Egyedi felületek a falon

Belsőépítészeti tábla anyagok

2010-11-26 00:05:27 |

Lakásunk egyedi arculatának formálásához igen sokféle alapanyag áll rendelkezésünkre. Ezek között a különféle táblaanyagokra is érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Alkalmazásuktól azonban a megszokásaink miatt gyakran idegenkedünk.

Aki viszont képes ezen átlépni, és elég kreatív, az könnyen felfedezi ezekben az új anyagokban rejlő lehetőségeket. Természetesen minden esetben megfontoltan kell a céljainknak megfelelő anyagot kiválasztani, mert a döntésünk következményével hosszútávon kell együtt élnünk. Ezt megelőzendő, a nagyobb felületek átalakításakor ajánlatos belsőépítész, vagy lakberendező szakvéleményét is kikérni a tervezett anyagok kiválasztásáról és alkalmazásáról is. Kisebb, nagyobb felületi felújítások alkalmával azonban a kellő ismeretek birtokában jól hasznosíthatjuk a belsőépítészek által gyakran használt táblaanyagok előnyeit.

A különleges felület kiképzésű tábláknak számos előnye van. Nagy felületek fedésénél lerövidítik a burkolási munkát, viszonylag egyszerűen felerősíthetők, és különféle felületi struktúrájukkal dekoratív hatású felületek és tárgyak létrehozását teszik lehetővé. A táblák anyaga általában nem éri el az 5 mm-t, így rátét anyagként szinte bármilyen felületre felragaszthatók. A táblaméreteik esetenként elég nagyok, hogy akár egész falfelületeket is be lehessen velük fedni. Az alábbiakban néhány ilyen táblafajtát mutatunk be.
Több éve beszerezhetők már az Amerikából importált falburkoló lemezek. Alaphordozójuk nagy keménységű, 3, 5 mm vastag, 122x244 cm-es pozdorja lap, amelyet különféle mintázatú kemény laminátumú bevonat tesz tartóssá és egyedien dekoratívvá. A felületűk megejtően valódi, fát és terméskövet imitáló, illetve fürdőszobákba való bordűrös csempemintázatú. Alkalmazásuk falburkolatok gyors kialakítását teszi lehetővé, amelyeknek a szegélyezését különféle fazonú és erezetmintájú sztirollécek bő választékából lehet elkészíteni. Ezek akár közvetlenül is a falra ragaszthatók.

Az apácarács fűtőtest burkolatként is nagyon gyakori Változatosabb dekorációs célokra használhatók a perforált lemezek. Alapanyaguk általában 3, 4 mm vastag HDF vagy rétegelt lemez, amelyek színoldalukon nyers, azaz kezeletlen felületűek-, vagy különféle laminált fadekor-, illetve színfurnér réteggel borítottak. Léteznek 1 mm-es acéllemezből készült perforált lemezek is, ám ezeket főként szakipari cégek használják kimondottan igényes technológiával elkészített termékeik fedőburkolataként. A fa alapanyagú táblák méretei gyártótól függően 205x124 cm vagy akár 305x124 cm. A perforációk alakja kör, ovális, négyzetes vagy lóhere alakú, nyílásméretük, sűrűségük is változatos. Átszellőzést igénylő szekrényajtók, radiátorfedő burkolatok betétanyagaként gyakori a használatuk. Ezen kívül nagyobb térelválasztó szendvicsfalak, álmennyezetek, tolóajtók felszíni burkolataként is különleges hatás érhető el az alkalmazásukkal. Ez utóbbi esetekben szilárd vázra erősítve kerülnek felhasználásra. Számos esetben hátsó megvilágítással kiegészítve egyedi falburkolatok, térelválasztók készítésénél is előnyös a használatuk.
Az apácarács keskeny, csiszolt fa- vagy bambuszlécekből egymást keresztezve összeragasztott tábla. A lécek szélessége 5-10 mm, vastagságuk pedig a gyártótól függően 2-3 mm közötti. A táblaméretek is változóak, 40 és 65 cm szélesek, a táblák hossza pedig gyártmánytól függően 125 és 200 cm. A lécekből láthatatlanul összeragasztott táblák szemmérete, azaz a lécek sűrűsége általában 5-10 mm, a lécek méretétől függően. Kezeletlen és lakkozott felületkezeléssel is beszerezhetők. Főként ajtók, burkolati egységek áttört jellegű betétanyagaként használhatók fel.

A ritka perforációjú lapok előtétfalak borításaként is gyakoriak Bútor és falfelületek dekoratív bevonását teszik lehetővé a rendkívül változatos felületi és színvilágú struktúr lemezek. Általában 1-2 mm vastagságúak, és öntapadó vagy sima, de ragasztható hátoldallal készülnek. Az öntapadó hátoldalú lemezek nem nedvszívó felületekre erősíthetők fel, míg a nedvszívó felületekre csak a ragaszthatókat lehet használni. Ezekhez speciálisan a gyártó által javasolt ragasztóanyagot kell a felületen vékonyan elteríteni, majd a struktúr lemez - mint a tapéták - középről a szélek felé hólyagmentesen a felületre simítva rögzíthető.
Ezeket az anyagokat a széleken, felválás ellen, speciálisan e célra készült szegélyidomokkal kell védeni. A struktúrlemezek főként műbőr és műanyag összetételű lemezekben szerezhetők be 260x110, és 244x122 cm-es méretekben. Ezeket perforált változatok is gyarapítják. A másik fajtájukat sima vagy felületnyomott mintákkal, esetenként perforációkkal is ellátott táblák alkotják.

A sűrűbb perforációjú lapanyagok szekrényajtók betéteként különösen dekoratívak Különleges célokra készülnek az ún. tükörfóliák, amelyek vastagsága 1-2 mm és 200x110 mm-es táblákban, továbbá 98x98 cm-es tekercsekben is beszerezhetők. Tükröző felületüket 3x3, 5x5, 10x10 és 20x20 mm-es méretű, négyzetes műanyag lapkák alkotják, amelyek színe a megszokott krómtól eltérően arany, sötétszürke vagy akár szivárványos fénytörésű is lehet. A tekercsben készültek ívelt felületekre is felragaszthatók, a táblában gyártottak viszont főként sík felületek bevonására használhatók, de enyhe ívelésű felületekre is felrögzíthetők. A tekercsek csak öntapadóban, a táblák ragasztó réteg nélkül is beszerezhetők. A tükörfóliák főként kisebb dísztárgyak vagy exkluzív hatású nagyobb felületek borítóanyagaként használatosak, ahol különlegesen dekoratív hatásuk kellően érvényesül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lemezplasztikák fémszalagokból

Az hogy mivel díszítjük otthonunkat, azt mindenki maga dönti el, mint ahogyan azt is, hogy az mennyire igényes vagy stílusos az adott megoldás. E tekintetben azonban megváltoztak az igények, és...


Egyedi bútor

Nem szokványos darabról van szó, eredetije egy amatőr angol bútorkészítő munkája. Háttérként egy elöregedett és kivágott tölgyfa törzsének szélezetlenül, hosszában lefűrészelt méretes darabját...