Szellőztetés légbevezetővel

2011-12-18 21:33:48 | Módosítva: 2016-02-07 16:45:02

Az épület szellőzésének és légcseréjének az alapja a friss levegő bejuttatása a helyiségekbe, illetve azokból az elhasznált levegő eltávolítása. A szellőzés megvalósulhat természetes (gravitációs), mechanikus úton és hibrid megoldással.

A természetes szellőzésnél a levegő áramlását a helyiségben lévő és a szabad levegő nyomáskülönbsége hozza létre. A levegő az ablakok és falak résein keresztül valamint az ablakokba és falakba szerelt légbevezetőkön keresztül hatol át, majd elkeveredik a helyiség levegőjével és ugyanígy történik az elhasznált levegő távozása is. A természetes szellőzés biztosítása érdekében ügyelnünk kell arra, hogy a szobák között az ajtószárnyak alatt az ajtó egész szélességében legalább 1 cm-nyi rés maradjon. A fürdőszoba-, WC-, konyha- és gardróbajtón külön szellőzőnyílás (rácsozott vagy éppen kör alakú nyílás) legyen.

A mechanikus szellőzést a szellőzőnyílásba szerelt ventilátor segítségével (légelszívó, légbefúvó) hozzuk létre. A mechanikus szellőzés az időjárástól és a hőmérsékleti körülményektől független; állandó, meghatározott mennyiségű levegő áramlik a helyiségbe.

A hibrid szellőzést a gravitáció és a ventilátor együttesen hozza létre. A „természetes rész” függ az időjárási körülményektől, és a szellőző vezetékek méretétől (szellőzőkémény magassága és átmérője), ehhez adódik a ventilátor - pl. elszívó ventilátor a lakótelepi lakásokban – állandó teljesítménye.

A légbevezető az ablakba vagy falba szerelt berendezés, ami lehetővé teszi a levegő bevezetését a helyiségbe, amelyben gravitációs, légelszívó mechanikus vagy hibrid szellőztetést alkalmazunk. A légbevezetők biztosítja a friss levegő állandó beáramlását még a hermetikusan záródó ablakok esetében is.

A helyiségek számától függően a légbevezetőket elsősorban a szobákban alkalmazzuk, de ha szükséges, akkor a konyhaablakba is felszerelhetők. Nem szerelünk viszont légbevezetőket a fürdőszobába, mert a beáramló hideg légáramlat a benne tartózkodóknak kellemetlen lehet, valamint az a helyiséget kihűti. A fürdőszoba szellőztetése közvetett módon történik, azaz a többi helyiség levegője áramlik a fürdőszobába és onnan a szellőzőcsatornán keresztül távozik.

A légbevezető mindenféle külső beavatkozás nélkül működik. A beáramoltatott levegő mennyisége a relatív páratartalomtól (higroszabályozás) vagy a szabadban illetve a helyiségben uralkodó viszonyoktól függ (nyomás hatására működő és kézi vezérlésű légbevezetők). A légbevezető biztosítják a természetes és légelszívó mechanikus szellőztető rendszer megfelelő működését, lehetővé teszi a légáramlat szabályozását az időjárási viszonyoktól valamint a felhasználók igényeitől függően. Javítja a helyiségekben lévő levegő minőségét, és korlátozza a helyiségek elnedvesedését, a penész és gomba terjedését a lakásban.

A légbevezetőket az ablak felső részén (ablaktokban, ablakszárny keretében, az ablakszárny kerete és az üvegezés felső pereme között), az ablaknyílásban (az áthidaló és az ablaktok felső pereme között, a külső redőny tokjában) vagy az ablak felett a külső válaszfalban kell elhelyezni.

A légbevezetők a már létező ablakokba is beszerelhetők. Ebből a célból külön nyílásokat kell készíteni. Legjobb kapcsolatba lépni az ablakok gyártójával vagy forgalmazójával, mert a szerelést a légbevezetők szállítója által képzett szakembernek kell elvégeznie. A külső redőnyök nem jelentenek akadályt a légbevezetők ablakra való felszerelése számára. Az egyedüli problémát a külső eresz okozhatja. A helyhiány miatt a hagyományos ereszt a redőny alá szerelt speciális lapos vízvető lemezzel kell helyettesíteni.

Az utólagosan beépíthető légbevezetők között találhatunk ún. higroszabályozással működő megoldást is. Ez a helység páratartalmának érzékelésével működik. Egy vegyszerrel kezelt szalag a páratartalom változásával párhuzamosan változtatja méretét (összehúzódik, nyúlik) és nyit vagy zár egy műanyag lamellát. Így automatikusan szabályozza a beáramló levegő mennyiségét (gravitációs szellőző). Áramellátást nem igényel. Fölöslegesen nem szellőztet, nem hűl ki a helység.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Aero Plus avatarja

Aero Plus         Ablakszellőző AERO PLUS

Az AERO PLUS típusú nyílászáróba építhető légbevezető termékcsalád méretezett levegőellátás biztosítására alkalmazható. A légbevezetők közérzetjavító és egészségmegőrző hatásúak és illatpárnával ellátottak.

Az AERO PLUS típusú nyílászáróba építhető légbevezetők egyes típusai gáztüzelésű berendezések méretezett égési levegő ellátására is javasoljuk.

Az okos fűtés szabályai

Összegyűjtöttek néhány olyan fűtési praktikát, amellyel a még nem szigetelt családi házak tulajdonosai is látványosan tudják csökkenteni fűtésszámlájukat és épületeik szállópor kibocsátását.


Hővisszanyerős szellőztetés másként

Kontrollált szellőzésről több ízben írtunk már, elsősorban a passzívházak kapcsán. Most egy egészen új koncepciót mutatunk be, ami hőtárolóként az épület falát használja.