Komfort fenntartása szellőzéssel

Hatékony energiafelhasználású épületek

2022-06-22 08:08:31 | Módosítva: 2022-07-04 09:51:19

Ne legyenek illúzióink, attól, hogy valami új még nem biztos, hogy problémamentes. A legjobb elrendezésű otthon is rejthet komfortot érintő problémákat. Érdemes tisztába lenni azzal a ténnyel, hogy a mai energetikai szabványoknak egy épület csak úgy tud megfelelni, ha a megfelelő komfortot biztosító hőmérsékletet alacsony energiafogyasztás mellett képes biztosítani. Ehhez a korszerű fűtőberendezéseken túl szükség van a külső homlokzat kiváló hőszigetelésére is. Csak így biztosítható, hogy az épületen belül előállított meleg levegő ne távozzon a falszerkezeten keresztül.


Sajnos sokszor ennek a jó hőszigetelésnek a negatív hatásaival csak az épület használatbavételét követően szembesülünk. Ugyanis a jó hőszigetelés nem csak azt akadályozza meg, hogy a meleg levegő távozzon, de azt is, hogy a friss levegő bejusson. Tévedés azt feltételezni, hogy ablaknyitással az épület ugyanúgy átszellőztethető, mint a régi, szigeteletlen épületekben. A régi épületek kifűtéséhez pont azért kellett jóval több fűtési energia, mert a meleg egy része a jóval porózusabb kialakítású falszerkezeteken keresztül távozott. Ezzel párhuzamosan viszont a friss levegő is bejutott, tehát az épület lélegzett. Ennek a ténynek az ismeretében elengedhetetlenül szükséges, hogy az épület már eleve úgy épüljön fel, hogy rendelkezzen olyan gépi szellőztető rendszerrel, amely az energiahatékonyságot nem veszélyeztetve képes folyamatosan egészséges minőségű levegőt biztosítani a bent tartózkodok számára.

A szellőzés hiányának egyértelmű velejárója a megnövekedett páraképződés és a falsarkok penészedése. Mivel az otthonunkban hosszú időt töltünk egyhuzamban, könnyen belátható, hogy a nem megfelelő minőségű levegő nem csupán rossz közérzetet okozhat, de jelentősen növeli a krónikus légzőszervi megbetegedések kialakulásának a kockázatát is. Az asztmatikus megbetegedések kialakulásának esélye így kisgyermekeknél megnövekedhet.


Az Aereco, mint a komfortszellőzés szakértője két különböző szellőzőrendszerét is széles körben biztosítja a magyarországi lakó- és középületekbe.

Professzionális megoldást nyújt a központi hővisszanyerős rendszer, amely egyrészt úgy biztosítja a jó levegőminőséget, hogy az elhasznált levegő hőenergiáját még hasznosítja a frisslevegő előmelegítéséhez, mielőtt kidobná azt. Másrészt szűrőrendszerén keresztül kiszűri a kintről bevezetett levegőből a por- és pollenszennyeződéseket. Rendkívül fontos a komfort fenntartása érdekében a csendes és haté­kony működés, amit ezek a gépek biztosítani tudnak, még akkor is, ha a légtechnikai csőrendszer szűk keresztmetszetű csövekkel került kialakításra. Középületek esetében a változó intenzitással használt helyiségek igényszerinti szellőzését CO2, vagy akár jelenlét érzékelő által vezérelve teljesen az adott épületre lehet szabni.

Társasházak esetében a hővisszanyerős szellőzés, magas kiépítési költsége és jelentős helyigénye miatt, ma még elenyésző számban valósul meg, ezért érdemes említést tenni a jóval olcsóbban megvalósítható, Aereco páraszabályozott szellőzőrendszerről is, amely ugyan nem rendelkezik hővisszanyerési funkcióval, viszont a lakás használatának pillanatnyi intenzitása függvényében, helyiségenként szabályozva képes a komfort szellőzés biztosítására a komfortérzet romlása és a szellőzési hőveszteségek jelentős növekedése nélkül. Mivel ez a rendszer a friss levegő pótlását a folyamatos tartózkodásra használt helyiségekben páraszabályozott működésű légbevezetőkkel biztosítja, míg az elhasznált levegőt a kiszolgáló helyiségeken keresztül pára- és/vagy jelenlét érzékelő alapján távolítja el, nincs szükség kétirányú légtechnikai csővezeték hálózat kiépítésére, ami nem elhanyagolható szempont az optimális helykihasználás miatt.

A rendszernek létezik épületközponti és lakásonkénti kialakítása is, így akár utólagosan, jelentős bontási munkálatok nélkül is kiépíthető.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szellőztessünk, de hogyan?

Az egészséges élet elképzelhetetlen friss levegő nélkül. Ezt zárt helyiségben is biztosítanunk kell, ha jó közérzettel szeretnénk dolgozni, pihenni. Az egyre tökéletesebb szigetelések miatt a...


Állandó friss levegő otthonunkban

A mai kor követelményeinek megfelelő lakóépületek jól szigeteltek és hőhíd-mentes, légtömör nyílászárókkal vannak felszerelve. Ezzel bár elérhetjük a fűtési költségek alacsony szinten tartását,...