Kerti támfalak

2008-09-11 20:52:02 | Módosítva: 2008-09-14 12:49:55

A lakóépület elkészülte után az építtetők figyelme azonnal a kert felé irányul. Mindannyian szeretnénk a ház körüli kertet minél dekoratívabbá, változatosabbá tenni. Még a sík terülten lévő kertekbe is szeretnénk egy kis domboldalt utánzó sziklakertet kialakítani. A lejtős területeken pedig éppenséggel sík területeket szeretnénk létrehozni.

Mindkét esetben tereplépcsőket kell ehhez képeznünk, a szintkülönbség miatt pedig a földet valahogyan meg kell támasztanunk. Legegyszerűbben lejtősen (rézsűsen) zárhatjuk le a tereplépcsőket, de ehhez sok hely, azaz hatalmas kertfelület szükséges. Természetesen a ház körüli kertekben sosincs elég hely, ezért a függőlegeshez közeli, a legkevesebb helyet elfoglaló módon kell megtámasztanunk ezeket. Tehát támfalat kell építenünk.
Először is nézzük át, hogy milyen szabályok szerint építhetünk támfalat. Ha építkezésbe fogunk, akkor az alapkiásás, tereprendezés során a természetes terepfelület - különösen lejtős telek esetén - szükségszerűen megváltozik. A terepkialakítást rézsűvel, illetve támfal alkalmazásával készítik el. A telek természetes terepszintjének tartós, végleges jellegű megváltoztatása a telekhatárok melletti 3 méteres sávon belül, valamint a telek egyéb részén 1 métert meghaladóan, 3 m magasságig, csak a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet I melléklet 11. p, II melléklet 6. és a III melléklet 7. pontjai alapján végezhető el, függetlenül attól, hogy ezt rézsűvel vagy támfallal oldjuk-e meg.
FlórakosárAz ennél magasabb támfalakat, csak komoly méretezés alapján, és házilagosan nem kivitelezhető vasbeton szerkezetekkel lehet kialakítani. Ehhez külön terveket kell készíttetni és engedélyeztetni!
Legegyszerűbb támfal az ágyásszegély; ezek 10-80 cm magasak és főleg farönkből, de betonból, műanyagból előregyártva is készülnek. A növényágyások oldalának megtámasztására, a kert egyéb részeitől való elválasztására szolgálnak. Az 50 cm-nél magasabbak mögé célszerű kavicsszivárgót elhelyezni, és kissé hátradöntve súlytámfal szerűen kiképezni ezeket. (A súlytámfal olyan súlyú (tömegű), és a megtámasztott föld felé kissé megdöntve kialakított támfal, hogy annak nyomását ellensúlyozva megtartja azt.)
A kertépítési gyakorlatban szögtámfalakat alkalmazunk. A nagyobb szintkülönbségek megtámasztásához már kő vagy (beton) támfal építése válhat szükségessé. Anyaga harmonizáljon az épülettel, a lépcsőkkel, a kerti utakkal. A kőtámfal általában 1,3-1,35 méter magas. Mutatós a szárazon rakott terméskő fal, amely az adott területen fellelhető kövekből is épülhet, illetve maximum 3 méter magasságig beton kerti támfalelemekből is készülhet. Ilyen például a Flórakosár támfal. Kosár alakú üregeibe virágok, kúszónövények, cserjék egyaránt ültethetők.
A szárazon rakott támfalak kötőanyag nélkül összerakott, sziklakerti talajjal hézagolt kőfalak. Elsődlegesen síkok közti szintkülönbségek áthidalására szolgálnak, olyan esetekben, amikor az egyszerűbben kialakítható rézsű nem fér el.
Növényekkel beültetett rézsűs kőtámfalA kerti támfalak hatásos téralakító elemek is, továbbá kedvező életteret nyújthatnak sziklakerti növények számára. A 40-120 cm közötti falmagasság a legkedvezőbb. 60 cm magasságon felül sovány beton-alap készítésére is szükség van. A köveket kötésbe rakjuk, ez megtöri a résekbe lefolyó víz lendületét, és csökkenti az eróziós károkat. A támfal ne legyen függőleges, hanem enyhén hátrafelé dőljön. Ezáltal a csapadékvíz könnyebben beszivároghat a hézagokba, a növények gyökereihez.
A támfal építésekor a kövek közé talajt terítünk. A növények gyökerei azonban a kövek mögé is behatolnak, ezért ott is termőtalajnak kell lennie. A támfal építésekor ügyeljünk azonban arra, hogy a támfal mögött 20-30 cm-es hézag maradjon, amelybe szivárgó kavicsot, kő zúzalékot töltünk, hogy a csapadékvíz kifolyhasson a támfal mögül.
Ha a talaj nyomását nem tartja meg a lazán felrakott és talajba ágyazott kőfal, betontámfalakat ajánlatos építeni.

Gabion támfal

GabiontámfalAmennyiben vízfolyásos, meredek kertoldalakat szeretnénk megtámasztani, vagy nagyobb szintkülönbségű támfalakat betonmunka nélkül kialakítani akkor az ún. gabion támfal lehet a megoldás. A gabionok az építés helyszínén kővel megrakott acéldrót szerkezetek, melyek a tömegüknél fogva biztosítják a meredek rézsűk állékonyságát.
A gabion szerkezetek gyorsan és gazdaságosan építhetők minden körülmények között, és különösen alkalmasak a rézsűk stabilizálására a hegyes vidékeken és kedvezőtlen talajadottságú területeken. A gabion támfalak rugalmasak, ugyanakkor a bekövetkező talajmozgások nem okoznak teherbíró képesség csökkenést a már megépült támfalszerkezetekben, ellentétben a merev betonszerkezetű támfalakkal, ahol repedések, törések és végül a támfal tönkremenetele következhet be.
A gabion szerkezetből épült támfalak tehát gazdaságos és attraktív alternatívái a betonból épülő támfalaknak. A helyi kővel, esetleg tört betondarabokkal is megtölthetők.
A meredek rézsűk megtámasztása során nem csupán műszaki, hanem esztétikai és környezeti kívánalmakat is ki kell elégíteni. A gabion támfalakon egy-két év alatt a növényzet megtelepül, de tervezetten, válogatott növényfajokkal is beültethetők. Alkalmazásuk ezért számos előnyt jelent a más típusú szerkezetekkel szemben.
A gabion szerkezetre nagyfokú vízáteresztő képesség a jellemző, ezért szükségtelen - a betonszerkezeteknél elkerülhetetlen - hátszivárgó, drénhálózat építése. A talajjal érintkező felületeken nagy vízáteresztő képességű geotextíliát kell fektetni, így a kövek közötti hézagok nem tömődnek el. A támfal költsége 25-40%-kal kevesebb, mint a betonszerkezetű támfalaké.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerítés, támfal, medence fedése

A fedlapok vagy fedkövek olyan betonelemek (esetlegkövek, műkövek), amelyek az épített falsávothivatottak megóvni a beszivárgó nedvességtől. Ha az esővíz a falba jut, akkor számítani lehet a...


Gabion sokféleképpen

A Gabion egy fémrácsból készült kosár, melyet kövekkel töltenek meg. Neve olasz eredetű, szó szerint fordítva „sánckas” – utalva egyik legelterjedtebb funkciójára, a rézsű, mederpart, sánc...