Hordozható áramforrások

Benzinmotoros Heron generátorok

Az elektromos energiának fontosságára sokszor csak akkor döbbenünk rá, ha nem áll a rendelkezésünkre. Ilyen esetekben segítenek a benzinmotoros áramfejlesztők, amelyekkel könnyűszerrel előállítható a megszokott 230 V-os hálózati feszültség. Hogy a generátor termelte áram mely készülékek működtetéséhez elégséges, az az áramfejlesztők tartósan leadott, és a használni kívánt készülékek felvett teljesítményétől függ. A hordozható áramforrások között új márka a Heron, amelynek néhány típusát személyesen is sikerült kipróbálnunk.

Az áramot egy-, illetve háromfázisú szinkron generátor szolgáltatja, amelyet négyütemű, egyhengeres, típustól függően 1-6 kW teljesítményű és OHV vezérlésű ipari benzinmotor működteti. Ezekre az áramfejlesztőkre az a legjellemzőbb, hogy teljes névleges terhelhetőségükön túl még további jelentős energiatartalékkal rendelkeznek. Ezt azonban csak rövid ideig ajánlott igénybe venni.
A digitális vezérlésű benzinmotorok a korszerű fordulatszabályozásnak köszönhetően 40 %-kal gazdaságosabban üzemeltethetők a hagyományos áramfejlesztőknél. A teljesen digitálisan vezérelt 2 kW-os áramfejlesztő így egy "tankolással" (3,7 l) megszakítás nélkül - terheléstől függően -folyamatosan több órán keresztül működtethető. Káros anyag kibocsátásuk és zajszintjük az európai szabványnak megfelelő. Zajszintjük ugyan a teljesítmény függvényében természetesen emelkedik, de 7 méteres távolságból mérve csak 54-72 dB közötti.
Labirintus rendszerű léghűtés biztosítja az áramfejlesztők összes alkatrészének optimális hűtését, ideális működését tartós használat esetén is. Az áramfejlesztők manuálisan, berántással indíthatók, de a kínálat rövidesen önindítós változatokkal bővül. Automatikus olajszint ellenőrző rendszerrel vannak ellátva, amely alacsony olajszint esetén a motort kikapcsolja. Ez azonban nem pótolja a rendszeres olajszint ellenőrzését. A nagyobb teljesítményű generátorokon ezen felül digitális üzemóra számláló könnyíti meg a szükséges szervizelési idők meghatározását.
A Heron áramfejlesztők legtöbbjének generátora elektronikusan működő automatikus feszültség kompenzációs rendszerrel (AVR, azaz Automatic Voltage Regulation) van felszerelve. Ez azt jelenti, hogy a generátor kimeneti feszültségét - +/- 5%-ig terjedő simításnak köszönhetően - elektronikus készülékek és a feszültség ingadozására kényes berendezések működtetésére is használhatjuk.
Külön említést érdemel a Heron generátorok két igen csendes, és teljesen digitalizált szabályozó rendszerrel ellátott egyfázisú áramfejlesztője. A vezérlésük a motor fordulatszámát mindig a felvett terheléshez igazodva állítja be az optimális értékre. Kis (14, 22 kg-os) önsúlyuk, kompakt tokozásuk miatt egy autó csomagtartójában is elférnek.
E stabil áramforrásokat terepen, mobil szerviz egységekben, kültéri munkáknál, vendéglátó iparban vagy akár természeti túrákon is előnyösen lehet használni. Alkalmazásukkal olyan helyen is élvezhetjük az elektromos áram szolgáltatta előnyöket, ahol ez egyébként lehetetlen lenne. Könnyű használatuk miatt akár tartalék energiaforrásként is jól hasznosíthatók. Az áramfejlesztőkön kívül különféle célokra kialakított szivattyúk bővítik a benzinmotoros Heron termékek kínálatát.
A Heron termékek megrendelhetők a Szerszámvilág üzletekben.

www.szerszamvilag.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: generátor, benzinmotor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Andrásné Boros avatarja

Andrásné Boros        

aggregatort szeretnénk vásárolni AVR st, építkezéshez kell előszór, utána pedig áramellátásra, napelemes rendszerünk lesz és emiatt. Csak megbízható érdekel. kb 2,5-3 kW s

Edina Radics avatarja

Edina Radics        

3 fázisú aggregátort szeretnék vásárolni.Kb. úgy 5-6 kW-ost.Ehhez szeretném kérni a szaktanácsát illetve a segítségét.

Radics István Albert {Bócsa,06306022452´)

Milyen áramfejlesztőt válasszunk?

A nem ipari célra használt áramfejlesztők egy- vagy háromfázisú generátorral ellátott, általában benzinmotoros típusok, két- és négyüteműek egyaránt kaphatóak. Áruk jelentősen függ a márka...


Benzines fűkasza

Benzines fűkasza vásárlását tervezed, de nem tudod, mi alapján válaszd a számodra legmegfelelőbbet? A multinacionális cégek és a kisebb üzletek egyaránt hatalmas árukészletet tartanak – Te pedig...