Kidobandó hűtő, javíthatatlan televízió

A kuka helyett az eladóhoz vigyük!

2011-09-25 22:39:02 | Módosítva: 2011-09-25 22:39:02

Csak nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy a környezet védelme érdekében egyes termékeket köteles az eladó begyűjteni, amennyiben új készüléket vásárolunk. Ahelyett, hogy a kukába dobjuk ki elhasználódott berendezéseinket, ezzel is tovább rombolva környezetünket, ismerkedjünk meg a hulladékkezelés alapvető szabályaival, és a gyártó, valamint az eladó kötelezettségeivel, valamint azzal, mi a teendőnk új termék vásárlása esetén a régivel.

Először is tudnunk kell, hogy nem minden elektronikai és elektromos berendezésre terjed ki a begyűjtési kötelezettség, de a termékek meglehetősen széles spektruma ide tartozik. A háztartási nagygépek közül a hűtő, a fagyasztó, a mosogatógép és a mosógép, a háztartási kisgépek közül többek között a mikrohullámú sütő, a villanyborotva, a hajszárító, a kávéfőző, a kenyérpirító, sőt egyes órák is e körbe tartoznak. Ugyanígy kiterjed a jogi norma hatálya az információs és távközlő berendezések többségére, így a számítógépekre, nyomtatókra, telefonokra. Szintén ide tartoznak a szórakoztató elektronikai cikkek, például a fej- és fülhallgató, tévé, videó lejátszó és kamera, vagy akár a fényképezőgép. És szintén a jogszabály hatálya alá esnek egyes világítótestek, elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok, valamint játékok, szabadidő és sportfelszerelések.

Tájékoztatni a vásárlót!

A termékek teljes körét az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről szóló 264/2004. (IX.23.) kormányrendelet szabályozza, mely mind a gyártó, mind a kereskedő terhére szigorú kötelezettségeket ír elő. Fontos, hogy nem csak a termékekre, hanem a belőlük származó hulladékra is kiterjed a rendelet. A gyártó szigorú visszavételi, begyűjtési, hasznosítási és ártalmatlanítási kötelezettséggel bír, és ami közvetlenül érinti a fogyasztókat is, az a gyártó széles körű tájékoztatási kötelezettsége. Így a gyártó köteles tájékoztatni a felhasználót, azaz a vásárlót mind visszaváltási és begyűjtési kötelezettségéről, mind arról, hogy a termékben található veszélyes anyagok a környezetre és az egészségre milyen káros hatást gyakorolnak, ha azokat nem előírásszerűen kezelik.

Hulladékká vált gépjárművek

Külön jogszabály rendelkezik egyébiránt a hulladékká vált gépjárművekre vonatkozóan is. A kormányrendelet hatálya kiterjed a gépjárművekre, azok alkatrészeire, anyagaira. A gyártó kötelessége, hogy a fogalomból kivont vagy kivonni szándékozott, hulladékká vált gépjárművet az utolsó tulajdonostól visszavegye, a visszavett hulladékot a bontóhoz eljuttassa. A visszavételre egyébként sor kerülhet a gyártó saját telephelyén, de akár szerződés alapján a forgalmazó telephelyén is.

E körben az autótulajdonosokat egyetlen kötelezettség terheli: a forgalomból véglegesen kivonásra szánt, hulladékká vált járművet a bontónak vagy a gyártónak átadni. Semmiképpen sem szabad elfeledkezni arról, hogy bolygónkat lehetőleg az utókornak is fenntartsuk, ne csak magunknak. És bár kis lépés, de mégis rendkívül fontos tett, hogy az esetlegesen környezetszennyező hulladék megfelelő helyére kerüljön, ahol az arra kötelezett ártalmatlaníthatja, vagy újrahasznosíthatja azt.

