Csökkentse fűtési költségeit!

2010-03-05 15:42:35 |

- Hangzik a jól csengő szlogen, de a kérdés az, hogy komolyan vesszük-e az ilyen címeket? Napjainkban sokan használják ezt a kifejezést termékeik reklámozásához, még azt is megmondják, hogy pontosan hány százalékot spórolhatunk. Hogy hiszünk-e az ilyen reklámoknak, azt mindenki maga dönti el, egyesek érzelmi alapon, mások pedig egzakt módon – tényszerű adatok összehasonlításával – hozza meg a döntést.

Nézzünk egy példát a fűtési költségeink csökkentésével kapcsolatban. Tételezzük fel, hogy egy radiátoros fűtési rendszerünk van, melyhez a hőt egy gázkazán termeli, a kívánt hőmérsékletet pedig egy egyszerű szobatermosztáton állíthatjuk be. Hogyan lehet a fenti rendszerrel a legrövidebb időn belül és a legkisebb beruházással azonnal érezhető költségcsökkentést elérni a komfort csökkenése nélkül?

A válasz a szabályozás pontosságában rejlik. A fenti példában az egyszerű szobatermosztát ą 0,5°C-os kapcsolással rendelkezik, tehát ha 20 °C -ra állítjuk a termosztátot, akkor az 19,5 °C -nál bekapcsolja a kazánt, 20,5°C -nál pedig kikapcsolja. A valós hőmérsékleti lengés a szobákban ennél nagyobb lesz - akár ą2°C is lehet - amit a rendszer tehetetlensége okoz. Az így kialakult jelentős hőmérsékleti ingadozás többletköltséggel jár. Ennek a káros jelenségnek a megszüntetésére fejlesztették ki az öntanuló szobatermosztátokat, melyek megfigyelik a túlfűtés és a tehetetlenség okozta ingadozások időbeli lefolyását, majd a mért eredmények alapján határozzák meg a kazánunk megfelelő indítási és leállítási időpontjait. A technológia lényege, hogy a készülék képes figyelembe venni a fűtési rendszer sajátosságait, képes alkalmazkodni az épület egyedi hőtechnikai adottságaihoz és minden eddiginél pontosabban tudja tartani a beállított hőmérsékletet, megvalósítva ezáltal a pontos, komfortos és energiatakarékos fűtésszabályozást.

A s új modelljei a piacon elérhető legmagasabb műszaki színvonal megjelenítése mellett számos kényelmi és extra funkcióval rendelkeznek, úgymint a magyar nyelvű menü, az extra nagyméretű és háttérvilágított LCD kijelző vagy a tolókapcsolós programozás, mely minden eddigi megoldásnál könnyebb, gyorsabb és átláthatóbb programozási lehetőséget kínál. A három alaptípuson (napi, 5+2 napos és heti programozás) felül van rádiófrekvenciás (vezeték nélküli) kivitel is, vagy szelepek vezérlésére alkalmas, speciális 3-pont kimenetű változat egyaránt, pl. padlófűtéshez. A REV..DC változat világóra vételi lehetőséggel rendelkezik.

Levonhatjuk a következtetést, hogy jelen esetben érzelmi alapon is bátran dönthetünk - pl. csak a készülék megjelenése miatt, mert úgy érezzük, hogy az jól fog mutatni a nappaliban - de biztosak lehetünk abban is, hogy ezzel a döntéssel a régi termosztáthoz képest fűtési költséget is megtakarítunk!

További információ: www.siemens.hu/termosztatok

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Használjuk a termosztátot!

2009 végére százezer lakásban válik szabályozhatóvá a fűtés, köszönhetően a panel-felújítási és más energiatakarékossági programoknak. A megtakarítás viszont csak akkor lesz kézzelfogható, ha...


Helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozás

Évek óta jelentős keresletnek örvendenek a különböző helyiségenkénti hőmérsékletszabályozó rendszerek a lakó­épületek fűtési üzemének gazdaságosabbá tétele, illetve a beltéri...