Árvíz utáni fertőtlenítések

2013-06-11 11:16:27 | Módosítva: 2016-05-09 10:03:19

Az árvíz által elöntött területeken jelentősen megnő a bakteriális fertőzések veszélye. A kiöntött emésztőkből, az elárasztott földekről a vízbe rengeteg fertőző anyag kerül, a kólitól a szalmonelláig számtalan baktérium szaporodik el, melyek az elárasztott területekre jutnak. A kiáradt vizet gyakorlatilag szennyvíznek kell tekintenünk, és a szerint kell bánnunk az elárasztott területekkel azután is, miután levonult az ár.

Fokozottan be kell tartani a higiéniás szabályokat az árvízi munkákban résztvevőknek. A dohányosok könnyen a szájukba viszik kezükről a baktériumokat, egy szabadon lévő seb könnyen elfertőződhet, és evés, ivás közben is könnyen bevihetjük a kóli baktériumot szervezetünkbe. Fontos a rendszeres kézmosás, fertőtlenítés. Aki hasmenéses, émelygéses, hányásos tüneteket észlel magán, az valószínűleg fertőzést kapott, hamar forduljon orvoshoz.

A kiáradt vízben és a később visszamaradt pocsolyákba gyerekeket ne engedjünk, a maradék vizek is fertőzöttek. A gyermekek és idősek szervezetének vízháztartása érzékenyebb, és a kicsik immunrendszere is kevésbé felkészült még a fertőzésekre. Ezért is kell őrájuk fokozottan figyelni. Valószínűleg elfertőződtek az elárasztott kutak, a pincék, a mélyen fekvő területek és a talajvíz is. Ugyanez vonatkozik az átázott tárgyakra is. Ez nem jelenti azt, hogy az árvíz után mindent fertőtlenítő szerrel kell lemosni, kezelni. Az elázott használati tárgyakat ki kell rakni a Napra, és ott szárítani meg őket – ez egyben fertőtlenít is. Ahol viszont a Nap fertőtlenítő hatását nem tudjuk igénybe venni, ott higított hipót használhatunk. Különleges fertőtlenítő szerekre nincs szükség egyébként sem, a kereskedelemben gyakorlatilag kaphatók a megfelelő anyagok.


Az átázott textíliákat 2 %-os hipós oldatba kell beáztatni 2 órára, és utána a szokásos módon lehet kimosni, öblíteni őket. A Flóraszept is alkalmas a textilanyagok fertőtlenítésére. Az evőeszközöket elmosás után ugyancsak hipós oldatba áztassuk majd újra mossuk el. Az elárasztott helyiségekből a víz leszivattyúzása után a fertőzött iszapot a kijelölt területekre kell szállítani, majd a padlózatot 2 %-os hipós oldattal kell fertőtleníteni. Fontos, hogy a fertőtlenítő szert legalább 10 percig hagyjuk hatni, csak utána mossuk le. A talaj fertőtlenítése csak a szennyvízzel elöntött, kisebb elszigetelt területeken (pl. lakóház udvara, stb.) indokolt. A fertőtlenítendő felületet klórmésszel kell egyenletesen beszórni, majd vízzel belocsolni. Az ólak fertőtlenítéséhez 10 százalékos klórmész oldattal kell a felületeket lemosni. A klórmész oldat elkészítéséhez 1 kilogramm klórmeszet kell 8 liter vízben feloldani. A klórmészpor használata fokozott elővigyázatosságot igényel. Kerülni kell a por belégzését, szembe, nyálkahártyákra való jutását.


Különös gonddal kell eljárnunk az érintett élelmiszerekkel – beleértve az elárasztott zöldséges kert terményeit. Ez utóbbiak fogyasztása gyakorlatilag a legalaposabb lemosás után sem ajánlatos. Az eper pl. lemoshatatlan, de ugyanez vonatkozik a hagymára, salátára is. A pincében megázott sérülésmentes konzervek viszont alapos lemosás után elfogyaszthatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tervezők, kivitelezők segítik terveik felajánlásával az árvízben elpusztult házak újjáépítését

37 tervező 61 tervet készített felajánlásként az árvíz sújtotta területen élőknek, hogy megkönnyítsék az új otthonok felépítését. A Belügyminisztérium az engedélyeztetés egyszerűsítésével,...


Higiénikus otthon

A különböző fertőzések forrásai elsősorban a lakás vizes helyiségei (WC, fürdőszoba, de a konyha is). A meleg, magas páratartalmú levegő jó táptalaja a gombák, baktériumok, vírusok szaporodásának....