Hulladékká vált gépjárművek

Külön jogszabály rendelkezik egyébiránt a hulladékká vált gépjárművekre vonatkozóan is. A kormányrendelet hatálya kiterjed a gépjárművekre, azok alkatrészeire, anyagaira. A gyártó kötelessége, hogy a fogalomból kivont vagy kivonni szándékozott, hulladékká vált gépjárművet az utolsó tulajdonostól visszavegye, a visszavett hulladékot a bontóhoz eljuttassa. A visszavételre egyébként sor kerülhet a gyártó saját telephelyén, de akár szerződés alapján a forgalmazó telephelyén is. E körben az autótulajdonosokat egyetlen kötelezettség terheli: a forgalomból véglegesen kivonásra szánt, hulladékká vált járművet a bontónak vagy a gyártónak átadni. Semmiképpen sem szabad elfeledkezni arról, hogy bolygónkat lehetőleg az utókornak is fenntartsuk, ne csak magunknak. És bár kis lépés, de mégis rendkívül fontos tett, hogy az esetlegesen környezetszennyező hulladék megfelelő helyére kerüljön, ahol az arra kötelezett ártalmatlaníthatja, vagy újrahasznosíthatja azt.

Felajánlani a kidobandó berendezést!

Ami leginkább érinti a fogyasztókat, az a kereskedő begyűjtési kötelezettsége. Így ha a vásárló egy új terméket vásárol a jogszabály hatálya alá tartozó termékek közül, és a régi, az újhoz hasonló célú árut begyűjtésre felajánlja, akkor azt köteles a kereskedő átvenni a birtokba adás helyén. Magyarán, ha vásárolunk egy hűtőt, akkor a régit – ahelyett, hogy kidobnánk a kukába, és ezzel komolyan ártanánk környezetünknek – felajánlhatjuk a kereskedőnek, aki azt köteles átvenni, begyűjteni. Fontos szabály, hogy ezért pénzt nem kérhet tőlünk a kereskedő, de a felhasználó ösztönzése céljából pénzt felajánlhat. Ezt követően a kereskedő köteles a gyártónak átadni a terméket, aki újrahasznosítási, vagy ártalmatlanítási kötelezettségének eleget tesz. Szintén nem árt tudni, hogy amennyiben a kereskedő megtagadja az átvételi kötelezettsége teljesítését, arról jegyzőkönyvet kell felvennie, amelyet a felhasználónak is alá kell írnia.

Roncsautó elszállítása közterületekről

Hiányzó rendszám, lejárt műszaki – ennyi épp elég ahhoz, hogy gépjárművünk roncsautó legyen, közterületen. Az első naptól kezdve, amikor a műszaki vizsga nem érvényes, vagy az autó olyan üzemképtelen állapotba került, amely kívülről is látható, gyakorlatilag hulladéknak minősül. A roncsautók elszállítása és tárolása a fővárosban évi több millió forintot emészt fel, a Közterület Felügyelet felelős a munkáért. Az elhagyott autók száma jóval több a felügyelet által elszállítottnál, de sok tulajdonos maga tünteti el a kocsit, ha a szélvédőjére figyelmeztetést helyeznek el.

A jelenlegi szabályozás szerint járművet elszállítani csak akkor lehet, ha lejárt a kocsi műszakija, ez a rendszámon lévő matricáról azonnal látszik. Rendszám nélkül csak magánterületen tárolható kocsi, közterületen az álló autó is részt vesz a forgalomban, ezt pedig csak rendszámmal teheti meg (így nem elegendő az autót letakarni). Nem kell aggódnia annak, akinek átmenetileg vált üzemképtelenné az autója, mert mellékutakon engedély nélkül 30 napig, pénzért vett engedélyért 90 napig tárolható üzemképtelen autó.
Az elvitel után tizenöt napon belül levélben értesítik a regisztrált tulajdonost az elszállításról és felhívják a figyelmét, hogy 30 napon belül visszakaphatja a kocsiját a szállítócégtől. A társaság 90 napig tárolja a járművet. Ha nem jelentkezik érte senki, akkor megsemmisíti, ha igen, a szállítási és a tárolási díj kifizetése után visszaadja; a szállítás kis híján 12 000 forintba kerül, a tárolásért naponta majdnem 800 forintot kérnek.

dr. Eitmann Norbert

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Palack építmények

Az üvegház szót hallva szinte mindenki a síküvegből készült, növénynevelésre szolgáló épületre gondol, pedig italos üvegek is használhatók tégla helyett építkezésre.


Újrahasznosított tárgyak

A mindennapi emberek a Recycling Art, Öko-Design, avagy Do It Yourself (DIY:Csináld magad!) tevékenység során egyre inkább használnak munkáikhoz újra hasznosítható anyagokat. Ezek többnyire a...