PVC vízszigetelő lemezek

2011-11-05 21:42:11 | Módosítva: 2011-11-05 21:42:11

A PVC alapú vízszigetelő lemezek tulajdonságai ideális megoldást kínálnak talajnedvesség és talajvíz elleni szigeteléshez (pince, mélygarázs, parkolók, alagutak, mezőgazdasági épületek), lapos tetők, ipari objektumok, zöldtetők, lakóházak teraszainak és erkélyeinek vízszigeteléséhez, családi- és panelházak felújításához, továbbá medencék és tavak szigeteléséhez. A vízszigetelő lemezek járható réteget képeznek, a lemezekkel szigetelt tetők járható részek, járdák kialakítására alkalmasak.

A PVC (polivinilklorid) vízszigetelő lemezek tiszta, környezetbarát, gyors kivitelezést tesznek lehetővé, beszéljünk akár új épületekről vagy rekonstrukcióról. Súlya kb. 1.5-2 kg/m2, ezért minimálisan terheli a tetőszerkezetet.

A gyakorlatban a PVC tetőszigetelési struktúrát nagy szerkezeti szilárdság, mérettartósság, kiváló hegeszthetőség, ütésállóság jellemzi – még az agresszív környezeti hatásokkal szemben is (szervetlen savak, lúgok, sók, radon). Nagy a vízgőz-áteresztő képessége, ezért rendkívül jól alkalmazható régi, nedves tetőszerkezetű épületek bontás nélküli felújításánál is. A PVC szigetelő lemezek különösen nehezen éghetők, és önkioltók, gyulladási hőmérsékletük igen magas (350-400 °C), ezért a III.-V. tűzállósági fokozatú épületek esetében alkalmazhatók.
A technológia az épület számára minimális tűzterhelést jelent, továbbá környezetbarát és higiénikus.

A növények gyökereinek, gombáknak, mikroorganizmusoknak is ellenáll, ezért alkalmas növényzettel hasznosított tetők, úgynevezett zöldtetők kialakítására. Ennek egyre nagyobb jelentősége van, hiszen az épület által elfoglalt zöldterületet visszaadhatjuk, így javítva a környezetünk levegőjét, és e miatt nagyobb területet építhetünk be. Ez különösen igaz a zsúfolt városok belső kerületeire, ahol a helyhiány és a rossz levegőminőség egyre nagyobb problémákat okoz.
A PVC szigetelőlemez alacsonyabb hajlásszögű tetők esetén is alkalmazható (akár 0°-nál is), mivel műszaki adottságainál fogva képes tökéletes vízzárást biztosítani.

A PVC szigetelőlemezek nem igényelnek semmilyen utólagos felületvédelmet, hosszú élettartamúak, olcsók, egy rétegben alkalmazhatóak, nagy ellenálló képességűek, karbantartást nem igényelnek, gyorsan beépíthetők és újrahasznosíthatók.

A szakszerűen kivitelezett PVC vízszigetelés élettartama minimum 25 év, de leterhelt tetők vagy talajnedvesség, talajvíz elleni szigetelés esetében ez akár többszöröse is lehet. Új lapostető szigetelés készülhet betonfödémen és trapézlemezen, fán, OSB lemezeken. Betonfödémen készülhet egyenes és fordított rétegrenddel szigetelt tető, trapézlemezen és OSB-n csak egyenes rétegrendű szigetelés. Funkcióját tekintve betonfödémen fordított rétegrenddel szigetelve általában hasznosított lapos tetők (pl. terasztető, zöld tető, járható lapos tető, parkoló tető) készülnek.

A leplesített PVC szigeteléssel az egyenes szigetelési rétegrendben – azaz a hőszigetelő réteg felett elhelyezkedő lágy PVC szigetelő lemezzel – gyakorlatilag bármely födémtípusra kiváló minőségű, jó hő- és páratechnikai mutatókkal rendelkező lapos tető rétegrend hozható létre. Napjainkban a folyamatos fejlesztés a környezetvédelemre irányul és új termékek jelennek meg, ilyen például az alacsony hőelnyelő képességű „Cool Roof” technológia, ami a fehér szín magas visszatükröző képességét használja ki, és így spórol energiát és pénzt az épület hűtési igényét csökkentve. Az új trend a fotovoltaikus rétegek kombinálása a vízszigetelő rétegekkel, azaz a vízszigetelés, ami a nap energiáját elektromos árammá alakítja. Fontos, hogy így megőrizzük a tetőszerkezet integritását, tehát az áttörések és átvezetések nélküli kivitelezhetőség.
A beépítést – a megfelelő anyagválasztás és precíz felhasználás érdekében – általában a forgalmazók által minősített kivitelező cégek végzik.

A PVC vízszigetelés legfontosabb előnyei közé tartozik az elhanyagolható súlya, a környezetbarát technológia, az újrahasznosítás lehetősége, az energiatakarékosság, a gyors, tiszta beépíthetőség, a hosszú élettartam és az univerzális felhasználhatóság.

A mellékelt illusztráció részei: 1. PVC vízszigetelő lemez, 2. Kőzetgyapot vagy, 3. Polisztirol hőszigetelés, 4. Geotextília réteg, 5. Párazáró réteg, 6. Födém (jelen esetben trapézlemez)

FATRAFOL vízszigetelő lemezek az egész építményre

A puhított PVC alapú vízszigetelő lemezek tulajdonságai ideális megoldást kínálnak felszín alatti épületek vízszigeteléséhez, tetőburkolatok vízszigeteléséhez, továbbá medencék és tavak szigeteléséhez.

A FATRAFOL mélyépítési szigetelő rendszerbe tartozik a FATRAFOL 803, az épületek alsó részeinek szigeteléséhez talajvíz, víznyomás és radon kizárásához. A FATRAFOL 806 kifejezetten kőolajtermékek szigetelésére kifejlesztett lemez és a FATRAFOL 805 tavak vízszigeteléséhez és vízgazdálkodási struktúrák kialakításához.

FATRAFOL tetőszigetelési rendszerbe tartozik a FATRAFOL 810, a legáltalánosabban felhasznált csapadékvíz szigetelő lemez. Egyaránt használható mechanikusan rögzített és leterhelt tetők vízszigeteléséhez, zöldtetők kialakításához. Speciális fehér „Cool Roof” változatban is rendelhető. A FATRAFOL 807-es lemezek alulról kasírozott, nem szőtt textilréteggel készülnek, így közvetlenül felhasználhatók bitumenes épületek felújítására.
A FATRAFOL 814-est teraszok és erkélyek bontás nélküli rekonstrukciójára használják, mely járható réteget képez. Kínálatunk bővült a FATRASOL fotovoltaikus lemezekkel, amelyek egyben vízszigetelő funkciót látnak el, és elektromos áramot termelnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőszigetelő rendszer: Firestone RubberCover™ EPDM

Napjainkban, amikor a szakemberhiány aggasztó méreteket ölt, érdekes alternatívát nyújthat egy házilag is könnyen kivitelezhető tetőszigetelő rendszer, mind felújításhoz, mind új építéshez.


Műanyag/PVC lemezek típusai

A PVC egy népszerű műanyag, amelynek rengeteg hasznos felhasználási területe van. De mikor érdemes a PVC-t választani a többi műanyaggal szemben? Mik a PVC előnyei és hátrányai? Összeszedtük,...