Foltozás és lapcsere

Kerámia padlók javítása

2009-06-06 02:09:26 |

A kerámialapokkal burkolt padlók dekoratívak és könnyen tisztán tarthatók ezért olyan kedveltek. Viszont fajtától és gyártmánytól függetlenül a felületük elég érzékeny a leeső eső súlyos és éles tárgyak hatásaira. Az ilyen balesetek következménye, hogy a mázas felületből kisebb-nagyobb kagylós darabok törnek ki. A sérülés nagysága általában arányos a sérülést okozó tárgy súlyával, és csak ritka esetben elhanyagolható. A kevésbé szilárdan leragasztott lapok el is repedhetnek, vagy a sarkuk hasad le. Hogy miként lehet az ilyen hibákat észrevétlenebbé tenni? Ehhez, íme néhány tanács.

A padlókerámiák mázas felülete mondhatni üvegkeménységű, ezért ha egy súlyosabb fémtárgy esik a felületére, megeshet, hogy ez csak kisebb és csekély mélységű krátert üt a felületébe. A kis mélyedés azonban hamar elszennyeződik, ezért ilyen esetekben csak arra van módunk, hogy a kerámia anyagot áttetsző anyagú, kétkomponensű ragasztóval még frissiben szintbe töltsük, majd simára csiszoljuk és polírozzuk. Ez megvédi a sérülés helyét a fokozatos elszennyeződéstől és kevésbé lesz észrevehető a hiba.

A színes mázú padlókerámiáknál a ragasztóba elég nehéz olyan színező port keverni, ami megközelítőleg hasonló az eredeti mázhoz. Erre csak a terrakotta színűeknél van esély, ha hasonló lapból finom porszerű csiszolatot használunk színezéknek, de ez vagy sikerül, vagy nem. Gres lapok javításánál viszont a műgyantába célszerű egy pótlap hátoldali széléből lecsiszolt port is keverni, így megközelítőleg hasonló tónusú anyaggal tölthetjük fel a mélyedést. Ám a foltozás szintbe simítását csak finom köszörűvel nedvesen végezhetjük el, és a javítás még így is észrevehető marad.
Ha a mázas lapból kagylósan tört ki egy nagyobb darab, azt meg üvegragasztásra alkalmas pillanatragasztóval ajánlatos azonnal pontosan a helyére illesztve és lepréselve visszaragasztani. A kitüremkedő, és már megkötött ragasztót pedig éles szikével hántolva távolítsuk el a sérült rész széléről, és közepes szemcséjű 600-as polírpapírral nedvesen koptassuk simára. Ezek a javítások persze - különösen a mázas lapokon - mindig láthatóak maradnak, de e nélkül még inkább szemet szúrna a sérülés hamar elszennyeződő felülete.

Vannak esetek, amikor a leső tárgy nemcsak egy kis krátert, hanem hosszú repedést okoz. Az is megeshet, hogy a lap hibás leragasztása miatt a sarka is letörik, vagy az egész lap, netán a mellette levő is több helyen bereped. A sérült lap(ok) azonban ritkán billennek ki a helyükből, mert a ragasztó ezt megakadályozza. Az ilyen repedési vonalakat eltüntetni csak úgy lehet, hogy a sérült elemeket új lapokkal cseréljük ki. Ezért érdemes megőrizni a burkoláskor megmaradt néhány kerámialapot! Egy-két csempelap beszerzése ugyanis teljesen reménytelen ügy, így a pótlásra csak ez a lehetőség marad!
A sérült lap kiemelését úgy kell megoldanunk, hogy közben több lap már ne sérüljön meg. Ehhez előbb a fuga anyagát kell a lapok körül eltávolítani. Ez a munka széles fugák esetén sarokcsiszoló tárcsájával könnyebb, keskeny fugáknál már sokkal nehezebb; csak vékony fűrészlappal lehet óvatosan elvégezni. Minden esetben ferdén tartott - kerámiához használatos vágókorong - élével csiszoljuk ki a felesleges anyagot. A sarkoknál elég kritikus a művelet, de hálós kötésbe rakott felületnél vágáskor nagyon óvatosan túlhaladhatunk a sarkokon. Ügyeljünk arra, hogy a művelet közben ne sértsük meg a szomszédos ép lapok szélét. Ezt követően a hibás lap(ok) közepét a legnagyobb repedésnél is vágjuk be, majd falvésővel fokozatosan távolítsuk el a lap összes darabját.

A vésést a megkötött ragasztó rétegének a felvésésével folytassuk. Az ép lapok éléről is csiszoljuk le a fugaanyag maradványait, majd az aljzatra terítsünk flexibilis csemperagasztót, és illesszük helyére az új burkolólapot. A fugahézagokat hézagolókkal állítsuk be pontosan, majd gumikalapáccsal ütögetve állítsuk szintbe a beillesztett padlólapot. A fugákat másnap már gyorsan besimíthatjuk, amihez természetesen az eredetivel azonos színű anyagot használjunk, majd alaposan zömítve simítsuk le az anyag felületét. A sérüléseknek ugyan többé-kevésbé így nyoma vész, ám a jövőben nem árt óvatosabbnak lenni, hiszen az ilyen javítások nem mindig járnak kellően kielégítő eredménnyel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerámia kompozit

A kerámia alapú anyagokat ősidők óta használják az építkezésben. Valójában a tégla is kerámia alapú. A kerámia kompozit házak WLS falazata gyakorlatilag nagyon hasonló összetételű, mint atégla....


Tetőfedés kerámia tetőcseréppel

Funkcionális és esztétikai tartósság, életteli színek akár egy életre. Az agyag évezredek óta fontos része az emberi életnek – a természet ajándéka, éppúgy, mint a víz, vagy akár a napfény....