A kövek impregnálásáról

Módosítva: 2014-02-11 12:36:52

A kőimpregnálással nemcsak a fagyáskárokat előzhetjük meg. A kövek felülete, ha csiszolt is, nem tökéletesen sima. Az egyenetlen felszínen megülnek a levegőben szálló porszemcsék. Ha víz kerül a kőfelületre, a vízcseppek beszívódnak, és magukkal viszik a porszemcséket. Ez okozza a felületek elkoszolódását, elszürkülését. Az impregnált felületeken is megülhet a por, de ha csapadék hullik a felületre, az nem beszívja hanem lemossa a port. Az impregnált felületet könnyebb tisztán tartani!

A kőfelszínbe bekerülő szennyeződések táptalajává válnak különböző élő organizmusoknak. Mohásodás, algásodás valamint a penészesedés jelentkezhet. Az impregnálással meggátoljuk, hogy a víz bejusson a kő szerkezetébe, és ezáltal táptalaja legyen ezen organizmusoknak.
Ajánlatos megfontolni, milyen impregnálószert választunk. Amennyiben szeretnénk tartós védelmet biztosítani köveinknek, válasszunk időtálló impregnáló anyagot. A különböző olajak, amelyekkel "beeresztik" a köveket egy-két év alatt elillannak a felszínből. Az "akryl", műanyag tartalmú védőszerek, teljes egészében lezárják a kezelt felületet, megakadályozva a vízpára szabad közlekedését, másrészt az UV- sugárzás két-három év alatt lebontja a védőbevonatot. A szilikongyanták ellenállnak az UV- sugárzásnak, ezért az ilyen tartalmú impregnálószerek évtizedes védelmet nyújtanak a kezelt felületeknek az egyéb szerekkel szemben. A szilikon tartalmú szerek nem bevonatot képeznek, hanem kémiai kötéssel hozzá kapcsolódnak a kezelt felszín molekuláihoz. Ez olyan erős kapcsolat, amely a kezelt réteg lekopásáig fennmarad. A kémiai kötéssel kialakult "védőháló résein" keresztül a vízmolekulák nem tudnak behatolni, ellenben a vízpára szabadon tud közlekedni, így a modern impregnálók biztosítják a kövek természetes, egészséges "lélegzését", vízháztartását.
A Smiling House Aqua Stop termékcsalád tagjai megfelelnek a modern kőimpregnálással kapcsolatban támasztott magas követelményeknek. Ha kell, láthatatlan védelmet biztosítanak a kezelt kőfelületeknek, de a kor divatjának megfelelően, igény szerint, elmélyítik a kezelt kő színét, viaszfényt biztosítanak, vagy csillogóvá változtatják a kőfelületet.

Szilntex Kft
5000 Szolnok, Thököly út 96.
Telefon:06/56/513 075
e-mail: szilintex@t-online.hu
web: www.szilintex.hu

A Smiling House Aqua Stop termékcsalád gyártója a Szilntex Kft. A termékek megvásárolhatók a Mediterrán Kert szakkereskedéseiben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfelületek impregnálása

A kültéri igénybevételnek kitett építményeknél fontos, hogy felületük vízlepergető legyen. Köztudott, hogy télen a pórusokban felszívódott víz megfagy, kitágul így roncsolja az anyagot. Azzal,...


Téli cipőápolás

A cipők minden időszakban gondos ápolást igényelnek, ám télen még extrém hatásoknak is ki vannak téve. Sokan mellőzik rendszeres ápolásukat, pedig ezt még a legdrágább cipők is igénylik. A latyakos...