Acéllemez lapradiátorok Magyarországon

2010-05-13 16:04:23 |

Az acéllemez lapradiátorok népszerűsége, keresettsége és elterjedtsége immár vitathatatlan tény. A gyártóknak a műszaki fejlesztések során lépést kell tartani a vevők és a szerelők (végső soron a piac) diktálta igényekkel. Fontos ez a témakör azért is, mert hazánkban az évente eladott acéllemez lapradiátorok száma mintegy 600 000 darabra tehető. Ez rendkívül magas szám, nagyon sok szerelő és végfelhasználó találkozik ezekkel a termékekkel nap mint nap.

Az acéllemez lapradiátorok elterjedésével sokkal esztétikusabb fűtőtestek jelentek meg a lakásokban, irodákban. Az elektrosztatikus porszórást követő beégetéssel készült esztétikus, lakkszerű bevonattal (ma már szinte minden acéllemez lapradiátort gyártó cég így készíti a termékeit) a végfelhasználók végre "megszabadulhattak" az időszakosan szükséges, a radiátor festésével járó - pénz- és munkaigényes - kellemetlenségektől. A porszórt és beégetett bevonatok kopás- és ütésállóbbak, és a bevonatok színe is sokkal időállóbb, valamint vegyszerállóságuk is általában jobb a festett bevonatokénál.
A fajlagos hőleadó képesség az acéllemez lapradiátorok esetében tág határok között változik a fűtőtest típusától függően. Szemből tekintve a fűtőtestet, egy ugyanakkora "felületű" radiátor ötféle hőteljesítménnyel rendelkezik. Figyelembe véve azt, hogy a gyártási magasságok (200, ill. 300 mm-től 900 mm-ig) négy-öt lépcsőben állnak rendelkezésre, észrevehető a közel azonos méretű fűtőtestek széles választéka. Az ablakok alatt rendelkezésre álló (legtöbbször holt teret) úgy lehet teljesen és esztétikusan kitölteni, hogy nem kell a rendelkezésre álló felületből kilógó, túlméretes fűtőtestet elhelyezni. Az ablak alatti parapet teljes térkitöltésének azért is van jelentősége, mert így a nagyobb hőveszteségű ablakfelület teljes vonalán egyenletesen melegítjük fel a levegőt, ezáltal a fűtött helyiségben is egyenletesebb lesz a hőmérséklet.

Egyre több gyártó kínálja termékeit különböző színekben is. Vannak már "sík" előlappal rendelkező fűtőtestek is. Vannak ún. "vertikális" vagy más szóval "függőleges" fűtőtestek is. Léteznek már a magyar piacon is a horganyzott radiátorok, melyeket nedves helyiségek fűtésére kínálnak. Itt azonban fel kell hívnom a figyelmet, hogy ezek sem alkalmasak fürdőmedencék helyiségeinek fűtésére, elsősorban a medencék vizéből kipárolgó klórgázok miatt, mert a radiátorokon lecsapódó pára korróziót okoz.
A rejtett szelepes radiátorok megjelenésével még szebben lehet kialakítani a fűtési rendszereket. A kezelőszervekből is csak nagyon kevés látható. Ezáltal a fűtőtest alatti területen a cső és a csőcsatlakozás sem látszik, a padlóburkolat is szebb, valamint a tisztán tarthatóság is biztosított.
Nemigen beszélnek róla, de nagyon fontos szempont lehet például az is, hogy milyen a radiátorok fedőlapjának "pálcaköze". Van olyan termék a piacon, amelynél a "pálcaköz" nem eléggé kicsi, és így egy kisgyermek ujjacskája könnyedén belefér, ám kihúzni már nem tudja. Sajnos ez akár maradandó sérülést is okozhat.
Az acéllemez lapradiátorok víztérfogata illeszkedik mind a - kazánok többségébe ma már beépített - tágulási tartály méretéhez, mind pedig a korszerű szabályozástechnikai elemekhez. A kis víztérfogatú fűtőtestek felmelegedésének és lehűlésének időtartama ideális.

