Árvíz utáni fertőtlenítések

2013-06-11 11:16:27 | Módosítva: 2016-05-09 10:03:19

Az árvíz által elöntött területeken jelentősen megnő a bakteriális fertőzések veszélye. A kiöntött emésztőkből, az elárasztott földekről a vízbe rengeteg fertőző anyag kerül, a kólitól a szalmonelláig számtalan baktérium szaporodik el, melyek az elárasztott területekre jutnak. A kiáradt vizet gyakorlatilag szennyvíznek kell tekintenünk, és a szerint kell bánnunk az elárasztott területekkel azután is, miután levonult az ár.

Fokozottan be kell tartani a higiéniás szabályokat az árvízi munkákban résztvevőknek. A dohányosok könnyen a szájukba viszik kezükről a baktériumokat, egy szabadon lévő seb könnyen elfertőződhet, és evés, ivás közben is könnyen bevihetjük a kóli baktériumot szervezetünkbe. Fontos a rendszeres kézmosás, fertőtlenítés. Aki hasmenéses, émelygéses, hányásos tüneteket észlel magán, az valószínűleg fertőzést kapott, hamar forduljon orvoshoz.

A kiáradt vízben és a később visszamaradt pocsolyákba gyerekeket ne engedjünk, a maradék vizek is fertőzöttek. A gyermekek és idősek szervezetének vízháztartása érzékenyebb, és a kicsik immunrendszere is kevésbé felkészült még a fertőzésekre. Ezért is kell őrájuk fokozottan figyelni. Valószínűleg elfertőződtek az elárasztott kutak, a pincék, a mélyen fekvő területek és a talajvíz is. Ugyanez vonatkozik az átázott tárgyakra is. Ez nem jelenti azt, hogy az árvíz után mindent fertőtlenítő szerrel kell lemosni, kezelni. Az elázott használati tárgyakat ki kell rakni a Napra, és ott szárítani meg őket – ez egyben fertőtlenít is. Ahol viszont a Nap fertőtlenítő hatását nem tudjuk igénybe venni, ott higított hipót használhatunk. Különleges fertőtlenítő szerekre nincs szükség egyébként sem, a kereskedelemben gyakorlatilag kaphatók a megfelelő anyagok.


Az átázott textíliákat 2 %-os hipós oldatba kell beáztatni 2 órára, és utána a szokásos módon lehet kimosni, öblíteni őket. A Flóraszept is alkalmas a textilanyagok fertőtlenítésére. Az evőeszközöket elmosás után ugyancsak hipós oldatba áztassuk majd újra mossuk el. Az elárasztott helyiségekből a víz leszivattyúzása után a fertőzött iszapot a kijelölt területekre kell szállítani, majd a padlózatot 2 %-os hipós oldattal kell fertőtleníteni. Fontos, hogy a fertőtlenítő szert legalább 10 percig hagyjuk hatni, csak utána mossuk le. A talaj fertőtlenítése csak a szennyvízzel elöntött, kisebb elszigetelt területeken (pl. lakóház udvara, stb.) indokolt. A fertőtlenítendő felületet klórmésszel kell egyenletesen beszórni, majd vízzel belocsolni. Az ólak fertőtlenítéséhez 10 százalékos klórmész oldattal kell a felületeket lemosni. A klórmész oldat elkészítéséhez 1 kilogramm klórmeszet kell 8 liter vízben feloldani. A klórmészpor használata fokozott elővigyázatosságot igényel. Kerülni kell a por belégzését, szembe, nyálkahártyákra való jutását.


Különös gonddal kell eljárnunk az érintett élelmiszerekkel – beleértve az elárasztott zöldséges kert terményeit. Ez utóbbiak fogyasztása gyakorlatilag a legalaposabb lemosás után sem ajánlatos. Az eper pl. lemoshatatlan, de ugyanez vonatkozik a hagymára, salátára is. A pincében megázott sérülésmentes konzervek viszont alapos lemosás után elfogyaszthatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elkészült az első árvíznek ellenálló ház Felsőzsolcán

Az árvízi újjáépítés keretében november közepén átadták a Holcim Hungária Zrt. és Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával megépülő monolit házak közül az elsőt...


Vízelvezetés, árokkarbantartás

A tulajdonunkban lévő bekerített ingatlan előtt, az útburkolatig esetenként több méter széles sáv húzódhat. Ez a terület ugyan nem része az ingatlanunknak, de sok mindent nekünk kell elvégezni itt...