Komfort fenntartása szellőzéssel

Hatékony energiafelhasználású épületek

2022-06-22 08:08:31 | Módosítva: 2022-07-04 09:51:19

Ne legyenek illúzióink, attól, hogy valami új még nem biztos, hogy problémamentes. A legjobb elrendezésű otthon is rejthet komfortot érintő problémákat. Érdemes tisztába lenni azzal a ténnyel, hogy a mai energetikai szabványoknak egy épület csak úgy tud megfelelni, ha a megfelelő komfortot biztosító hőmérsékletet alacsony energiafogyasztás mellett képes biztosítani. Ehhez a korszerű fűtőberendezéseken túl szükség van a külső homlokzat kiváló hőszigetelésére is. Csak így biztosítható, hogy az épületen belül előállított meleg levegő ne távozzon a falszerkezeten keresztül.


Sajnos sokszor ennek a jó hőszigetelésnek a negatív hatásaival csak az épület használatbavételét követően szembesülünk. Ugyanis a jó hőszigetelés nem csak azt akadályozza meg, hogy a meleg levegő távozzon, de azt is, hogy a friss levegő bejusson. Tévedés azt feltételezni, hogy ablaknyitással az épület ugyanúgy átszellőztethető, mint a régi, szigeteletlen épületekben. A régi épületek kifűtéséhez pont azért kellett jóval több fűtési energia, mert a meleg egy része a jóval porózusabb kialakítású falszerkezeteken keresztül távozott. Ezzel párhuzamosan viszont a friss levegő is bejutott, tehát az épület lélegzett. Ennek a ténynek az ismeretében elengedhetetlenül szükséges, hogy az épület már eleve úgy épüljön fel, hogy rendelkezzen olyan gépi szellőztető rendszerrel, amely az energiahatékonyságot nem veszélyeztetve képes folyamatosan egészséges minőségű levegőt biztosítani a bent tartózkodok számára.

A szellőzés hiányának egyértelmű velejárója a megnövekedett páraképződés és a falsarkok penészedése. Mivel az otthonunkban hosszú időt töltünk egyhuzamban, könnyen belátható, hogy a nem megfelelő minőségű levegő nem csupán rossz közérzetet okozhat, de jelentősen növeli a krónikus légzőszervi megbetegedések kialakulásának a kockázatát is. Az asztmatikus megbetegedések kialakulásának esélye így kisgyermekeknél megnövekedhet.


Az Aereco, mint a komfortszellőzés szakértője két különböző szellőzőrendszerét is széles körben biztosítja a magyarországi lakó- és középületekbe.

Professzionális megoldást nyújt a központi hővisszanyerős rendszer, amely egyrészt úgy biztosítja a jó levegőminőséget, hogy az elhasznált levegő hőenergiáját még hasznosítja a frisslevegő előmelegítéséhez, mielőtt kidobná azt. Másrészt szűrőrendszerén keresztül kiszűri a kintről bevezetett levegőből a por- és pollenszennyeződéseket. Rendkívül fontos a komfort fenntartása érdekében a csendes és haté­kony működés, amit ezek a gépek biztosítani tudnak, még akkor is, ha a légtechnikai csőrendszer szűk keresztmetszetű csövekkel került kialakításra. Középületek esetében a változó intenzitással használt helyiségek igényszerinti szellőzését CO2, vagy akár jelenlét érzékelő által vezérelve teljesen az adott épületre lehet szabni.

Társasházak esetében a hővisszanyerős szellőzés, magas kiépítési költsége és jelentős helyigénye miatt, ma még elenyésző számban valósul meg, ezért érdemes említést tenni a jóval olcsóbban megvalósítható, Aereco páraszabályozott szellőzőrendszerről is, amely ugyan nem rendelkezik hővisszanyerési funkcióval, viszont a lakás használatának pillanatnyi intenzitása függvényében, helyiségenként szabályozva képes a komfort szellőzés biztosítására a komfortérzet romlása és a szellőzési hőveszteségek jelentős növekedése nélkül. Mivel ez a rendszer a friss levegő pótlását a folyamatos tartózkodásra használt helyiségekben páraszabályozott működésű légbevezetőkkel biztosítja, míg az elhasznált levegőt a kiszolgáló helyiségeken keresztül pára- és/vagy jelenlét érzékelő alapján távolítja el, nincs szükség kétirányú légtechnikai csővezeték hálózat kiépítésére, ami nem elhanyagolható szempont az optimális helykihasználás miatt.

A rendszernek létezik épületközponti és lakásonkénti kialakítása is, így akár utólagosan, jelentős bontási munkálatok nélkül is kiépíthető.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakótérszellőzés

A szellőzés leggyakrabban a penész vagy a CO-balesetek kapcsán kerül reflektorfénybe, pedig számos olyan szennyezőanyag van, ami a levegőminőségen keresztül hatással van az egészségünkre. A...


Ablakcsere előtt

Ablakcserére szeretnék pályázni, műanyag ablakot szeretnék cserélni a konyhában és 2 szobában. Mennyibe kerül? Ez a kérdés napjában sokszor hangzik el. A nyílászáró piacon jártas szakember ezt a...