Nézzük, milyen előnyöket rejt magában a beépített, vagy másképen rejtett szelepes radiátorok alkalmazása. Ezek mindegyike alsó csatlakozású és a hagyományos - egyoldali felső-alsó - radiátorbekötést valósít meg, egy erre a célra kifejlesztett radiátorszelep segítségével. A gyártók majd mindegyike légtelenítő és ürítő szerelvénnyel is ellátja termékét. Azonban vannak olyan gyártók is, akik különböző szelepegységeket kínálnak termékeikhez, ezeket a helyszínen kell készre szerelni. A "rejtett szelepes" fűtőtestek általában jobbos (alapkivitel) és balos csatlakozással is rendelhetők. Vannak úgynevezett középsőcsatlakozású radiátorok is. Ám ezek kialakítása is más és más. Talán a "leguniverzálisabb" az a műszaki megoldás, amelyek minden változatának középen alul és a faltól azonos távolságra van a csatlakozási pontja, valamint a szelepoldal is felcserélhető. Ez az egyedülálló műszaki megoldás lehetőséget biztosít a fűtésszerelésre abban az esetben is, ha nem ismert a radiátor szükséges teljesítménye. Ezen fűtőtestek mindegyike beépíthető két-, illetve egycsöves fűtési rendszerbe is. Az ilyen "készre szerelt" fűtőtest szerelése gyorsabb és egyszerűbb a hagyományos - négy 1/2"-os csatlakozású - radiátorokéhoz képest. További előnyt jelent az is, ha szerelési sablon alkalmazását is kínálja a gyártó. Ezzel megvalósul nagyon sok szerelő álma, hiszen a sablon alkalmazása rendkívül sok előnyt jelent, elsősorban saját maga számára.
A radiátorok bevonata és azok minősége, színtartóssága is fontos szempont. Azonban hőteljesítményük talán a legfontosabb kérdés, ugyanis amikor fűtőtestet vásárolunk, tulajdonképpen hőteljesítményt veszünk. Azonos méretű radiátorok esetében igen nagy teljesítménykülönbségek is lehetnek. A radiátorok ára közötti különbség általánosságban az 5-6%-ot nem haladja meg, míg a hőteljesítmény-különbség akár 17% is lehet. Tehát fontos szempont kell legyen ez, különösen az alacsonyhőmérsékletű fűtési rendszerek egyre szélesebb körű elterjedése miatt is, mivel ebben az esetben fokozottan jelentkezik az árdifferencia is az egyes termékek között.

A Magyarországon érvényben lévő törvények értelmében az acéllemez lapradiátorokra 3 év garanciát kell adni. Ugyanakkor egyes gyártók, ill. azok magyarországi képviselői szinte versengenek egymással a termékre adott garancia éveinek számával. Nálunk 12 éves garancia is van egyes termékekre. Másfél évtizedes szakmai tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy a gyártási okokra visszavezethető meghibásodások - melyekre a garancia érvényes - a fűtési rendszer üzembe helyezésével egy időben, de néhány hónapon belül biztosan megmutatkoznak. Ezért teljesen értelmetlennek tűnik a garanciális idő ily mértékű kiterjesztése. Az egy éven túli meghibásodásokat, az esetek 99%-ában, nem a nem előírások szerinti szerelés, kivitelezés, ill. üzemeltetés okozza. A "bizonyítás" lényege ilyen esetben nem elsősorban az, hogy ne kelljen cserélni a meghibásodott radiátort, hanem inkább azért fontos, hogy a feltárjuk a meghibásodás okát. Amennyiben ez nem történik meg, a rendszer további radiátorai és egyéb rendszerelemei is károsodhatnak. Azzal a tudattal nehéz együtt élni, hogy nem tudható, mikor melyik radiátor lyukad ki.

Csorba Tamás
épületgépész mérnök

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektronikus radiátortermosztát

A living connect nevű elektronikus radiátor termosztát felszerelése alig egy percet vesz igénybe és a Danfoss Link központi egységgel könnyen programozható vezeték nélküli kapcsolat segítségével....


Átmeneti fűtések

Az elektromos fűtésekről korábban elterjedt nézet volt, hogy drága az üzemeltetésük. Ez igaz volt, ám azóta sok minden változott: a többi fűtési mód is drága lett. Felment a gáz ára, a fatüzelés...