkalmazása során egy néhány milliméteres bevonatot kennek a beton aljzatra – akár több rétegben – hasonlóan egy aljzatkiegyenlítőhöz. A dekorbeton felszíne is többféle lehet, akár teljesen homogén, vagy valamilyen mintát utánzó. Nagyon könnyű tisztán tartani, ugyanakkor vigyázni kell a felületére, könnyen karcolódhat. A gyártók ajánlják, hogy 3-6 havonként speciális waxot alkalmazzunk rajtuk a nagyobb ellenállás érdekében, és a felületi karcosodás eltüntetése ellen.

A másik megoldás a színvonalasabb, tartósabb, ez pedig a betoncsiszolás. Ez már csak profi technikával, szakemberekkel valósítható meg, és természetesen költségesebb is. A betoncsiszolás Lényege, hogy a kivitelezés során a beton felső, gyengébb, a beton szilárdságát nem befolyásoló cementrétegét gyémántszegmenses szerszámokkal lecsiszoljuk, aminek következtében láthatóvá válik a beton belső szemszerkezete. A betonpolírozás műveletében az egymást követő és egymásra szorosan épülő munkafázisok során az eleinte megjelenő durva karcok eltűnnek, és a polírozási fázisok után előtűnik egy ragyogóan csillogó, csúszásmentes, homogén felület.
Csiszolás és polírozás után

A piszkos és unalmas betonpadló egyszerre átalakul egy, könnyen karbantartható, tisztítható, környezetbarát, hosszú élettartamú, mechanikai hatásokkal szemben ellenálló, polírozott betonpadlóvá. Lehetőség van a betonfelület színezésére és színes logók felvitelére is.

A csiszoltbeton felületének végső megjelenését befolyásolja a kavicsszemcsék méretei, színe, a cement színe, a beton minősége a csiszolás durvasága és mélysége és a polírozási fázisok száma is. Az egymást követő és egymásra szorosan épülő munkafázisok során megjelenő nagyobb karcolások eltűnnek és szem elé tárul egy csodásan csillogó, homogén felület. Csiszolás és polírozás után a semmitmondó betonpadlóból egy környezetbarát, strapabíró, könnyen tisztítható padlófelületet kapunk, ami ráadásul trendi és sok mindenhez passzol.

Ha sikerült kiválasztani a kavicsok méretét, színét és fajtáját, és megtörtént a megfelelő kiöntés, akkor jöhet a csiszolás. Ebben a stádiumban még színezhető a beton. Ha szeretnénk meghagyni a nyers betont, akkor a kavicsok látszódni fognak, ezért nem is mindegy, hogy milyen méretű és fajtájú kerül bele. A csiszolásnak több fázisa van, a kivitelező először egy durvább csiszológéppel előkészíti a területet, majd egy finomabb csiszolással véglegesíti azt. Ezt követően polírozza a betont a tökéletes, sima hatás érdekében. Utolsó lépésként jön az impregnálás, amely nem egy fix réteget képez a felületen, hanem a szerkezetbe ivódva védi azt, így lesz időtálló és sérülésálló beton felületünk.
Természetesen nem szükséges mindenhol dakorbetonra, csiszoltbetonra költeni, akkor sem, ha tudjuk, hogy a normál, sima betonfelület valóban szürke és unalmas, repedezére hajlamos, így az élettartama is behatárolt. Sok helyen a hagyományos betonfelület is teljes mértékben megfelelő – mondjuk aljzatként. A csiszolt betonpadló, a polírbeton, a dekorbeton viszont vitathatatlanul időt állóbb, és a mai trendekbe jól beilleszthető. Akár a padlón, akár a falon, akár kültérben, akár beltérben kiválóan lehet alkalmazni, nem is vészesen drága. Egy meglévő betonfelület is felcsiszolható – utólag is –, ha a beton megfelelő állapotú.

A dekorbeton és a csiszolt beton semleges színe miatt kiválóan alkalmazható a lakberendezésben. A kiegészítők mind jól passzolnak hozzá, ráadásul csak a berendezési tárgyakat, kiegészítőket variálva is teljesen más hangulat teremthető. A dekorbeton fémmel és fával kombinálva is remekül mutat. Fémmel elsősorban hűvös hatást, fával melegebb hatást lehet vele elérni. Mivel felületükben és színükben is változatosak és strukturáltak, a variálhatóságuk szinte végtelen. Akár rozsdás hatást, akár kőhatású burkolat hatást is el lehet velük érni. Ha valaki fürdőszobában alkalmazza a dekorbetont, tökéletes összhangot teremthet indusztriális mosdókkal, zuhanyzókkal, polcokkal akár. Sőt, újabban konyhapulton is alkalmazzák!További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfelületek keményítése

A jó minőségű beton köztudottan teljes vastagságában szilárd és kopásálló. Ezt azonban sok tényező befolyásolja, és nem árt e cél érdekében különféle adalékok alkalmazása. A gyakorlatban számos...


Betonfelületek kezelése

Egy betonfelület lefedésére, vagy minimálisan pormentesítésére ma már igen sok lehetőség van, számtalan anyag és technológia között válogathatunk. A választási lehetőségek mérlegelésekor a...