Csökkentse fűtési költségeit!

2010-03-05 15:42:35 |

- Hangzik a jól csengő szlogen, de a kérdés az, hogy komolyan vesszük-e az ilyen címeket? Napjainkban sokan használják ezt a kifejezést termékeik reklámozásához, még azt is megmondják, hogy pontosan hány százalékot spórolhatunk. Hogy hiszünk-e az ilyen reklámoknak, azt mindenki maga dönti el, egyesek érzelmi alapon, mások pedig egzakt módon – tényszerű adatok összehasonlításával – hozza meg a döntést.

Nézzünk egy példát a fűtési költségeink csökkentésével kapcsolatban. Tételezzük fel, hogy egy radiátoros fűtési rendszerünk van, melyhez a hőt egy gázkazán termeli, a kívánt hőmérsékletet pedig egy egyszerű szobatermosztáton állíthatjuk be. Hogyan lehet a fenti rendszerrel a legrövidebb időn belül és a legkisebb beruházással azonnal érezhető költségcsökkentést elérni a komfort csökkenése nélkül?

A válasz a szabályozás pontosságában rejlik. A fenti példában az egyszerű szobatermosztát ą 0,5°C-os kapcsolással rendelkezik, tehát ha 20 °C -ra állítjuk a termosztátot, akkor az 19,5 °C -nál bekapcsolja a kazánt, 20,5°C -nál pedig kikapcsolja. A valós hőmérsékleti lengés a szobákban ennél nagyobb lesz - akár ą2°C is lehet - amit a rendszer tehetetlensége okoz. Az így kialakult jelentős hőmérsékleti ingadozás többletköltséggel jár. Ennek a káros jelenségnek a megszüntetésére fejlesztették ki az öntanuló szobatermosztátokat, melyek megfigyelik a túlfűtés és a tehetetlenség okozta ingadozások időbeli lefolyását, majd a mért eredmények alapján határozzák meg a kazánunk megfelelő indítási és leállítási időpontjait. A technológia lényege, hogy a készülék képes figyelembe venni a fűtési rendszer sajátosságait, képes alkalmazkodni az épület egyedi hőtechnikai adottságaihoz és minden eddiginél pontosabban tudja tartani a beállított hőmérsékletet, megvalósítva ezáltal a pontos, komfortos és energiatakarékos fűtésszabályozást.

A s új modelljei a piacon elérhető legmagasabb műszaki színvonal megjelenítése mellett számos kényelmi és extra funkcióval rendelkeznek, úgymint a magyar nyelvű menü, az extra nagyméretű és háttérvilágított LCD kijelző vagy a tolókapcsolós programozás, mely minden eddigi megoldásnál könnyebb, gyorsabb és átláthatóbb programozási lehetőséget kínál. A három alaptípuson (napi, 5+2 napos és heti programozás) felül van rádiófrekvenciás (vezeték nélküli) kivitel is, vagy szelepek vezérlésére alkalmas, speciális 3-pont kimenetű változat egyaránt, pl. padlófűtéshez. A REV..DC változat világóra vételi lehetőséggel rendelkezik.

Levonhatjuk a következtetést, hogy jelen esetben érzelmi alapon is bátran dönthetünk - pl. csak a készülék megjelenése miatt, mert úgy érezzük, hogy az jól fog mutatni a nappaliban - de biztosak lehetünk abban is, hogy ezzel a döntéssel a régi termosztáthoz képest fűtési költséget is megtakarítunk!

További információ: www.siemens.hu/termosztatok

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Séta a fűtés körül

Napjainkban, a sokasodó energiaszámlák világában egyre gyakrabban hallunk jobbnál jobb alternatív ötleteket, energiatudatosabb gondolkodásra ösztönözve ezáltal bennünket, "számlafizetőket"....


Villamos energia

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válasszuk az olykor kicsit drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú...