Palack építmények

2012-02-22 21:22:15 | Módosítva: 2012-03-01 10:50:58

Az üvegház szót hallva szinte mindenki a síküvegből készült, növénynevelésre szolgáló épületre gondol, pedig italos üvegek is használhatók tégla helyett építkezésre.

A vicc szerint az erdő lakói is meglepődnek, amikor az alkoholista nyuszika meggazdagszik: új házat és kocsit vesz. Kérdezik is tőle, miből futotta erre, mikor állandóan csak piál? Hát visszavitte az üres üvegeket.

Az öblösüveg, mint építőanyag nem ritka a világ szegényebb részein, az internet tele van ilyen épületekről készült képekkel. Az üvegekben található levegő jó hőszigetelő, ami télen és nyáron is előnyös.

Az épület felhúzása nem okoz gondot, de a statikai szempontokat fokozottan figyelni kell, hiszen míg a tégláknál a kötésbe kerülő elemek biztonságot adnak, ez itt kevésbé érvényesül

Az üvegek szája vagy a ház belseje felé álljon, vagy a falazatban helyezkedjen el, mert ha kifelé áll, akkor dugó híján a szél süvíteni fog benne.
Az üvegekből való építkezés nem nagy ördöngösség, ugyanúgy „kötésbe” kell rakni az egymás után következő sorokat, mint tégla esetén. Mivel a nedves malter a sima felületű üvegen nehezen tapad, érdemes lehet zsaluzni a falat, de ez a támasz hamar leszedhető, amikor már kissé megszilárdult a beton. Az üvegek közti habarcsvastagságot jól el kell találni, hogy ne is folyjék le a felrakás közben, ám elegendő vastagságú legyen ahhoz, hogy összetartsa az építőelemként használt üvegeket.

Jó példák, hogy igazán igényes épületek is készíthetők öblösüveg felhasználással. A műanyag PET palackos változat is érdekes

Emeletes házat ne építsünk ilyen technológiából, de egy kerti szerszámos látványos kerti elemmé emelhető. Mielőtt valaki nekikezd, konzultáljon szakemberrel, mert egy ledőlő üvegekből rakott fal is veszélyes lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bútorok hulladékból

Nem minden hulladék szemét, hiszen sok minden újrahasznosítható, más testet öltve még használható…


Szelektív hulladékgyűjtés 3.

Mint minden más, ez is fejben kezdődik. Ha elhatározzuk, hogy: takarékosan bánunk Földünk véges nyersanyag- és energiakészleteivel, és nem terheljük a lerakókat és így a környezetünket olyan...